Holka z vily nad řekou byla krásnější než prvorepublikové hvězdy: 15 let seděla v komunistickém vězení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Holka z vily nad řekou byla krásnější než prvorepublikové hvězdy: 15 let seděla v komunistickém vězení!

Podle pamětníků i fotografií to byla velmi krásná žena.
Podle pamětníků i fotografií to byla velmi krásná žena. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Byla krásná jako prvorepublikové hvězdy stříbrného plátna, její osud ale připomínal tragédii. Dagmar Šimková (†65) strávila skoro 15 let v komunistickém žaláři. Jen proto, že vylepila plakáty a nechala u sebe přespat pár přátel.

Dětství strávila s rodiči a sestrou v písecké Ville Marta postavené kousek nad Otavou. Řeku milovala stejně jako tanec a další radosti života. „Byla mimořádně krásná. Seznámili jsme se v Písku na plovárně. Hned mě zaujala. Bohužel náš vztah trval jen krátce. Naposledy jsem ji viděl dva měsíce před tím, než ji zatkli. Celý život lituji, že už jsme se pak nikdy nepotkali,“ řekl Aha! Václav Chyský (90).

Ve 23 letech byla Dagmar označena za reakcionářku a rozvracečku republiky. Namalovala plakáty zesměšňujících Klementa Gottwalda (†56) a Antonína Zápotockého (†72). Navíc poskytla azyl několika spolužákům, kteří chtěli emigrovat. Sbalila ji Státní bezpečnost.

Na svobodu vyšla ve 37 letech. „Jako emigrant jsem se o jejím osudu dozvěděl z knihy Byly jsme tam taky, která poprvé vyšla v exilu ve vydavatelství manželů Škvoreckých. Když jsem se konečně odhodlal ji po revoluci vyhledat, minuli jsme se o pár měsíců. Zemřela,“ dodal smutně Chyský.

Emigrovala jí sestra

Dagmar Šimková (23. května 1929 až 24. února 1995) vyrůstala v Písku v rodině bankéře. Po tragické smrti otce v roce 1945 a změně politických poměrů neměla v roce 1948 začít kvůli buržoaznímu původu studovat vysněnou filosofickou fakultu. V roce 1950 navíc emigrovala do Austrálie její o šest let starší sestra Marta. Do rodinné vily jim úřady nastěhovaly cizí lidi, s matkou mohly využívat jedinou místnost. V říjnu 1952 byla zatčena. O dva roky později padl definitivní trest. Nejprve byla odsouzena k osmi letům, prokurátor se ale odvolal a vrchní soud trest zvýšil na 15 let.

Rozprášili ji v Austrálii

V komunistickém vězení Dagmar strávila celé mládí. Psala stížnosti ministrovi vnitra kvůli nelidskému zacházení. Jako třídní nepřítel nebyla propuštěna při velké amnestii v roce 1960, ale až o šest let později. Pak bydlela v jedné místnosti s matkou v přiděleném bytě a stát jí z platu vydělaného v sodovkárně strhával peníze za neděle, které ve vězení neodpracovala. V březnu 1968 se podílela na založení sdružení politických vězňů K 231. Ve stejném roce emigrovala do Austrálie, kde vystudovala dvě vysoké školy. Její popel je rozprášen v Perthu, kde žila.

Víte, že...

...o krutosti tehdejšího režimu a o poměrech v ženských věznicích napsala knihu Byly jsme tam taky, která patří mezi nejpůsobivější popisy té doby?

Uprchla z vězení

Ve vězení kvůli své víře odmítala v neděli pracovat, za což se mnohokrát ocitla v tzv. korekci, na samotce, kde vězňové dostávali jídlo jen každý třetí den. Když byla vězněna v Želiezovcích, podařilo se jí utéct. Druhý den však byla dopadena a k původnímu trestu dostala tři roky navíc.

A teď se kvůli ní hádají

Neobvyklý spor se rozhořel v Písku kvůli pojmenování nové lávky přes Otavu architekta Jiřího Pleskota. Přes 1400 lidí už podepsalo petici, aby se jmenovala právě po politické vězenkyni Dagmar Šimkové. To radní odmítli a chtějí, aby se jmenovala po píseckém rodákovi Pleskotovi. „Spor o to, jak se ta lávka bude jmenovat, mě ruší, protože rozděluje lidi. Je to smutné. Chci, aby se to postavilo a ať se jmenuje tak, jak si lidé přejí,“ řekl Aha! Jiří Pleskot.



Přečtěte si
smeagol
20. 7. 2018 • 04:59

Tohle je pro me skutecny politicky vezen, ne jako privilegovany...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.