Jak poznat to správné Svatomartinské víno? Letošní ročník se povedl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak poznat to správné Svatomartinské víno? Letošní ročník se povedl!

Habánské
Habánské (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Už jen dva dny si počkají milovníci vína na Svatomartinské 2017! Přiťuknout si s ním můžou v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. A mladého vína bude rozhodně dost.

Přestože letošní počasí vínu nepřálo, Svatomartinského se drželo štěstí. Na odrůdách určených pro jeho výrobu se nepodepsaly ani jarní mrazy, ani letní sucho. „Svatomartinskému se většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ slibuje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
S tím souhlasí i Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie. „I přes výkyvy počasí a náročnou sklizeň, kterou komplikovaly deště, se čeští milovníci vína mohou těšit na dobré svatomartinské a kvalitní ročník 2017,“ říká. A nouze o Svatomartinské nebude. Vinaři na trh dodají něco přes 2 196 000 lahví.

5 důležitých »svatomartinských« rad

Chcete si na Svatomartinském víně opravdu pochutnat? Pak se držte pěti rad známého vinaře Stanislava Hrabala z Velkých Bílovic.

1*Hledejte Martina na koni

Vína, která se prodávají pod označením Svatomartinské, mají na přední etiketě obrázek sv. Martina na koni. Tuhle etiketu nesmí používat každý vinař. Dostanou ji jen vína, která splní náročná kritéria a schválí je odborná komise.

2*Po sladkém nepátrejte

Svatomartinské není nic pro milovníky těžkých a sladkých vín. Je totiž, ať jde o jakoukoli odrůdu, vždy suché. Letos bude nejvíc bílého (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu asi 42 %. Následovat budou růžová vína (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) s 30 % a pak 28 % červených (Modrý Portugal a Svatovavřinecké).

3*Husa chce červené

Těšíte se na svatomartinskou husu? Pak si k ní určitě dejte červené nebo růžové víno. „Bílé je moudré popíjet samotné, to pro ten pravý zážitek z chuti a vůně mladého vína,“ zdůrazňuje vinař.

4*Pijte až do Silvestra

Svatomartinské se začíná pít 11. 11., od 11 hodin 11 minut. Letos tento čas připadá na svatého Martina na sobotu, takže připít si může téměř každý. Skvěle chutná ale i později. „Doporučuji popíjet Svatomartinské nejlépe do konce roku, v tomto období je dokonce chuťově lepší, než to konzumované v listopadu,“ radí vinař.

5*Vyfoťte si láhev

Zachutnalo vám některé Svatomartinské? Usnadněte si výběr v příštím roce. Oblíbené víno si vyfoťte nebo zapište, ať jdete příští rok »na jistotu«.

A jaké letošní Svatomartinské byste měli určitě ochutnat? „Letos mohu jednoznačně doporučit růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku,“ radí Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra. Podle něj se určitě nespletete s odrůdou Zweigeltrebe. Z bílých vín pak doporučuje Muškát moravský a z červených Modrý Portugal.

Víno »proklepne« komise

Vína českých a moravských vinařů, která se chtějí chlubit označením Svatomartinská, musí schválit odborná komise. Označení Svatomartinské přitom nepřiklepne každému přihlášenému vínu. Nárok na etiketu má jen víno, které splní náročné nároky na kvalitu, barvu, vůni a chuť. Kromě etikety musí být lahve označeny i společnými záklopkami nebo šroubovými uzávěry se značkou »Svatomartinské«.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria.

Svatomartinské pil i Josef II.

Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den sv. Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.