Karel Houska (†71), psychiatr z dílu Studna z »Majora Zemana«: Smolař ze druhé řady | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Karel Houska (†71), psychiatr z dílu Studna z »Majora Zemana«: Smolař ze druhé řady

Fotografie
Fotografie (internal)

Kolegové si Karla Housku (†71) dobírali, že je věčně ve druhé řadě. A opravdu – v celé plejádě fi lmů si totiž zahrál různé intelektuály, vědce a lékaře, kteří stáli v pozadí za hlavním hrdinou, a jen přikyvoval. Přitom by dokázal zahrát větší role jako jeho šťastnější kolegové. Jenže měl smůlu!

Housku si můžete pamatovat třeba jako psychiatra z dílu »Majora Zemana« Studna, lékaře ze Sanitky nebo správce majetku Krásových ze seriálu Rodáci, který Houska natočil krátce před smrtí v roce 1987.

Režisér Jiří Adamec (63) na Housku vzpomíná jako na báječného herce s krásnou tváří a osobitým charismatem. „Patřil mezi herce, kteří měli smůlu. Štěstí nebo smůla jsou, stejně jako třeba talent, nedílnou součástí hereckého osudu. A právě Karel Houska si bohužel herecké smůly užil měrou vrchovatou. I já sám jsem mu svěřil několikrát pouze malé role, i když jsem věděl, že by i ty větší a velké zvládl stejně dobře jako třeba jeho šťastnější vrstevník Martin Růžek. Ale tak už to v hereckém životě chodí,“ řekl Aha! Adamec, který má blízko k Houskově rodině.

„Byl otcem mé věrné, vynikající pomocné režisérky Kateřiny Houskové,“ podotkl režisér.Už méně se ví, že Houska – dlouholetý člen Divadla na Vinohradech – byl až do smrti jedním z nejlepších kamarádů slavnějšího kolegy Vlastimila Brodského (†81).

„To bylo opravdu intenzivní a dokonalé přátelství, takové hodně prorostlé. Byl to takový ten životní kámoš,“ vzpomenula na Housku Tereza Brodská s tím, že oba měli chalupu v jedné vesnici – severočeské Kytlici.Spíše než tváří se Houska živil charismatickým hlasem. Ať už v rozhlase nebo v dabingu. Houska dokonce v řadě českých snímků daboval své kolegy.

Filmografie (výběr)

● Hvězda zvaná Pelyněk (1964) – hejtman

● Kdo chce zabít Jessii? (1966) – kolega

●  Pane, vy jste vdova! (1970) – lékař na prosektuře

●  Třicet případů majora Zemana (1974) – psychiatr v díle Studna

●  Malý pitaval z velkého města (1982) – lékař

●  Jára Cimrman ležící, spící (1983) – Antonín Dvořák

●  Sanitka (1984) – lékař

●  Létající Čestmír (1984) – lékař v nemocnici

●  Synové a dcery Jakuba Skláře (1985) – lékař

●  Rodáci (1988) – správce majetku Krásových

Zítra: Ludmila Pelikánová, komunistická recitátorka z Křesla pro hosta

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.