Jak šel čas: Střípky z Mistrova bohatého života... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak šel čas: Střípky z Mistrova bohatého života...

Karel Gott v USA s Rudolfem Roklem
Karel Gott v USA s Rudolfem Roklem (Profimedia.cz)

Z ušatého kloučka se vyklubal slavný zpěvák. Mistr! Tak mu mnozí říkali, i když on tohle oslovení zrovna v lásce neměl. Jak šel čas s Karlem Gottem? Zavzpomínejte si spolu s deníkem Aha!...

1949
Malý Kája ještě vůbec netušil, že jednou bude svým zpěvem elektrizovat plné haly. Chtěl si jen hrát, sportovat. A být hodným synkem svých rodičů, s nimiž se roku 1945 přestěhoval z Plzně do Prahy.

1954
Karel zkouší, zda uspěje u přijímaček na UMPRUM (uměleckoprůmyslovou školu). Neuspěl a nastoupil do učení v ČKD. Vyučil se roku 1957 a tři roky pracoval jako elektrotechnik v ČKD Stanligrad v pražských Vysočanech. Poté začal studovat na konzervatoři zpěv.

1963
Roku 1963 získal angažmá v Divadle Semafor v představení Suchého a Šlitra Zuzana není pro nikoho doma, kde zpíval třeba song Zdvořilý Woody. V té době už vyhrával nejrůznější soutěže a zvítězil poprvé v anketě Zlatý slavík!

1965
Založení Divadla Apollo s bratry Jiřím a Ladislavem Štaidlovými i první samostatná deska Zpívá Karel Gott. To je rok 1965.

1967
Viva Las Vegas! Se skladatelem Karlem Svobodou, bratry Štaidlovými a také klavíristou Rudolfem Roklem odletěli na 7 měsíců do města hazardu. Vegas vozil Rokla na kolečku. Však jeho piano bylo skvostné! Při návratu je vítaly na letišti davy, jako kdyby vyhráli hokejové MS!

1971
65 koncertů po západní Evropě a také jednání o spolupráci se slavným členem Beatles Johnem Lennonem. A v Berlíně koncertoval i v kroji, nezapomínal, odkud je.

1974
Měla vlasy samou loknu... Možná si vzpomněl na své roky v Semaforu a podle tehdejší módy si nechal narůst dlouhé lokny. A užil si premiéru filmového muzikálu Hvězda padá vzhůru.

1983
Karel často jezdil ke známým do Německa. Jednou se nechal vyfotit s kočičkou při odpočinku. Měl na něj právo, vždyť od Supraphonu získal Zlatou desku za 20 let spolupráce a 5 milionů prodaných desek v zahraničí. A mimochodem, na Staroměstském náměstí v Praze měl recitál před 100 000 fanoušky při Světovém shromáždění za mír a proti jaderné válce.

1989
Listopad 1989 a na Václavském náměstí jsou velké demonstrace. Vypukla sametová revoluce. Na balkoně vydavatelství Melantrich se objevil zakázaný zpěvák Karel Kryl. A spolu s ním i další Karel – Gott.

1992
Gott se udržoval stále ve formě, musel být na koncerty fit. Ten rok dostal Diamantovou desku Supraphonu za 13 milionů prodaných zvukových nosičů, natočil přes 700 písní. A poprvé vystavoval samostatně své obrazy.

1999
Mistr slaví své 60. narozeniny. Spolu s ním i jeho tehdejší přítelkyně Marika Sörösová a jeho dvě dcery Dominika a Lucie.

2006
Gottovi se narodila třetí dcera – Charlotte Ella, kterou má se svou současnou manželkou Ivanou, bývalou zdravotní sestřičkou. O dva roky později přišla na svět ještě Nelly Sofie. Obě děvčata zdědila po tátovi umělecké sklony.

2009
V roce jeho sedmdesátin udělil Slavíkovi tehdejší prezident Václav Klaus medaili Za zásluhy, čímž ocenil zpěvákův přínos pro českou hudbu a propagaci České republiky v zahraničí.

2016
Karel Gott vstoupil do Rekordmanské síně slávy. Certifikát za největší počet cen popularity v české historii mu předali představitelé pelhřimovské Agentury Dobrý den. Mezi ně patří i jeho 41 Zlatých slavíků!

2019
V roce svých osmdesátých narozenin se Mistr sešel v Příbrami na pódiu se svou mladší dcerkou Nelly. Ta doprovázela jeho zpěv s taneční skupinou Emotion. O něco dříve nazpíval se svou starší dcerou Charlottkou duet Srdce nehasnou.

Skalní fanynka Karla Gotta: Nevynechala jsem jediný koncert, byl to nejlepší mužskej.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.