Další hřebík do rakve Slavíků: Pořadatel zřejmě zmanipuloval výsledky! Umělec žádá kompenzaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Další hřebík do rakve Slavíků: Pořadatel zřejmě zmanipuloval výsledky! Umělec žádá kompenzaci!

Fotografie
Fotografie (internal)

Již pěkných pár dní se propírá další černá kaňka v tváři letošních nudných Slavíků. Po nešťastných výkonech účinkujících, neustále "haprující" zvukotechnice, návštěvě knížete v doprovodu zlatokopky a dalších nedostatcích, přichází skutečný skandál. Pořadatelé vědomě upravili výsledky ankety Český slavík 2013 v neprospěch umělce, regulérně zvoleného posluchači! O tisíce lidí se teď ptají: Je to fér?

Řezník na porážku!

Kontroverzní, leč u nás unikátní formu hip-hopové tvorby představuje maskovaná postava vystupující pod jménem Řezník. Právě on získal nejvíce hlasů v podkategorii Hvězda internetu. Když ale poctivou propagací Slavíků rapper strhnul fanoušky na svou stranu a bylo jasné, že vítězství má v kapse, přišel zásah "shora"! Můžeme tomu říkat třeba cenzura...


Kdo rozumí hudbě a kdo ne?

Prostě se někomu nelíbilo Řezníkovo dílko, a tak musel pryč. Jenže... Problém spočívá v tom, že Řezník měl právem obdržet 100 000 korun pro vítěze. O ty ho fakticky vedení soutěže obralo! A umělec si to nehodlá nechat líbit. Je tady velká pravděpodobnost, že pokud se Řezník rozhodne anketu žalovat, tak spor vyhraje. Na jeho stranu se dokonce přidávají další umělci, kteří vyzývají k bojkotu Českého slavíka. V jejich čele je Matěj Ruppert z Monkey Business, který na protest vrátil svého Slavíka, získaného před sedmi lety.
Zpětné vyjádření pořadatele ankety Český slavík ke svému prokazatelnému pochybení:

"Rádi bychom se vyjádřili k výsledkům ceny Český slavík Hvězda internetu 2013. Interpret vystupující pod jménem Řezník byl ze soutěže vyloučen, neboť se v textech svých písní vulgárním způsobem vyjadřuje na adresu vybraných skupin obyvatel, explicitně zobrazuje násilí a užívání návykových látek. Vyhlašovatel v tomto spatřuje závadné jednání, které je v rozporu s principy soutěže a vedlo k jeho vyloučení."
Prohlášení Matěje Rupperta:

„Rozhodl jsem se vrátit Českého slavíka, kterého jsem získal v kategorii Skokan roku 2006. Dávám tak najevo svůj nesouhlas s jednáním pořadatelů, kteří odmítli ocenit rappera Řezníka a vyškrtli ho z pravoplatného prvního místa v kategorii Hvězda internetu. Spatřuji v jejich kroku nebezpečí – nikdo by totiž neměl diktovat, co se v kultuře smí a co ne."
Drsný, ale pravdivý komentář Řezníka na sociální síti:

"Tak ty kurvy už konečně káply božskou, regulérně mě vyloučily, aniž bych porušil pravidla soutěže. Ptám se, PROČ vám trvalo tak dlouho přijít s touhle zprávou? PROČ jste se neuráčeli dát o tom vědět mě a PROČ pro mě mohli lidi do poslední chvíle hlasovat? Mohli jste to zaříznout už na začátku - já sem na takovýhle jednání zvyklej, ale naflusali jste do ksichtu tisícům lidí, který tam hlasovali ve víře ve svobodnou a demokratickou anketu. Seru vám na vybuzněnou sošku a ceremoniál, ale dlužíte mi 100.000 Kč na klip, který mi právem náleží. MATTONI, co s tím uděláte? Já ani moje armáda fanatiků to rozhodně nenecháme bejt, žádám kompenzaci!"

Kauza pochopitelně vzbuzuje obrovské emoce, protože se nehovoří jen o regulérnosti ankety, ale také o svobodě slova a o tom, zda má vůbec někdo právo být arbitrem toho, co je v hudbě povoleno a co už ne. Níže je nejnovější stanovisko pořadatele. Následné vyjádření Řezníka vám přineseme v nebližší době.

Stanovisko pořadatele ankety

Podporujeme hudbu, ne násilí

Pozornost si v posledních dnech získalo nejen vyhlášení výsledků ankety Český slavík Mattoni 2013, ale částečně i vyřazení interpreta Martina Pohla (alias Řezníka) z její součásti Hvězda Internetu 2013.

Neposuzujeme uměleckou stránku Řezníkovy produkce. Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky dělá ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám (viz skladba „Ta holka v mym sklepě“) jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Stejně tak nemůžeme souhlasit s jeho prodejem triček s nápisy typu „Znásilnění je skvělý“.

Kromě našich hodnot jsme vázáni právními předpisy České republiky, které nám mj. zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti. „V celé kauze se nejedná o hodnocení samotného obsahu tvorby interpreta Martina Pohla, ale výlučně o oprávněnost vyhlašovatele k vyřazení uvedeného interpreta ze Soutěže z pohledu soutěžních pravidel a právních předpisů v oblasti reklamní komunikace. Na základě těchto skutečností měl pořadatel povinnost  daného účastníka ze soutěže vyloučit,“ potvrzuje právník Petr Kůta.

Proto jsme tohoto interpreta před konečným uzavřením soutěže vyřadili ze součtu hlasování a konečného žebříčku. Podrobnosti o důvodech vyřazení a zejména o tvorbě interpreta Řezníka uvádíme v otevřeném dopise zveřejněném večer 27. 11. 2013 na webu ankety. Obrázek si z toho může každý udělat sám.

Netěší nás, že tímto způsobem získává komercionalizované násilí publicitu, ale nastala potřeba to důkladně vysvětlit a trváme na svém stanovisku k obsahu hudebních sdělení a obchodním aktivitám Martina Pohla (alias Řezníka). Hudba násilí nepodporuje, naopak mu odjakživa čelí.

Přečtěte si
xcarodejka
7. 12. 2013 • 17:57

načinčaná byla jen serm tam nějaká zlatokopka, jinak samé mravní bláto. Slavík dozpíval, ale nemusel nutně chcípnout jako prašivý pes.

georgik
6. 12. 2013 • 16:43

Nechci se nikoho zastavat, ale tohle je vec principu. S tim, jakou hraje "Reznik" hudbu to nema co delat. A k tem, co by ho chteli zakazat - hmmm, to je sporny. Sice ten hudebni styl neni ani muj "salek kavy", ale na druhou stranu - Tarantina taky nevyrazujou z udileni Oskaru, protoze toci krvaky. Urcitej styl umeni to asi je a kdo nechce, poslouchat to nemusi. To by se pak mohly taky zakazat vsechny horory a sex shopy a kdo vi kde by to skoncilo. Snad zas u komunistu...

nafta
1. 12. 2013 • 22:34

Hmmm, vrátili cenu slavíka ale o peniazoch sú nejak ticho, tie sa zišli alebo boli takí frajeri, že vrátili aj prachy?

malejavelkej
28. 11. 2013 • 15:57

Souhlas s prroudem. Proč ten rádoby umělec leze s takovým hnusem zrovna do načinčanýho Slavíka?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.