PROSTŘENO: Liborovy připomínky už všem pijou krev! +RECEPTY
Čtvrteční hostitelka Ivana Kolaříková se nejvíce obává rivala Libora, který se nejspíš rozhodl, že svými poznámkami znepříjemní každý večer.
Ivana si připravila čtyřchodové menu, kterým by ráda své hosty ohromila. U Libora to ale nebude mít vůbec jednoduché. Roli hostitele si odbyl už v pondělí, a přestože v kuchyni příliš nezazářil, vychutnává si kritiku druhých.
„Má hloupé poznámky. Šťourá tam, kde by neměl a občas pronese něco, co je úplně mimo,“ řekla o nejméně oblíbeném členovi plzeňského kolektivu Ivana. A ostatní se s ní shodnou. „Přišlo mi, že je strašně falešný, je to taková »vlezdoprdelka«,“ pustil se do něj Lukáš.
Přestože byla Ivana k Liborovi od počátku dost odměřená, u stolu se opět choval jako největší odborník. „Ten salát by si zasloužil nějakou zálivku,“ řekl drze. Kuřecí vývar podle něj nebyl dost pikantní. O den dříve si ale u Romana stěžoval na to, že jeho polévka byla příliš pálivá. Zde se, že se mu nikdo nemůže zavděčit.
Zmlkne Libor alespoň u hlavního chodu, jímž je pečená čína s restovanými brambory? Získá Ivana za své menu dost bodů vedoucích k výhře, díky níž by mohla vyrazit na vysněnou dovolenou k moři? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI IVANINY RECEPTY
Šneci s anglickou slaninou a sýrem
Ingredience:
1 listové těsto (rozválený plát)
150 g anglické slaniny
150 g plátkového taveného sýra
1 lžíce hořčice
1 lžíce kečupu
1 vajíčko na potření
špetka koření (pepř, sůl, paprika mletá sladká, chilli)
Postup:
Listové těsto rozprostřeme, potřeme hořčicí a kečupem, poklademe anglickou slaninou a sýrem, posypeme kořením a stočíme do roličky. Nakrájíme na kolečka (šneky) a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme dozlatova asi 15 až 20 minut při 180 stupních Celsia.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: předkrm / pečení
Kuřecí vývar s krupicovými noky
Ingredience:
0,5 kg kuřecích drůbků a masa
1 drůbeží bujon
1 balíček kořenové zeleniny do polévky
1 vajíčko
150 g dětské krupice
1 svazek petrželové nati
Postup:
Maso a kostku dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu a stáhneme na minimum. Mezitím si připravíme krupicové noky. Rozklepneme vajíčko do hrníčku, přidáme krupici a nasekanou petrželku, umícháme a necháme odstát. Lžící tvoříme noky, které vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Uschováme je v misce. Vývar s masem scedíme, do čistého vývaru přidáme kořenovou zeleninu a vaříme dál doměkka. Přidáme nakrájené maso a nakonec v polévce prohřejeme uvařené noky.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: polévka / vaření
Pečená čína s restovanými brambory
Ingredience:
4 kuřecí prsa
1 červená paprika
1 středně velký pórek
2 malé cibule
250 g žampionů
5 lžic sójové omáčky
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce cukru
1 lžička paprika mletá sladká
špetka chilli
1 lžička soli
0,5 lžičky pepře
1 lžíce Solamylu
2 vejce
1 kg brambor ve slupce
2 cibule
2 lžíce sádla
Postup:
1. Dáme vařit brambory ve slupce.
2. Maso nakrájíme na kostky a v míse je zalijeme sójovou omáčkou a worcesterem. Přidáme cukr, papriku a trochu chilli. Dále nakrájíme na kostičky všechny ostatní suroviny a smícháme je s připraveným masem. Přidáme vejce a Solamyl. Vznikne hustá hmota, kterou necháme odležet několik hodin v ledničce.
3. Když jsou brambory uvařené doměkka, rychle je zchladíme proudem studené vody a oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na sádle ve větším hrnci. Oloupané brambory protlačíme kolečkem s mřížkou (na bramborový salát) přímo do hrnce s cibulkou. Osolíme, opepříme a promícháme. Necháme prohřát a přiklopíme pokličkou, aby brambory zůstaly teplé.
4. Z masové směsi tvoříme na lívanečníku placičky, které pečeme na oleji po obou stranách. Pokud není k dispozici lívanečník, tvoříme placičky lžící. Podáváme s hotovými brambory a ozdobíme oblohou, kterou máme rádi. Můžeme podávat s tatarskou omáčkou.
Teplota: 100 °C a 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / vaření / smažení
Tvarohový dezert s karamelizovaným ovocem
Jako by se v Plzni všichni domluvili na lehkých moučnících s ovocem, šlehačkou a tvarohem.
Ingredience:
0,5 kg měkkého polotučného tvarohu
1 vanilkový cukr
250 g cukru krystal
100 g Ramy
kůra z jednoho citronu
250 g zmrazeného ovoce (jahody)
čerstvé ovoce na ozdobu (nemusí být)
zdobicí sáček
5 pohárků
Postup:
Tvaroh, citronovou kůru, vanilkový cukr a asi 50 g cukru krystal vyšleháme do pěny a odložíme stranou. Na pánvi rozpustíme tuk a nasypeme do něj zbytek krystalového cukru. Mícháme, dokud směs nezhnědne. Potom do směsi nasypeme ovoce a rychle mícháme. Cukr zkaramelizuje a ovoce se jím obalí. Připravíme si zdobicí sáček a naplníme ho tvarohem. Pohárky na dezert vypláchneme studenou vodou. Na dno dáme zkaramelizované ovoce a šťávu. Zdobíme tvarohem, zbylou šťávou z ovoce, případně čerstvým ovocem. Před podáváním dáme vychladit na pár hodin do ledničky.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: chlazení, mrazení / moučník / vaření