Židovská rodina Deutschů zpátky v Brně: Nacisté je zavřeli, komunisté obrali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Židovská rodina Deutschů zpátky v Brně: Nacisté je zavřeli, komunisté obrali!

Syn Dirk s manželkou (zleva), syn Henrique, táta Peter Deutsch a jeho manželka.
Syn Dirk s manželkou (zleva), syn Henrique, táta Peter Deutsch a jeho manželka. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk a archiv Brna-střed)

Bylo mu teprve 8 let, když v roce 1948 se zbytkem rodiny narychlo opouštěl Československo. Přesto si dodnes pamatuje, kde co stálo v lihovaru, který jeho rodině ukradli komunisté. Peter Deutsch (78) přiletěl z Brazílie, aby si připomněl dětství a ukázal Brno svým synům.

Deutschovi v Brně zažili ty nejhorší hrůzy 20. století. V meziválečném období tam otevřeli lihovar a v roce 1937 postavili dům. V tom ale žili jen 15 měsíců. O vše záhy přišli. Jako Židé byli Němcům trnem v oku.



Nacisté je okradli

„Dědeček Moritz a jeho bratr Otto byli jako majitelé lihovaru pro režim nepohodlní. Nacisti jim vše sebrali a arizovali. Otto s manželkou byli deportováni přes Terezín do Varšavy, kde zemřeli v roce 1942. Jejich syn Harald zemřel v koncentračním táboře o dva roky později,“ řekl Peter Deutsch.

Před komunisty utekli

Válku Peter přečkal s rodiči a po osvobození Brna převzali lihovar nazpět. Jenže jen na tři roky. Záhy přišel rok 1948. „Opět jsme o majetek přišli. Prchali jsme přes Rakousko až do Brazílie, kde jsme měli už příbuzné,“ dodal vnuk majitele lihovaru.

Jsou tam kanceláře
Lihovar sloužil svému účelu až do 90. let minulého století. Nyní z něj zbyla jen část, ve které jsou kanceláře. „V roce 1995 jsme požádali o navrácení v restituci, ale nikdo z nás už nemá české občanství. Tak jsme to vzdali,“ přiznal Peter Deutsch, který chtěl alespoň místa svého dětství ještě jednou vidět a ukázat ho synům zleva Henriqueovi (45) a Dirkovi (36).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.