PROSTŘENO: Libor naléval víno do špinavých sklenic! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PROSTŘENO: Libor naléval víno do špinavých sklenic! +RECEPTY

Tento týden se stoluje v Plzni
Tento týden se stoluje v Plzni (TV Prima)

Prostřeno tento týden zavítá do Plzně, kde se bramborákům říká »vošouchy« a víno se nalévá do špinavých sklenic. Alespoň tak to chodí u pondělního hostitele Libora.

Jeho panelákový byt připomíná spíše skladiště. Libor totiž působí v obchodě se sportovními potřebami a svou práci si rád nosí domů. A to sdílí byt nejen s přítelkyní, ale i se svou matkou. V jejich kuchyni je dost těsno a navíc se tady moc nedbá na čistotu, což dokazuje zamaštěná stěna u sporáku.

S francouzskou cibulačkou Libor nejvíce pohořel i Ivany, která o ní měla úplně jinou představu. „Nemyslím si, že by Francouzi do cibulačky dávali kopr. Byla to spíš nepovedená kulajda.“ Za největší faux pas ale Ivana považovala připálené prkénko, na němž Libor polévku přinesl.

Hostitel se v oboru gastronomie nejspíš nepohybuje moc dlouho. Jinak by k bramborákům nepodával růžové víno. Hostům by mnohem víc sedlo pivo. Ale ani to by Lucii nechutnalo ze špinavé sklenice, která na ni na stole čekala. „Přinesl mi špinavou sklenici, což nemusím. A není to tím, že bych byla nějaká puntičkářka.,“ pohoršovala se.

Ani bramboráky Ivanu neuspokojily: „Je to líný chlap, který nechtěl strouhat brambory a dal to do robota.“

Zachrání úvodní večer Jogurtové lívanečky s teplou ovocnou zálivkou? Jakým bodovým skóre odstartuje plzeňský týden? Sledujte Prostřeno na Primě!

UVAŘTE SI LIBOROVY RECEPTY!

Jemná krémová cibulačka se sýrem a krutony

Ingredience:

1,5 l vody

3 cibule

100 g hladké mouky

2 lžíce oleje

3 brambory

1 kysaná smetana

100 ml smetany na vaření

1 lžíce octa

1 lžička soli

3 kuličky pepře

3 kuličky polévkového koření

1 bujonová kostka

Postup:

Na tuku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přidáme kostku nebo vývar a vaříme asi 20 minut. Zvlášť uvařené brambory vložíme na závěr, zalijeme smetanou, přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme.

Teplota: 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí:

Obtížnost: pro začátečníky / mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: polévka / vaření

 

Maso dvou barev na plzeňském vošouchu

Ingredience:

0,5 kg kuřecího masa

0,5 kg vepřového masa

1 cibule

3 stroužky česneku

1 pórek

100 ml smetany na vaření

1 lžíce kečupu

200 g žampionů

1 balení paprik (trikolora)

1 kostka Masoxu

Postup:

Na pánvi prudce opečeme směs masa nakrájeného na kostky, přidáme pokrájenou zeleninu s kečupem, opečeme, zalijeme vývarem z kostky a na závěr smetanou. Zahustíme zásmažkou (moukou rozmíchanou ve vodě).

 

Plzeňský vošouch (bramborák)

Ingredience:

1 kg brambor

5 lžic hladké mouky

lžíce majoránky

100 ml mléka

1 vejce

5 stroužků česneku

2 lžíce oleje

Postup:

Brambory oloupeme, rozmixujeme, přidáme vejce, mléko, česnek, majoránku, pepř a sůl. Vše promícháme do těsta. Poté opečeme placky na oleji na pánvi.

Teplota: 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 1–2 hodiny

Recipe category: hlavní chod / dušení / smažení

 

Jogurtové lívanečky s teplou ovocnou zálivkou

Ingredience:

2 vejce

2 bílé jogurty

8 vrchovatých lžic polohrubé mouky

2 vanilkové cukry

špetka soli

1 lžíce moučkového cukru

olej na smažení

sezonní ovoce

povidla

1 tvrdý tvaroh

Postup:

Oddělíme vejce, žloutky smícháme s jogurtem a moukou. Bílky vyšleháme dotuha s cukrem na sníh, který vmícháme do těsta. Lívanečky na pánvi osmažíme dozlatova. Čerstvé ovoce rozmačkáme s cukrem, přivedeme k varu a přelijeme na lívanečky. Nebo je pomažeme povidly či marmeládou a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Teplota: 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30 minut

Recipe category: moučník / smažení




Přečtěte si
lysohlavek02
10. 10. 2011 • 15:00

..si u toho tláskáš tu tvojí zapařenou smradlavou pochvu...

13352
10. 10. 2011 • 09:23

no to je sice pravda, ale mám doma 3 chlapy a to bych si ustrouhala prsty až ke kloubům

bobina
10. 10. 2011 • 09:14

že se do tohoto pořadu čím dál častěji hlásí ženské,které se potřebují veřejně ztrapnit tím,jak jsou urýpané,kritické a nesnášenlivé. Navíc je legrace to sledovat,protože většinoou ty nejhorší rejpny jsou ty nejhorší kuchařky a podělají co se dá. Já se na ten pořad dívám ani ne tak k vůli vaření,protože se tam opakují de fakto stále dokola podobné pokrmy,ale spíš právě proto,že mě zajímá chování těch lidí,kteří mají tu "odvahu" veřejně se zesměšnit. Většinou se zesměšní,těch opravdu šikovných lidiček,kteří tam nejdou k vůli výhře je minimum. Z těch ostatních se postupně stávají více či méně přihlouplá stvořeníčka vymýšlející si čím dál trapnější výmluvy a říkají tomu taktika. Sranda to pozorovat.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.