PROSTŘENO: Liborovy připomínky už všem pijou krev! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

PROSTŘENO: Liborovy připomínky už všem pijou krev! +RECEPTY

Libor do kolektivu nezapadnul
Libor do kolektivu nezapadnul (TV Prima)

Čtvrteční hostitelka Ivana Kolaříková se nejvíce obává rivala Libora, který se nejspíš rozhodl, že svými poznámkami znepříjemní každý večer.

Ivana si připravila čtyřchodové menu, kterým by ráda své hosty ohromila. U Libora to ale nebude mít vůbec jednoduché. Roli hostitele si odbyl už v pondělí, a přestože v kuchyni příliš nezazářil, vychutnává si kritiku druhých.

„Má hloupé poznámky. Šťourá tam, kde by neměl a občas pronese něco, co je úplně mimo,“ řekla o nejméně oblíbeném členovi plzeňského kolektivu Ivana. A ostatní se s ní shodnou. „Přišlo mi, že je strašně falešný, je to taková »vlezdoprdelka«,“ pustil se do něj Lukáš.

Přestože byla Ivana k Liborovi od počátku dost odměřená, u stolu se opět choval jako největší odborník. „Ten salát  by si zasloužil nějakou zálivku,“ řekl drze. Kuřecí vývar podle něj nebyl dost pikantní. O den dříve si ale u Romana stěžoval na to, že jeho polévka byla příliš pálivá. Zde se, že se mu nikdo nemůže zavděčit.

Zmlkne Libor alespoň u hlavního chodu, jímž je pečená čína s restovanými brambory? Získá Ivana za své menu dost bodů vedoucích k výhře, díky níž by mohla vyrazit na vysněnou dovolenou k moři? Sledujte Prostřeno na Primě!

UVAŘTE SI IVANINY RECEPTY

 

Šneci s anglickou slaninou a sýrem

 

Ingredience:

1 listové těsto (rozválený plát)

150 g anglické slaniny

150 g plátkového taveného sýra

1 lžíce hořčice

1 lžíce kečupu

1 vajíčko na potření

špetka koření (pepř, sůl, paprika mletá sladká, chilli)

Postup:

Listové těsto rozprostřeme, potřeme hořčicí a kečupem, poklademe anglickou slaninou a sýrem, posypeme kořením a stočíme do roličky. Nakrájíme na kolečka (šneky) a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme dozlatova asi 15 až 20 minut při 180 stupních Celsia.

Teplota: 180 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: předkrm / pečení

 

Kuřecí vývar s krupicovými noky

 

Ingredience:

0,5 kg kuřecích drůbků a masa

1 drůbeží bujon

1 balíček kořenové zeleniny do polévky

1 vajíčko

150 g dětské krupice

1 svazek petrželové nati

Postup:

Maso a kostku dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu a stáhneme na minimum. Mezitím si připravíme krupicové noky. Rozklepneme vajíčko do hrníčku, přidáme krupici a nasekanou petrželku, umícháme a necháme odstát. Lžící tvoříme noky, které vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Uschováme je v misce. Vývar s masem scedíme, do čistého vývaru přidáme kořenovou zeleninu a vaříme dál doměkka. Přidáme nakrájené maso a nakonec v polévce prohřejeme uvařené noky.

Teplota: 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: polévka / vaření

 

Pečená čína s restovanými brambory

 

Ingredience:

4 kuřecí prsa

1 červená paprika

1 středně velký pórek

2 malé cibule

250 g žampionů

5 lžic sójové omáčky

1 lžíce worcesterové omáčky

1 lžíce cukru

1 lžička paprika mletá sladká

špetka chilli

1 lžička soli

0,5 lžičky pepře

1 lžíce Solamylu

2 vejce

1 kg brambor ve slupce

2 cibule

2 lžíce sádla

 

Postup:

1. Dáme vařit brambory ve slupce.

2. Maso nakrájíme na kostky a v míse je zalijeme sójovou omáčkou a worcesterem. Přidáme cukr, papriku a trochu chilli. Dále nakrájíme na kostičky všechny ostatní suroviny a smícháme je s připraveným masem. Přidáme vejce a Solamyl. Vznikne hustá hmota, kterou necháme odležet několik hodin v ledničce.

3. Když jsou brambory uvařené doměkka, rychle je zchladíme proudem studené vody a oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na sádle ve větším hrnci. Oloupané brambory protlačíme kolečkem s mřížkou (na bramborový salát) přímo do hrnce s cibulkou. Osolíme, opepříme a promícháme. Necháme prohřát a přiklopíme pokličkou, aby brambory zůstaly teplé.

4. Z masové směsi tvoříme na lívanečníku placičky, které pečeme na oleji po obou stranách. Pokud není k dispozici lívanečník, tvoříme placičky lžící. Podáváme s hotovými brambory a ozdobíme oblohou, kterou máme rádi. Můžeme podávat s tatarskou omáčkou.

Teplota: 100 °C a 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: hlavní chod / příloha / vaření / smažení

 

Tvarohový dezert s karamelizovaným ovocem

Jako by se v Plzni všichni domluvili na lehkých moučnících s ovocem, šlehačkou a tvarohem.

 

Ingredience:

0,5 kg měkkého polotučného tvarohu

1 vanilkový cukr

250 g cukru krystal

100 g Ramy

kůra z jednoho citronu

250 g zmrazeného ovoce (jahody)

čerstvé ovoce na ozdobu (nemusí být)

zdobicí sáček

5 pohárků

Postup:

Tvaroh, citronovou kůru, vanilkový cukr a asi 50 g cukru krystal vyšleháme do pěny a odložíme stranou. Na pánvi rozpustíme tuk a nasypeme do něj zbytek krystalového cukru. Mícháme, dokud směs nezhnědne. Potom do směsi nasypeme ovoce a rychle mícháme. Cukr zkaramelizuje a ovoce se jím obalí. Připravíme si zdobicí sáček a naplníme ho tvarohem. Pohárky na dezert vypláchneme studenou vodou. Na dno dáme zkaramelizované ovoce a šťávu. Zdobíme tvarohem, zbylou šťávou z ovoce, případně čerstvým ovocem. Před podáváním dáme vychladit na pár hodin do ledničky.

Teplota: 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: do 30 minut

Recipe category: chlazení, mrazení / moučník / vaření



Přečtěte si
proxima
13. 10. 2011 • 16:43

toho, jak se ztrapnit před národem. No hochu, Tobě to nezávidím. A co takhle čaj? Víš jak se vaří? Zase jsem se totiž jednou koukl. No týýýýý wago, to je kvalita umění, projevu a IQ hromady hnoje !!! (Myslím pana L.)

znalec
13. 10. 2011 • 11:12

a ještě nevychovaný, nepříjemný, mlaskající fra.cek....

zadnice
13. 10. 2011 • 09:00

Namyšlený trouba.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.