Silvestrovské párování chutí: Sýr a víno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Silvestrovské párování chutí: Sýr a víno!

Na slavnostním stole bude nejspíš několik druhů sýrů a navíc v kombinaci s masnými výrobky (šunka, paštiky), nebo třeba se zeleninou, ovocem a oříšky.  V takovém případě stačí nabízet vína dvě, jedno bílé a druhé červené. Volba odrůdy by se měla vždy orientovat podle sýra s nejsilnějším buketem.
Na slavnostním stole bude nejspíš několik druhů sýrů a navíc v kombinaci s masnými výrobky (šunka, paštiky), nebo třeba se zeleninou, ovocem a oříšky. V takovém případě stačí nabízet vína dvě, jedno bílé a druhé červené. Volba odrůdy by se měla vždy orientovat podle sýra s nejsilnějším buketem. (Ilustrační foto: ara)

Čeká nás Silvestr, víno poteče proudem a stůl se bude prohýbat pod různými laskominami. Kdy jindy, než ve sváteční den, se hodí trochu si zaexperimentovat a užít si kulinářských požitků. Co zařadit na nákupní seznam?

Dobré víno i dobrý sýr samozřejmě chutnají samy o sobě skvěle, ale někdy může jejich vzájemné spojení vytvořit zajímavý souzvuk nebo kontrast chutí. Výborné jsou překvapivé kombinace, například spojení výrazně slaného a pikantního modrého sýra se sladkým dezertním nebo s ledovým či slámovým vínem. Že nejste žádní someliéři ani miliardáři? Nebojte, párovat se dá i hezky česky.

Zásady párování pro začátečníky:

*Vyberte si k sýrům takový druh vína, který pochází ze stejné oblasti.
*Čím bohatší je celkový buket sýra, tím by mělo být také plnější servírované víno.
*K sýrům se především hodí bílá vína. Doporučují se odrůdy s jemnou kyselinkou s nízkým obsahem alkoholu.
*Sušší vína a svěží růžová vína se hodí k čerstvým a měkkým sýrům.
*Červená vína vybírejte spíše lehká s ovocným podtónem. Chuťově těžší vína s výraznější tříslovinou se podávají spíše k výrazně aromatickým sýrům.
*K dezertním, ledovým a slámovým vínům hledejte chuťový kontrast, kterým jsou např. sýry s modrou plísní.
*Podávané sýry a vína byly měly být ve správné teplotě.  U čerstvých sýrů by se měla teplota pohybovat mezi 15 až 17 °C, zralejší sýry by měly mít teplotu pokojovou okolo 20 °C. Bílá vína musejí být vždy vychlazená, červená vína v teplotě 15–18 °C.

Tabulka párování sýrů

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.