Jan Vostrčil, předseda plesového výboru v Hoří, má panenko: Před kameru ho nutili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jan Vostrčil, předseda plesového výboru v Hoří, má panenko: Před kameru ho nutili!

Jan Vostrčil
Jan Vostrčil (ČTK, Profimedia.cz, ara)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Jan Vostrčil (†81) alias předseda plesového výboru z komedie Hoří, má panenko byl – stejně jako řada filmových hvězd takzvané »nové vlny« tvůrců šedesátých a sedmdesátých let – neherec.

A i jeho objevil režisér Miloš Forman (79) se svojí partou, stejně jako třeba Josefa Šebánka (děda z Homolků) nebo Miladu Ježkovou (babka z Kulového blesku). Kde? Vostrčil hrál na křídlovku v kapele Hradní stráže!

Jan Vostrčil se proslavil až v důchodovém věku. Než odešel do penze, živila ho hudba. Jako křídlovkář působil např. v pražské vojenské posádce, a hrál dokonce u Hradní stráže. Učil také na vojenské hudební škole. V těchto povoláních se také naučil parádně nosit uniformu, kterou často před kamerou oblékal – ať už to byla požárnická, policejní nebo vojenská.

Svoji dráhu pak uzavřel jako kapelník Kmochovy dechové hudby. Jedné zkoušky orchestru se zúčastnil i režisér Ivan Passer (78), který byl z Vostrčilovy osoby tak nadšen, že ji ihned doporučil Miloši Formanovi, který zrovna sháněl neherce do svých dvou chystaných filmů.

Vostrčil se však bránil, hercem být nechtěl! Nakonec ho Forman zlomil a v roce 1963 ho obsadil do svých projektů. Sám sebe si zahrál v povídce Kdyby ty muziky nebyly, v komedii Černý Petr ztvárnil otce učně Petra Vaňka.

Pak už se mu filmové nabídky jenom hrnuly! V roce 1964 si opět zahrál kapelníka – tentokrát ve slavném filmu Kdyby tisíc klarinetů pánů Roháče a Svitáčka. Rok poté čekala Vostrčila další práce s Milošem Formanem, který ho obsadil do role majora ve filmu Lásky jedné plavovlásky.

A pak přišla postava nejslavnější – zahrál si požárníka a předsedu plesového výboru ve Formanově komedii Hoří, má panenko. Byla to jeho poslední spolupráce se svým objevitelem, režisér totiž v roce 1968 emigroval do USA.

Vostrčil si pak ještě zahrál v osmi filmech. Kvůli zdravotním problémům ale musel řadu nabídek v 70. letech odmítnout. 25. ledna 1985, ve věku nedožitých 82 let v klidu zemřel. Svoji kariéru charakterizoval slovy: „Tímhletím jiným kumštem jsem si jen obohatil svůj konec života a už nikdy neřeknu jen tak, že je nějakej film blbej. Protože teď vím, co je to za práci…“

Filmografie (výběr)

● Kdyby ty muziky nebyly (1963) – kapelník

● Konkurs (1963) – otec

● Kdyby tisíc klarinetů (1964)  – kapelník

● Lásky jedné plavovlásky (1965) – major

● Svatba jako řemen (1967) – náčelník VB

● Hoří, má panenko (1967) – předseda plesového výboru

● Adelheid (1969) – strážmistr

● Metráček (1971) – listonoš

● Páni kluci (1975) – školní inspektor



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.