Když jeho mámu pohřbívali, Artur se smál! Psycholožka varuje… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Když jeho mámu pohřbívali, Artur se smál! Psycholožka varuje…

Artur odchází ze školy.
Artur odchází ze školy. (Foto pro Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan)

Ve chvíli, kdy se ve Strašnicích konala Rychtářova (56) exhibice, kterou vydával za poslední rozloučení s Ivetu Bartošovou (†48), se Artur (17) s kamarády dobře bavil cestou ze školy. Smál se a vypadal bezstarostně. Co to mělo znamenat?

Přestože některá média informovala o tom, že Ladislav Štaidl i s Arturem budou v době pohřbu v zahraničí, ve skutečnosti byli oba v Česku. Artur šel ráno jako každý jiný den do školy. Po cestě za vzděláním měl sluchátka v uších, později se potkal se spolužačkou a chvíli pokračovali společně.

V Uhříněvsi se mezitím za asistence bodyguardů v černém odehrálo pečlivě připravené divadélko s černými deštníky, černou dodávkou, černými limuzínami a policejním doprovodem, který z toho všeho musel mít černé myšlenky, když nic jiného. V té chvíli zbývalo do pohřbu zhruba 90 minut.

Bezstarostný smích? Sotva...

Pak, v době, kdy ve Strašnicích 13 lidí, kteří Ivetu znali jen krátce, stálo nad její rakví, Artur vycházel ze školy. V obklopení kamarádů a s úsměvem na rtech! Opravdu ho pohřeb jeho maminky nechal tak chladným? Podle všeho rozhodně ne. Obklopení kamarády bylo jasným symbolem jejich podpory mladému Štaidlovi a klobouk dolů, že se nedospělá mládež dokáže ke svému spolužákovi zachovat tak solidárně a podpořit ho. Mladí lidí se prakticky neustále snažili Artura rozptylovat a mluvit s ním, což bylo v tu chvíli asi nejlepší, co pro něj mohli udělat.

Poté, co se jejich cesty rozešly, zamířil Artur rovnou domů a nutno dodat, že náhle už na jeho tváři nebyl žádný úsměv. Nasadil si černé brýle, do uší si dal sluchátka a kráčel ulicí zjevně zamyšlený. Věčně masku, která měla vypadat, že je nad věcí, nosit přece nemohl…

Názor psychologa

Podle psycholožky je nicméně nebezpečné, pokud by se Artur s mámou Ivetou Bartošovou vůbec nerozloučil. „Pro kohokoliv je velmi špatně, když se nezúčastní posledního rozloučení s milovanou osobou, ať je mu sedm, sedmnáct nebo více let. Proces truchlení pak není správně nastartován. Je to velmi klíčová událost,“ říká psycholožka Džamila Stehlíková.

Otázkou nicméně je, zda ve skutečnosti Ladislav Štaidl už neupořádal, případně neupořádá poslední rozloučení ve vlastní režii, byť bez Ivetina těla. Navíc se šušká o tom, že pietní akt za Ivetu ve Frenštátě připravuje i zpěvaččina matka Svatava. Artur má pořád ještě šanci na důstojné rozloučení…



Přečtěte si
ev_ita
15. 5. 2014 • 17:36

Ale bumbacbum ta pycholožka přece nepíše, že se měl zúčastnit toho pohřbu. To píše Aha. Ona píše všeobecně, že: Pro kohokoliv je velmi špatně, když se nezúčastní posledního rozloučení s milovanou osobou, ať je mu sedm, sedmnáct nebo více let. Proces truchlení pak není správně nastartován. Je to velmi klíčová událost. - A s tím musí snad každý souhlasit. Artur se možná rozloučil po svém a pak je všechno v pořádku.

ev_ita
15. 5. 2014 • 17:32

Ano, třeba na západě mají ti co nechodí do hodin náboženství hodiny etiky. Etiku mají ale i v hodinách náboženství

ev_ita
15. 5. 2014 • 17:31

Tak jim tu berličku nech, když ji v takovém okamžiku potřebují. Jiní používají celý život různé berličky - požívání alkoholu, nikotínu, drog.

ev_ita
15. 5. 2014 • 17:29

Ano, právě to jsem psala, že pro katolíky je to velmi důležité, vlastně pro všechny věřící. Je to poslední rozloučení a opravdu jedna z částí zpracování smutku. Já jim to neberu, jim to pomůže.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.