PROSTŘENO: Ondřej hosty trápil hlady! +RECEPTY
Po šokující návštěvě u Karla východočeské Prostřeno pokračuje klidným večerem Ondřeje. V jeho domácnosti je sice čisto, ale na jídlo se zde čeká nesnesitelně dlouho.
Ondřej soutěžící pozval na radnici v Novém Bydžově, kde obývá služební byt. Jeho domácnost je ovlivněna třemi dcerami, které má ve střídavé péči, ale oproti Karlově usedlosti je to prvotřídní luxus. „Hlavně, že tu má čisto,“ oddechla si Hana.
U kuchyňské linky si Ondřej počínal jako suverén. Vanilkový krém s ovocem dokázal připravit během několika minut. Předem ale věděl, že se nezavděčí Karlovi, jehož představy o dezertu jsou tak trochu mimo. „Dal bych si nějaký dobrý uzený ovčí sýr,“ zasnil se pondělní hostitel.
Kuřecí špíz s pepřovou omáčkou chtěl Ondřej podávat za čerstva a návštěvu tak nechal vyhládnout. Východočeský kolektiv se mohl alespoň více seznámit. Karel ale do party ne a ne zapadnout. Jediné, co jej s druhými spojuje, je hlad. Ondřej totiž v kuchyni strávil více času, než bylo zdrávo.
Hlavní chod byl sice přijat s výhradami, ale talíře zůstaly prázdné. „Buď měli takový hlad, nebo jim to chutnalo,“ zhodnotil Ondřej efekt svého zaváhání, které stejně tak mohlo být vypočítavým plánem. Syrová brokolice s rozinkami je ale velkým riskem, kvůli němuž může přijít o několik bodů.
Jakou zábavu si Ondřej pro hosty připravil, že se dávili smíchem? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI ONDŘEJOVY RECEPTY
Brokolicový salát s praženou slaninou
Ingredience:
1 velká hlava brokolice
0,5 hrnku rozinek
0,25 hrnku červené cibule (případně bílé)
2 lžíce cukru
3 lžíce octa
1 hrnek majolky
hrst slunečnicových semínek
10 plátků slaniny
0,5 lžičky soli
Postup:
Čerstvou syrovou brokolici rozlámeme na růžičky, cibulku jemně nasekáme, přidáme rozinky, slunečnici a majolku smíchanou s cukrem a octem. Promícháme, osolíme a dáme vychladit do ledničky. Na pánvi upražíme slaninu dokřupava, před podáváním ji rozlámeme a vmícháme do vychlazeného salátu.
Teplota: 0 °C (160 °C slanina)
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Doba vaření: 10 minut (slanina)
Recipe category: bez vaření / salát / smažení
Kuřecí špíz s pepřovou omáčkou
Ingredience:
500 g kuřecích prsou
250 g anglické slaniny (může být i selský špek)
2 střední cibule
1 lžička soli
0,5 lžičky pepře
Na omáčku:
30 g másla
1 jemně nasekaná cibule
1 stroužek česneku
40 g nakládaného zeleného pepře
125 ml hovězího vývaru (stačí z kostky)
300 ml smetany ke šlehání
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a zabalíme do plátků slaniny. Napichujeme na jehly střídavě s měsíčky cibule. Špízy usmažíme.
Máslo na omáčku rozpustíme na pánvi, kam vsypeme jemně nasekanou malou cibuli. Smažíme za stálého míchání pět minut doměkka. Přidáme rozmačkaný česnek a slitý nakládaný zelený pepř. Minutku mícháme. Vlijeme hovězí vývar, smetanu a zamícháme. Jakmile se začne omáčka vařit, snížíme teplotu a necháme deset minut bublat, aby se objem zmenšil asi o třetinu. Dosolíme. Podáváme s různě upravenými bramborami nebo s rýží.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / smažení / vaření
Vanilkový krém s ovocem
Ingredience:
1 plechovka kompotovaných mandarinek
1 šlehačka
1 pudink vanilkový (bez vaření)
1 ztužovač šlehačky
1 balíček dětských piškotů
1 čokoláda
Postup:
Šťávu z mandarinek, šlehačku, instantní pudink a ztužovač šlehačky ušleháme dohusta. Do krému vmícháme mandarinky a servírujeme s piškoty v dezertních pohárech. Povrch postrouháme čokoládou.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Recipe category: bez vaření / chlazení, mrazení / moučník