Nová hrozba pro lidstvo: Virus z netopýrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nová hrozba pro lidstvo: Virus z netopýrů!

Netopýři vypadají hrůzostrašně, ale nebezpeční nejsou.
Netopýři vypadají hrůzostrašně, ale nebezpeční nejsou. (Profimedia.cz, ara)

Bojíte se netopýrů? Měli byste! Pro někoho jsou možná roztomilí, ale vědci před nimi důrazně varují. Došli totiž k závěru, že příští smrtící pandemii zřejmě způsobí virus pocházející právě od těchto okřídlených potvůrek!

O tyto informace se už experti z organizace EcoHealth podělili v odborném časopisu Nature. Ostatně to by nebylo nic nového – mezi volně žijícími zvířaty patří k hlavním zdrojům virů hlodavci, ale největšími viníky jsou jednoznačně netopýři.

Stojí za ebolou
Sice má většina lidí představu, že jsou schovaní někde v jeskyních a nikomu neubližují. Opak je ale pravdou! Zabít už stihly desítky tisíc lidí. Jak? Třeba tím, že nás nakazili ebolou nebo virem SARS. A pokud bychom zabrousili do minulosti, měli na svědomí i přenos viru příušnic.

Co bude příště?
Ke vzniku pandemie tak podle vědců stačí, aby virus napadající zvířata zmutoval a začal být lidem nebezpečný. Cílem vědců z EcoHealth proto bylo zjistit, kde nákaza udeří příště a od jakých zvířat hrozí největší nebezpečí. Na začátku zmapovali informace o šesti stovkách virů, které napadají 750 druhů savců. Z nich pak vyčlenili viry, které kromě zvířat někdy v minulosti infikovaly i člověka. Dalším krokem bylo porovnat příbuznost daného zvířecího druhu s člověkem i to, jak blízko u lidí žije.

Kritická J. Amerika
No a pak už jen stačilo odhadnout, kolik dosud nepoznaných nákaz přenosných ze zvířete na člověka může daný druh přechovávat. Výsledkem jejich bádání je tak zjištění, že se o další pandemii postarají podle všeho netopýři žijící v Jižní a Střední Americe. Nejrizikovější oblasti je podle nich Amazonie a karibské pobřeží Jižní Ameriky.

Návod pro lidi
„Pokud jste organizace, která provádí dohled nad tím, aby se neobjevila nová ebola – a my víme, že existují stovky dalších virů jako ebola, které jsme zatím neobjevili – tato studie vám ukáže, kde hledat. Vy pak můžete svůj program zaměřit na konkrétní místo,“ říká autor studie Peter Daszak.

Bacha i na primáty a hlodavce!
Pozor bychom si podle vědců měli dát i na další zvířata, od nichž také hrozí smrtelné nebezpečí. Od primátů hrozí potenciálně smrtící infekce ve střední Africe, na hlodavce by si pak měli dávat pozor lidé v Jižní Americe, ale i v Severní Americe v okolí Skalistých hor. „Kdybyste chtěli předpovědět příští pandemii, můžete zkoumat jen netopýry, primáty a hlodavce, a pokryjete tak většinu rizika,“ říká Peter Daszak. A jak se podle něj chránit? „Stačí, když nebudeme stavět silnice vedoucí do pralesa, ani tam nevyrazíme na lov, tak žádné viry nechytíme. Nebudou mít totiž příležitost nás nakazit,“ říká Daszak.

Proč nezemřou netopýři?
Je nad slunce jasnější, že právě netopýři jsou významnými přenašeči virů. Říká se, že jich přenášejí kolem stovky včetně eboly či MERS. Oni sami jsou však imunní. Australští vědci přišli na to, že mají superimunitu. Lidé a další savci mají 13 proteinů (interferon alfa), ty vytvářejí »imunitní« buňky až během virové infekce. To netopýři mají sice jen 3 proteiny, ale zato je produkují ve velké intenzitě pořád.

Co je pandemie?
Jedná se o rozsáhlou epidemii, která zasáhne více kontinentů.

Co už jsme od zvířat také chytili?
HIV (šimpanz)
Prasečí chřipka (prase)
Ptačí chřipka (ptáci)
Ebola (netopýr)
SARS (netopýr)
Španělská chřipka (ptáci)
Malárie (komár)
Dýmějový mor (blechy)
Lymská borelióza (klíště)
Klíšťová encefalitida (klíště)
Marburg (opice – Německo)
Hantavirus (myši – Jižní Koea)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.