Prokurátorka Horákové JUDr. Polednová: Už je venku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prokurátorka Horákové JUDr. Polednová: Už je venku!

Polednová - Brožová včera večer před branami věznice.
Polednová - Brožová včera večer před branami věznice. (ČTK, Aha!)

Včera večer někdejší prokurátorka Ludmila Brožová - Polednová, která má na svědomí i odsouzení Milady Horákové (89) k oběšení, opustila věznici. Několik hodin předtím jí totiž udělil milost prezident Václav Klaus. Měla přitom sedět ještě 3 roky. Před věznicí si ji v 21 hodin vyzvedli příbuzní, popovídala s novináři, a odjela.

..

Prokurátorka v procesu zinscenovaném minulým režimem s političkou Miladou Horákovou měla být ve vězení tři roky.

Novinářům ještě před bránou věznice ve Světlé nad Sázavou řekla, že v případu Horákové vinu necítí. Jako »novicka« u soudu prý byla hrůzou vyplašená, co to bylo za trestnou činnost. „Přitom ona (Horáková) byla právnička. Já, kdyby se mi to stalo a byla tam veřejnost, bych především řekla, že to není pravda, a ona se přiznávala. Nejvíc mi vadí to, že nejposlednější prokurátor, který se na případu měl učit, je vinen, a není vinen nikdo z nejvyšších soudců,“ řekla.

Podívejte, v jakých podmínkách ve vezení žila: Bývalá prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová (87) - Už má vlastní celu!

Brožová-Polednová opustila věznici krátce po 21 hodině. Vyzvedli ji její příbuzní z Plzně, kam s nimi také odjela. Nejvíc se teď těší na pravnučku, kterou ještě ani neviděla. Dárky na Vánoce kupovat už nebude a do nového roku si dala předsevzetí dožít se 90let

Bývalou prokurátorku poslal v září 2008 pražský vrchní soud za účast na justiční vraždě pravomocně na šest let do vězení.

Prezident ale udělil bývalé prokurátorce milost spolu s dalšími devíti lidmi. „Přihlédl k vysokému věku odsouzené, k tomu, že část trestu již vykonala, a k jejímu zdravotnímu stavu,“ uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Brožová-Polednová se narodila v prosinci 1921 a byla nejstarší vězenkyní v Česku. Je také jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let.

Jak vypadalo propuštění

Fax z prezidentské kanceláře obsahující příkaz k propuštění tří osob, z nichž jedna byla Brožová-Polednová, došel do věznice kolem 15:45, uvedla její mluvčí Eva Hodná. Propouštěcí procedura trvá podle ní asi dvě hodiny, během níž věznice připraví propouštěcí zprávu, propuštěná absolvuje lékařské vyšetření, sbalí si osobní věci a kontaktuje rodinu. Vzhledem k nečekanému rozhodnutí prezidenta a situaci na silnicích dorazili rodinní příslušníci Brožové-Polednové do Světlé až pozdě večer.

Čtěte také:

Ludmila Brožová-Polednová (87): TOHLE BUDE JEJÍ CELA!

Klaus neudělí milost prokurátorce Brožové-Polednové: Co na to lidé? Dali by ji do klece!

Bývalá prokurátorka Brožová-Polednová - Půjde na šest let do vězení

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.