Zdenka z Prahy: Mám doma 15 netopýrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdenka z Prahy: Mám doma 15 netopýrů!

Takhle netopýr čerpá z »paničky« teplo.
Takhle netopýr čerpá z »paničky« teplo. (koláž Ahaonline.cz)

Netopýr! Fuj, létající myš, zaplétá se do vlasů, saje krev... Málokdo má pro tohoto živočicha slova něhy a obdivu. Všechno je ale jinak – není to myš, ale hmyzožravec, pokud může, člověku se vyhne a už vůbec není upír. Je to milé zvířátko s hebkým kožíškem, úsměvem a zářícíma očkama.

Zdenka Hybnerová (50) z organizace Nictalus na záchranu netopýrů jich má nyní v malém pražském bytě 15, a navíc ochočených.

K přátelství netopýra »přemluvíte« jídlem, chce to svatou trpělivost. „Nejtěžší je naučit ho žrát moučné červy, které nezná a zpočátku je odmítá. Červíka musím vymačkat a máznout netopýrovi na pysky. Někdy mu zachutná a čapne po něm, jindy plive,“ říká Zdenka.

Jiný netopýr se zase třeba rozhodne dělat mrtvého brouka. „Říká se tomu akineze. Shoulí se do klubíčka a čeká, až pomine nebezpečí. Vydrží to klidně hodinu. Vám nezbývá, než ho držet na ruce a čekat, až se začne chovat normálně,“ líčí Zdenka. Jakmile je ale důvěra navázána, netopýři se k chovatelce tulí a čerpají z ní teplo, které jim v přírodě v koloniích dodávají těla ostatních netopýrů. S důvěrou pak před zimou, kdy se zásobují tukem pro zimní spánek, slupne každý moučných červů klidně 70!

Hýčká jen zraněné

Netopýr patří mezi přísně chráněné živočichy, doma je nemůže mít každý. Chovatel musí mít výjimku ze zákona a měl by projít odborným školením. „Doma máme netopýry, kteří utrpěli nějaké zranění a potřebují každodenní péči,“ dodává Zdenka.

Koncert pro »létající myši«

Organizace Nictalus pořádá 29. srpna 2. benefiční koncert pro netopýry. Uskuteční se v klubu »Už jsme doma« v Uralské ulici v Praze 6. Návštěvníci si budou moci prohlédnout a pohladit některé z ochočených netopýrů. Přispět na jejich péči můžete na účet: 23 003 878 32/2010.



Autor:  vet

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.