Vdova Dagmar a její tajemný ochránce - Psycholožka: Je to důvěrný vztah! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vdova Dagmar a její tajemný ochránce - Psycholožka: Je to důvěrný vztah!

Na společném nákupu.
Na společném nákupu. (Aha! – Martin Hykl)

Dagmar Havlová (58) zavěšená do neznámého muže. Takový pohled se naskytl cestujícím na pražském ruzyňském letišti. Jenže co to znamená? Je to snad její nová známost? Nebo řeč těla mluví jinak?

Aha! se zeptalo psycholožky Janiny Krockové na názor. „Vedeli si muž takto ženu, může to mít více významů,“ tvrdí. Tady jsou nejčastější z nich.

Přátelský až důvěrný význam

Pokud nejde o společenskou událost a muž ženu takto vede na veřejnosti, může jít o vyjádření přátelského i důvěrnějšího vztahu, ovšem stále v rámci uznávaných společenských pravidel.

Psychologický význam

Muž poskytuje ženě ochranu, podpírá ji, chrání před pádem, uklouznutím apod. Vyjadřuje jí tím úctu, váží si jí a dává to najevo.

„Toto »rytířské« gesto pramení v hluboké historii, kdy ženy chodily po mužově pravé straně proto, že muži nosívali po levé straně meč či kord, aby mohli pravou rukou v případě nebezpečí coby ochránci něžného pohlaví tasit a chránit dámu svého srdce,“ říká psycholožka.

Společenský význam

Muž takto vede ženu coby »garde« na společenskou událost (ples, divadlo, slavnostní večer apod.). To však není náš případ.



Autor:  sic

Přečtěte si
mirkazam
18. 4. 2015 • 09:46

domrdka..

domrdka
17. 3. 2012 • 10:55

Dášenka/Vlastička!... by měla připravovanou medaili(Václava Havla) udělit v první řadě sama sobě. A to za nejdelší herecký výkon v historii.(1997-2011) Hrát divadlo celých čtrnáct let nedokáže každý.Sice se Dášenka z prvu nemohla do role dostat a občas se upískla,ale časem se do role dostala.Derniéra ovšem už proběhla a Dášenka může být zase tou přirozenou Vlastičkou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.