Kontroverze Jaroslava Marvana (†73): Škodil Burianovi, táhl s nacisty i komunisty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kontroverze Jaroslava Marvana (†73): Škodil Burianovi, táhl s nacisty i komunisty!

Věčně rozesmátý Vlasta Burian musel překousnout těžké roky.
Věčně rozesmátý Vlasta Burian musel překousnout těžké roky. (: ČTK, archiv)

Dnes uplynulo čtyřicet let o smrti jednoho z nejvýraznějších domácích komiků Jaroslava Marvana. Jeho život byl plný zvláštních protikladů. Jako herec dosahoval brilantních kvalit, lidsky ovšem dodnes přetrvávají otazníky o jeho postojích, které byly často problematické.

Úspěšný za všech režimů

Geniální žižkovský rodák mohl mít po válce podobný osud jako jeho někdejší divadelní šéf Vlasta Burian, který byl neprávem nařčen z kolaborace s nacisty. Vždyť i Marvan celkem ochotně spolupracoval s periodiky jako Vlajka nebo Árijský boj, o čemž jsou dochované důkazy. Osud tomu však chtěl jinak a po roce 1948 se stal prominentem nového režimu.


Oblíbenec komunistů

Filmový historik a publicista Ondřej Suchý dokonce ve své knize Tajemství filmových hvězd píše: "Stal se hvězdou, která svým jménem a narůstající popularitou začala vehementně podporovat stávající režim – v letech 1951–1958 se stal laureátem státní ceny, zasloužilým umělcem, nositelem vyznamenání Za zásluhu o výstavbu, v roce 1971 národním umělcem."
Proč se Buriana nezastal?

Zatímco Vlasta Burian mezi lety 1943-1951 nemohl točit vůbec, Marvan točil jak na běžícím páse i za protektorátu, po revoluci i po roce 1948. Zvlášť v této době však Burianovi vůbec nepomohl na rozdíl od lidí jako Jindřich Plachta či Jan Werich, kteří se krále komiků veřejně zastávali. Marvan prý přesto Burianovu persekuci těžce nesl, ale protože měl sám "škraloupy" z války, nechtěl se příliš exponovat.
Intriky za protektorátu

Ondřej Suchý zmiňuje závažnou výpověď tenisty Josefa Síby krátce před jeho smrtí v roce 1991, kdy promluvil o rehabilitaci Vlasty Buriana a nevděku některých jeho kolegů, kteří mu mohli být vděční za nastartování úspěšné kariéry. "Nepěkně se mu odvděčili tím, že po válce proti němu vystoupili s úmyslem získat divadlo pro sebe. Byl mezi nimi, bohužel i tak významný herec, jakým byl Jaroslav Marvan. Ten proti Burianovi intrikoval už za protektorátu."
Zapálený agitátor

Rozčarování nad osobností herce historik Suchý neskrývá: "První rozpaky nad tím, jaký asi je Jaroslav Marvan ve skutečnosti, mě přepadly začátkem sedmdesátých let „normalizačních“, kdy jsem ho spatřil na televizní obrazovce promlouvat k občanům ve funkci člena Ústřední volební komise Národní fronty ČSSR. To se psal rok 1971." Ale zároveň se objevovaly i zcela protichůdné informace, které pochází z vyjádření takových důvěryhodných postav, jako byl Svatopluk Beneš.
Bolševiky prý nemusel?!

"Překvapilo mě, když jsem se pojednou dočetl, že Marvan nikdy členem KSČ nebyl," píše ve své knize Suchý. "Vzdor tomu, že státní vyznamenání či osobní gratulace k životním jubileím přijímal od těch nejvyšších straníků, Zápotockým počínaje a Husákem konče. Největším překvapením pro mě nakonec bylo tvrzení Svatopluka Beneše, který o Jaroslavu Marvanovi napsal, že jeho postoj k bolševikům byl jednoznačně záporný."
Kdo byl Jaroslav Marvan?

Kým tedy vlastně byl Jaroslav Marvan - prospěchář a oportunista, duševně nevyrovnaný jedinec nebo figurka bez názoru? Těžko říct. V první řadě to byl jeden z našich nejlepších herců všech dob a zůstává jím dodnes. Jeho role v prvorepublikových i pozdějších filmech jsou zkrátka nezapomenutelné. Proto bude nejlepší, pustit si u příležitosti dnešního výročí některý z klenotů české kinematografie, ve kterém Marvan exceluje.



Přečtěte si
Jirka1313
21. 5. 2014 • 17:19

Jsou to jen herci. Žádné role se do nich nepromítají. Jako mezi ostatními jsou mezi nimi charakterově skvělí a někteří ne. Obyčejní lidé, kteří jsou známí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.