Jak utopit doktora Mráčka: Točí ho v Hollywoodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak utopit doktora Mráčka: Točí ho v Hollywoodu!

Libuška Šafránková a Jaromír Hanzlík v komedii z roku 1974.
Libuška Šafránková a Jaromír Hanzlík v komedii z roku 1974. (Česká televize)

Jedna z nejslavnějších českých komedií se dočká druhého dílu, respektive předělávky v hollywoodském stylu!

Hlavní hrdiny v čele s Libuší Šafránkovou (57) a Jaromírem Hanzlíkem (62) v ní nahradí američtí herci a děj se od Vltavy přesune zřejmě do New Yorku! „Práva jsme poskytli ještě v době, kdy byl naživu scenárista Miloš Macourek,“ potvrdil deníku Aha! režisér filmu Václav Vorlíček (80).

Vodnického filmu v amerických reáliích, jenž bude určen pro tamní trh a má mít podobu hollywoodského trháku, se chce ujmout Pavlína Moskalyková. Dcera slavného českého režiséra Antonína Moskalyka (†75,  Dobrodružství kriminalistiky, Četnické humoresky), po zesnulém otci režisérsky dokončovala třeba právě »Humoresky« a autorská práva na  »Vodníky« získala již před časem.

„Oslovila mě a ještě Miloše Macourka, že by film chtěli s manželem natočit moderně pro americký trh. Svolili jsme, a pokud vím, nechala si scénář v USA již před časem zaregistrovat,“ prozradil deníku Aha! Vorlíček.

Tvůrčí tandem Vorlíček – Macourek, který má na svědomí celou řadu geniálních českých komedií typu Což takhle dát si špenát či Pane, vy jste vdova, měl do Hollywoodu nakročeno poprvé již v 60. letech.

Tehdy jeden americký producent projevil zájem o předělávku komiksové komedie Kdo chce zabít Jessii. Vorlíček s Macourkem odjeli do USA, napsali americkou verzi scénáře a producent potom přijel do Československa s tučným šekem a připravenými smlouvami.

„To ráno, kdy se měly smlouvy podepsat, producenta v hotelu vzbudily nějaké rány na ulici. Vyhlédl z okna a spatřil ruské tanky. Psal se rok 1968. Okamžitě odletěl zpět domů a z realizace samozřejmě sešlo,“ vzpomíná jeden z pamětníků.

Důkazem o světovosti Vorlíčkových a Macourkovských děl je i film Dívka na koštěti. Svérázný svět čarodějnické školy, z níž studentka Saxana uprchne do světa lidí, jako by inspiroval anglickou spisovatelku J. K. Rowlingovou, která se s velmi podobným konceptem knih o Harry Potterovi stala nejbohatší ženou planety.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.