PROSTŘENO: Libor naléval víno do špinavých sklenic! +RECEPTY
Prostřeno tento týden zavítá do Plzně, kde se bramborákům říká »vošouchy« a víno se nalévá do špinavých sklenic. Alespoň tak to chodí u pondělního hostitele Libora.
Jeho panelákový byt připomíná spíše skladiště. Libor totiž působí v obchodě se sportovními potřebami a svou práci si rád nosí domů. A to sdílí byt nejen s přítelkyní, ale i se svou matkou. V jejich kuchyni je dost těsno a navíc se tady moc nedbá na čistotu, což dokazuje zamaštěná stěna u sporáku.
S francouzskou cibulačkou Libor nejvíce pohořel i Ivany, která o ní měla úplně jinou představu. „Nemyslím si, že by Francouzi do cibulačky dávali kopr. Byla to spíš nepovedená kulajda.“ Za největší faux pas ale Ivana považovala připálené prkénko, na němž Libor polévku přinesl.
Hostitel se v oboru gastronomie nejspíš nepohybuje moc dlouho. Jinak by k bramborákům nepodával růžové víno. Hostům by mnohem víc sedlo pivo. Ale ani to by Lucii nechutnalo ze špinavé sklenice, která na ni na stole čekala. „Přinesl mi špinavou sklenici, což nemusím. A není to tím, že bych byla nějaká puntičkářka.,“ pohoršovala se.
Ani bramboráky Ivanu neuspokojily: „Je to líný chlap, který nechtěl strouhat brambory a dal to do robota.“
Zachrání úvodní večer Jogurtové lívanečky s teplou ovocnou zálivkou? Jakým bodovým skóre odstartuje plzeňský týden? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI LIBOROVY RECEPTY!
Jemná krémová cibulačka se sýrem a krutony
Ingredience:
1,5 l vody
3 cibule
100 g hladké mouky
2 lžíce oleje
3 brambory
1 kysaná smetana
100 ml smetany na vaření
1 lžíce octa
1 lžička soli
3 kuličky pepře
3 kuličky polévkového koření
1 bujonová kostka
Postup:
Na tuku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přidáme kostku nebo vývar a vaříme asi 20 minut. Zvlášť uvařené brambory vložíme na závěr, zalijeme smetanou, přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí:
Obtížnost: pro začátečníky / mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: polévka / vaření
Maso dvou barev na plzeňském vošouchu
Ingredience:
0,5 kg kuřecího masa
0,5 kg vepřového masa
1 cibule
3 stroužky česneku
1 pórek
100 ml smetany na vaření
1 lžíce kečupu
200 g žampionů
1 balení paprik (trikolora)
1 kostka Masoxu
Postup:
Na pánvi prudce opečeme směs masa nakrájeného na kostky, přidáme pokrájenou zeleninu s kečupem, opečeme, zalijeme vývarem z kostky a na závěr smetanou. Zahustíme zásmažkou (moukou rozmíchanou ve vodě).
Plzeňský vošouch (bramborák)
Ingredience:
1 kg brambor
5 lžic hladké mouky
lžíce majoránky
100 ml mléka
1 vejce
5 stroužků česneku
2 lžíce oleje
Postup:
Brambory oloupeme, rozmixujeme, přidáme vejce, mléko, česnek, majoránku, pepř a sůl. Vše promícháme do těsta. Poté opečeme placky na oleji na pánvi.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: hlavní chod / dušení / smažení
Jogurtové lívanečky s teplou ovocnou zálivkou
Ingredience:
2 vejce
2 bílé jogurty
8 vrchovatých lžic polohrubé mouky
2 vanilkové cukry
špetka soli
1 lžíce moučkového cukru
olej na smažení
sezonní ovoce
povidla
1 tvrdý tvaroh
Postup:
Oddělíme vejce, žloutky smícháme s jogurtem a moukou. Bílky vyšleháme dotuha s cukrem na sníh, který vmícháme do těsta. Lívanečky na pánvi osmažíme dozlatova. Čerstvé ovoce rozmačkáme s cukrem, přivedeme k varu a přelijeme na lívanečky. Nebo je pomažeme povidly či marmeládou a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30 minut
Recipe category: moučník / smažení