Kauza Řezník: Mačetová obhájkyně Samková vs. "zlý" raper: Kdo tady vlastně podporuje násilí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kauza Řezník: Mačetová obhájkyně Samková vs. "zlý" raper: Kdo tady vlastně podporuje násilí?

Klára Samková chce ochránit občany před Řezníkem.
Klára Samková chce ochránit občany před Řezníkem. (Foto: pro Aha! - Petr Podroužek, ČTK, Facebook.com, koláž Ahaonline.cz)

Celkem zajímavým vývojem prochází kauza zmanipulovaného hlasování v Českém slavíku. Původní debata o nefér jednání pořadatelů, která byla vedena v úrovni domácího showbyznysu, tedy hlavně mezi umělci, dostává nyní nový rozměr. Advokátka, kterou řada spoluobčanů  může považovat za ještě kontroverznější postavu, než je Řezník, rozjela po svém trestním oznámení na Martina Pohla kampaň. Ale ta se lehce může vymknout.

Čarodějnický proces začíná

Členka TOP 09 Samková má za sebou několik problematických sporů, jejichž seznam "završila" obhajoba Romů z Nového Boru v případu tzv. mačetových útoků. Tenkrát se neúspěšně pokoušela přesvědčit státního zástupce a soud, že vražedná jatka v baru, kdy rozběsnění Romově sekali mačetami do neozbrojených návštěvníků herny, byla vlastně jen obranou sociálně diskriminovaných jedinců. Kamerové záznamy události však ukázaly jen sérii brutálních útoků s evidentní snahou zabíjet. Jindy byla Klára Samková neúspěšnou kandidátkou na prezidenta ČR či Klausovým pokusem, jak ze své fanynky učinit ústavní soudkyni. Dílčí neúspěchy si chce teď advokátka vynahradit "čarodějnickým procesem" s jedním z mnoha umělců, zabývajícím se drsným žánrem horrorcore, tedy samotným Řezníkem.


Jakých trestných činů se měl hudebník dopustit

Ačkoli již v roce 2011 po přezkoumání Řezníkovi tvorby došel soudce David Hovorka k závěru, že je právně nezávadná, vstupuje Samková opět do stejné řeky. A s opačným rozhodnutím možná nepočítá ani ona. Mediální bublina, která kolem Mattoni a Řezníka vznikla však láká leckoho, aby se mohl jednoduše přiživit a zviditelnit. Její trestní oznámení je postaveno na paragrafech o podněcování k trestnému činu a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod.

"Ve svých hudebních textech se pan Pohl projevuje způsobem, který je způsobilý vyvolat u jiných osob náladu nebo rozhodnutí spáchat trestný čin.  Tyto texty své příběhy líčí takovým způsobem, že jednání, které je v nich popisováno a které je nanejvýše brutální, je předestíráno jako běžný jev, obvyklý a tolerovaný v normální společnosti," uvedla advokátka v trestním oznámení.


Pohledem Řezníka

Něco takového je však nepřijatelné pro Martina Pohla alias Řezníka, který aktuálně zvažuje možné právní kroky.

"Rozhodně nepropaguju násilí, jenom vyprávím fiktivní příběhy z pohledů zločince, abych vylíčil, jak může bejt tenhle svět odpornej a prohnilej - to však neznamená, že bych se s tím ztotožňoval! Jsem proti jakýmukoliv reálnýmu násilí, ale násilí tu bylo odjakživa a svůj prostor v umění má. Nelíbí? Neposlouchej to," uvedl umělec ve svém prohlášení.

Producent Řezník  se po deseti letech tvorby musí najednou zodpovídat z obsahu svých textů. Do této chvíle nikomu nepřekážel, protože ho znala jen úzká skupina přívrženců, čítající pouhé promile naší populace. Nyní ho zná každý druhý a konečně je i soused odvedle šokován a spravedlivě rozhořčen. Prý je to nabádání k násilí, propagace smilstva  a zvěrstev. Možná pro někoho. Takový člověk ovšem nemusí být duševně zdráv. Na rozdíl od tvůrce drsnější zábavy pro dospělé, který je kromě svého rapového alter ega úspěšným autorem humoristických kreseb známých jako Martyho frky, vývojářem počítačových her a scénáristou. Ing. Martin Pohl úspěšně absolvoval VŠE a to vše tak nějak nepasuje do některými kruhy vykreslovaného profilu vulgárního primitiva a sadisty Řezníka.

Pohledem nezávislého právníka

Na to, zda má trestní oznámení Kláry Samkové šanci na úspěch jsme se zeptali advokátky Heleny Nutilové. Ta pro Ahaonline.cz řekla:

"Domnívám se, že trestní oznámení koncipované advokátkou Samkovou je zcela nedůvodné. Svoboda umělecké tvorby je výslovně garantována v našem právním řádu v čl. 15 Listiny základních práv a svobod. Jestliže se advokátka Samková domnívá, že tvorbu Řezníka nelze kvalifikovat jako umění, pak se ptám, z čeho dovozuje své právo být veřejným arbitrem vkusu?

Vnímání umění je obecně velmi subjektivní, přičemž zde existuje početná skupina Řezníkových fanoušků, pro něž jeho tvorba uměním bezesporu je. Je třeba si navíc uvědomit, že násilí bylo v umění zobrazováno již od dob starých řeckých bájí a pověstí a v současné době prostupuje celou popkulturou. Pokud bychom uměleckou tvorbu Řezníka kvalifikovali jako trestnou činnost, pak bychom museli v souladu s principem rovnosti, jako základní maximou demokratického právního státu, napříště kriminalizovat i tvůrce některých počítačových her, hororových a akčních filmů atd., neboť ty rovněž obsahují násilí.

Je třeba přihlédnout i k tomu, že Obvodní soud pro Prahu 5 již v roce 2011 Řezníka zprostil obžaloby pro jeho tvorbu. Mám za to, že pokud by jej nyní justiční systém sankcionalizoval za jednání již jednou nepřímo aprobované (schvalované - pozn. red.), došlo by ke zřejmému narušení předvídatelnosti práva."


Někdo to rád horké

Celý problém je ale možné nahlížet i jinou optikou. Na internetu se objevují články, které, ač zřejmě motivované touhou zbavit naší společnost zatížení Řezníkovou tvorbou, paradoxně k reálnému násilí spíše nabádají. Klára Samková totiž našla spojence na stránkách Parlamentních listů. Komentáře zprofanovaných politiků ke kauze Řezník jsou určitě úsměvné a redaktorům za to patří plus. Horší je to již se zveřejněním fotografií nemaskovaného Martina Pohla s opatrným, leč v konečném důsledku jasným apelem. Článek se jmenuje: "Tento muž propaguje znásilňování, mučení a trýznění žen: Na ku*du jí dám igelit...Máme jeho foto. Pánové, až ho potkáte, dejte mu najevo svůj postoj".

Nevinná provokace nebo zlý úmysl?

V důsledku to tedy můžeme přeložit i takto: Pokud nesouhlasíte s brutálním a násilnickým obsahem Řezníkových textů, dejte mu jeho fikci pocítit na vlastní kůži! A to už je problém. Možná někdo v skrytu duše doufá, že dojde k eskalaci reálného násilí. Tady to ale není pro někoho hnusná a pro druhého úsměvná Řezníkova lyrika. To je čistá nenávist a zlý úmysl, který kalkuluje s těmi nejnižšími lidskými pudy, to je pravé násilí, proti kterému se tu brojí. Kdo a proč chce manipulovat bezejmený dav frustrovaných občanů?  Příčinou společenské frustrace rozhodně není donedávna neznámý producent, ale osobnosti, které denně v médiích exhibují, tedy naši politici a jejich spřízněná sféra vlivu.
Ukázka textu z portálu Parlamentních listů.


Přečtěte si
abvydavatelstvi
7. 12. 2013 • 19:02

Osobně si myslím že ve světě je příliš mnoho brutality.... pokud by lidé měli rozum tak by se snažili o její snížení ..... Dětská nervová soustava je velmi křehká a pokud jsou děti neustále vystavování různým brutálním filmům... zprávám... scénám... skladbám atd.... tak z takových děti vyrůstají buď agresivní konfliktní jedinci... nebo depresivní osoby... Násilí a brutalita by se měla opravdu v médiích omezit.... a pokud chce Samkova uspět.... měla by Řezníka žalovat za mravní ohrozovani mládeže.... protože ty jeho písničky jsou fakt humus... vulgární a o ničem... jako kdyby si tím řešil vlastní komplexy... To neni o tom jaký Svět je.. to je o tom jaký ho dělají někteří lidé a pokud jim to ostatní dovolí tak se to ukáže na agresivním a vulgárním chování lidi.... Držím ji palce aby se žalobou uspěla a soudci měli rozum a řešili to...

jezibababa
7. 12. 2013 • 16:58

To je právě ten problém, až si to někteří ti duševně zaostalí jedinci vyloží jinak a začnou Řezníka napodobovat třeba na Vaší dívce či manželce (pokud jste muž) či na Vaší dceři, asi se začnete na věc dívat jinak. Nebo ne?

nofar
7. 12. 2013 • 16:40

Pak jsem asi dusevne zaostaly jedinec a klidne to priznam.

jjizanka001
7. 12. 2013 • 11:54

Pro LEGITA.Nemá smysl diskutovat s někým,kdo si neuvědomuje že tak jako třeba ve sportu se měří brankami,body,metry,vteřinami atd.,tak zpěv by měl být zpěvem,hudba hudbou a slova písní něčím co má úroveň.Měřitelné je to také tím jestli se to dá nejen poslouchat,ale i zazpívat a hlavně jestli to přežije alespoň 20 let.To jsou bezesporu lidové písně,trampské písně,ale i písně Jaroslava Ježka,písně Jiřího Suchého,dokonce i písně starší než oněch 20 let a stále se zpívají.Kdo asi zná skupiny které uvádíte a hlavně kdo je bude znát za 20 let.Právě ten čas který zmiňujete rozhodne o tom co je kvalitní a co je brak,co jsou plevy a co je zrno

prroud
6. 12. 2013 • 23:33

A Samkovou? Tu vubec neresim,ta se vyresila sama,jednou provzdy,nechapu ze ji nekdo muze brat vubec vazne! Mela by jit nekam makat rukama,mozna by byla tim zpusobem aspon i uzitecna a nepachala by skody!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.