Výstava nej vynálezů zlatých českých ručiček za 100 let: Tímhle jsme ohromili svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výstava nej vynálezů zlatých českých ručiček za 100 let: Tímhle jsme ohromili svět!

50. léta:  Verzatilka se poprvé objevila v roce 1950 a píše se s ní dodnes.
50. léta: Verzatilka se poprvé objevila v roce 1950 a píše se s ní dodnes. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

To »nejlepší«  z dílny československých a českých konstruktérů a vědců za posledních 100 letech je k vidění na výstavě v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Jde o technické vynálezy, které výrazně ovlivnily život u nás, ale i ve světě.

„Do expozice jsme vybrali kolem 30 technických unikátů od 20. let až po současnost, přičemž jsme se snažili zastoupit každé desetiletí,“ sdělil deníku Aha! zástupce ředitele muzea Martin Štěpán. Z průřezu celým staletím je zřejmé, že nejvíce zajímavých vynálezů přinesla 30. a 50. až 60. léta. Naopak z 90. let se nepodařilo najít žádný excelentní vynález, který by na výstavě technické zručnosti našich předků mohl tuto dobu hrdě prezentovat.

Exponáty byly do Vysokého Mýta dovezeny z mnoha institucí i od soukromých sběratelů z různých koutů republiky „Jelikož by se nám některé z nich kvůli velkým rozměrům nepodařilo dostat do výstavních prostor, jsou tu k vidění jejich modely nebo fotografie,“ vysvětlil Štěpán.

20. léta
Věhlasu dosáhla ve světě stavebnice Merkur, která se vyrábí dodnes. S její pomocí vyrobil Otto Wichterle první kontaktní čočku.

30. léta
Polarografická souprava objevitele Jaroslava Heyrovského. Jde o vynález z roku 1924.

30. léta
Ikonický flexaret
Ve světě fotografování se stal ikonou československý Flexaret. Tato mechanická dvouoká zrcadlovka s hliníkovým tělem, která se začala vyrábět ve 30. letech, neměla ve své třídě konkurenci. Patřila mezi světovou špičku jak po stránce optické, tak i technologické.

40. léta
Slavný »pérák«
Velký úspěch měl československý motocyklový průmysl v roce 1946, kdy naši konstruktéři sklidili pochvalu na mezinárodní výstavě v Paříži s modelem motocyklu Jawa 250 (typ 11) přezdívaným »pérák«. Svým technickým řešením tehdy neměl stroj z Nuslí ve světě konkurenci. Ostatní mašiny předběhl minimálně o 5 let. Jako nejmodernější vystavený stroj tehdy proto získal zlatou medaili.

50. léta
Verzatilka se poprvé objevila v roce 1950 a píše se s ní dodnes.

60. léta
Výbušná cihlička
Zajímavostí expozice je vystavení čtvrt kila vážícího bloku semtexu, údajně nejsilnější plastické trhaviny na světě. Pár gramů vynálezu z Pardubic dokáže zničit dopravní letadlo. Je to totiž vůbec poprvé, co se od roku 1964 vyráběná trhavina dostala na veřejnou výstavu. K vidění je ve vitríně muzea cihlička samozřejmě bez výbušné přísady, takže návštěvníkům nehrozí nebezpečí.

60. léta
Tramvaj T 3
Svoje místo má na výstavě zmínka o výrobě tramvaje T 3 z 60. let minulého století. Ve své době patřila k nejmodernějším a stala se rekordmankou v počtu vyrobených kusů jednoho modelu tramvaje na světě – z továrny Tatra Smíchov jich vyjelo téměř 14 tisíc. A na řadě míst se používá dodnes.

60. léta
Legendární »čmelák«
Z vystavených technických vynálezů si pojem legenda zaslouží motorová lokomotiva T 669 z 60. let. Vyrobilo se jí přes 8000. Hlavním odběratelem byl Sovětský svaz, kam bylo dodáno 7455 »čmeláků«, což je světový unikát, protože žádný typ lokomotivy nejezdil v jedné zemi v takovém množství.

70. léta
Věčný igráček
Především pro svůj jednoduchý design s lehkou manipulací se stala známou plastová téměř osm centimetrů vysoká hračka ve tvaru lidské postavy zvaná Igráček, která se začala vyrábět v 70. letech. Vůbec první zhotovený igráček v roce 1976 představoval postavu zedníka a prodával se i s příslušným náčiním.



21. století
Svět nanovlákna
K významným technickým vynálezům začátku 21. století patří nanovlákna z Liberce, která se používají například jako obvazový materiál nebo jsou obsažena ve funkčních oděvech. Díky českým vědcům se jejich výroba dostala z laboratoře do průmyslu a naše země se zařadila mezi špičku ve výzkumu nanovláken.

Kde, kdy a za kolik
*Regionální muzeum Vysoké Mýto
*Výstava je otevřena do 25. listopadu kromě pondělí, út – pá – od 9-12, 13 – 17 hod, so – ne od 9 -12, 13,30 - 17 hod.
*Dospělí 30 Kč, studenti, důchodci, děti od 6 let 15 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.