Podivná smrt Marvanovy milenky: Alena zemřela ve chvíli, kdy byla šťastná... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Podivná smrt Marvanovy milenky: Alena zemřela ve chvíli, kdy byla šťastná...

Branický dům, kde Alena Jančaříková zemřela.
Branický dům, kde Alena Jančaříková zemřela. (Aha! - Martin Pekárek)

Mladou herečku Alenu Jančaříkovou, která si prožila milostný románek s hercem Jaroslavem Marvanem (†72), potkal krutý osud. Krátce po narození jejich společné dcery Alenky, našli mladou herečku v jejím branickém bytě mrtvou. Oficiálnímu verdiktu, že šlo o sebevraždu, však nikdo z hereččiných nejbližších příbuzných dodnes nevěří.

Šťastné životní období

Koncem roku 1961prožívala herečka Alena Jančaříková krásné období. V pražském Národním divadle ji čekala velká role a kromě toho měla oficiálně přivítat návštěvu polského Národního divadla, jehož herci se chystali do Prahy na hostování. Právě ona byla vybrána, aby uváděla dopolední matiné uspořádané na jejich počest. Rovněž se měla společně s nimi zúčastnit přijetí u ministra kultury. Byla nadšená a šťastná. Měla připravenou řeč, k dispozici limuzínu, tatru šestsettrojku a na akci se těšila.

Řidič se nedozvonil

Ráno, 3. prosince 1961 však bylo všechno jinak. Pro Alenu přijel vůz, přesně podle domluvy, ale řidič se nemohl dozvonit. Dveře jejího branického bytu zůstávaly zavřené. Řidič chvíli čekal, a když nikdo neotvíral, odjel. Poté, co se o nečekané situaci dozvěděl ředitel divadla, rozhodl se téměř okamžitě. Protože znal pečlivou Alenu Jančaříkovou léta, došlo mu, že se muselo něco stát. Domů k ní ihned poslal několik kolegů, kteří vyrazili dveře a obrázek, který se jim naskytl, byl šokující. Herečku našli mrtvou.


Podivná sebevražda

Alena Jančaříková ležela v předsíni, oblečená do starého proužkovaného pyžama, měla rozbitou bradu a odřené ruce. Její postel byla rozházená, nepořádek byl po celém bytě. Na zemi se válel rozbitý telefon i telefonní seznam. O tom, že v bytě proběhl zápas, nebylo pochyb. Bylo to všechno podivné.

Kdo nechtěl skandál?

Takřka okamžitě byl totiž případ uzavřen s tím, že šlo o demonstrativní sebevraždu. Údajně otrava svítiplynem. Podezřelými okolnostmi, které přitom byly tak očividné, se nikdo nezaobíral. O případ smrti mladé herečky se zajímala nejen policie, ale také Ústřední výbor KSČ. Šlo přece o členku Národního divadla a o matku dítěte zasloužilého umělce Jaroslava Marvana. Nebylo tudíž v zájmu tehdejší kulturní politiky, aby s jeho jménem byl spojován jakýkoliv skandál. Navíc měl doma ženu Marii, která mu však nedokázala dát děti a herec proto utíkal k mladé přítelkyni. Vždycky se však »spořádaně« vracel domů.


Po Aleně Jančaříkové zbyly tři děti. Dva synové Tomáš a Petr z prvního manželství (manžel Richard pil, tak se rozvedli) a Alenka ze vztahu s Marvanem. O všechny tři se pak v Plzni starala sestra Eva s maminkou. Slavný herec za dcerou pravidelně jezdil i platil výživné.

Přečtěte si
Irena1958
18. 6. 2018 • 17:51

Kdyby byl Marvan normální, mohl dávno dát svojí dcerce nějaké peníze nebo na ní napsat některý ze svých domů. A nemuselo se čekat, až "někdo" schová jeho závěť a chudák holka nedostane po svým tátovi vůbec nic.

rotwajler77
18. 2. 2017 • 23:11

Jej dcéra Alenka sa prečo nesúdi o dedičstvo? Veď Marvanova žena Mária dávno zomrela, tak nech si nárokuje...A zabila ju na 99% Marvanova ohrdnutá žena

ferdinand6
15. 4. 2014 • 00:07

To byla ta postižená dcera, která potom zemřela v ústavu pro mentálně postižené ve Svitavách?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.