Jiřina Švorcová zemřela v léčebně: »Ženě za pultem« selhalo srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiřina Švorcová zemřela v léčebně: »Ženě za pultem« selhalo srdce!

S vlastním portrétem. Tehdy jí bylo kolem dvaceti let.
S vlastním portrétem. Tehdy jí bylo kolem dvaceti let. (Aha! – David Kundrát, TV Barrandov, ČTK – Viktor Lomoz, Profimedia.cz, Profimedia/Robert Rambousek/MF Dnes, Profimedia/Václav Pancer/MF Dnes, Profimedia/David Neff/MF Dnes)

Po téměř tříměsíčním boji včera podlehla vleklé nemoci Jiřina Švorcová (†83), jedna z nejkontroverznějších českých hereček minulého století! Před i polistopadová ikona komunistického režimu zemřela v léčebně dlouhodobě nemocných v Praze na Malvazinkách.  Veřejný pohřeb rodina neplánuje.

Od května letošního roku byla po komplikacích po zápalu plic a srdečních problémech udržována v umělém spánku. Každý pokus o odpojení z přístrojů končil alarmem, tělo sláblo a orgány pomalu vypovídaly službu. Přestože se před pár týdny probrala, bylo jasné, že sama o sebe se již nikdy nepostará.

Z Vojenské nemocnice v pražských Střešovicích ji proto převezli do Léčebny dlouhodobě nemocných na Malvazinkách, kde mají s péčí o těžce nemocné zkušenosti. Tam včera také zemřela, podle informací deníku Aha! jí selhalo srdce.

„Zasáhlo mě to. To, že ji odvezli do LDN, v našem věku už tak chodí. Pár dní před smrtí se člověk vzchopí a použije všechny síly, co má, a pak přijde ten bolestný konec. Já s tou ženou vycházela jen v dobrém, ona to neměla jednoduché. Spousta lidí byla proti ní. Byla to jedna z nejlepších hereček,“ okomentovala smrt Švorcové její kolegyně Antonie Hegerlíková (87).

Další z někdejších kolegyň Švorcové Jiřina Jirásková (80) tak smířlivá nebyla. „Podívejte se, my jsme se rozešly z občanských důvodů někdy v 60. letech. Co vám mám říct? Byly jsme spolužačky na konzervatoři, pak jsme spolu léta byly kolegyně na Vinohradech. V mládí jsme patřily do té party, které se v Divadle armády říkalo mladá garda,“ říká Jirásková, kterou podle pamětníků vedle politických názorů se Švorcovou rozdělil i muž – Jiří Vala (†76), kterého obě milovaly, ale Švorcové jej Jirásková »přebrala«.

„Dost jsme spolu v té době hrály, a pak nám občanské postoje nedovolily, abychom se spolu dál stýkaly. Nikdy už jsme spolu nepromluvily,“ dodává Jirásková.

Jiřina Švorcová (1928 – 2011)

➤ Absolvovala pražskou DAMU a po ročním angažmá v Hradci Králové se stala členkou Divadla na Vinohradech. Po roce 1968 byla jednou z klíčových postav normalizační kultury a většina národa i kolegů ji začala nenávidět. V roce 1976 ji zvolili do ÚV KSČ a Švorcová se stala předsedkyní nově vzniklého Svazu českých dramatických umělců, kterou zůstala až do jeho zániku v roce 1990.

➤ V roce 1996 neúspěšně kandidovala za komunisty do Senátu na Litoměřicku. Od pádu režimu si nezahrála v žádném fi lmu ani seriálu, přestože nabídky měla. Na tělo jí byla např. psána role matky v nakonec nerealizovaném dramatu Kanibal.

➤ Jediné médium, které Švorcové v poslední době poskytovalo prostor, bylo komunistické rádio Hortus, v němž se věnovala své oblíbené četbě.

Její zdravotní potíže

Duben 2011: Švorcovou kvůli velkým bolestem páteře hospitalizovali na interně neurochirurgie v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Květen 2011: Vyčerpanou herečku postihl zápal plic. Kvůli komplikacím a potížím se srdcem putuje na koronární jednotku. Lékaři ji proto uvedli do umělého spánku.

Červen 2001: V polovině měsíce se Švorcová probrala. Její zdravotní stav se zlepšoval.

Červenec 2011: Herečku převezli do léčebny dlouhodobě nemocných na Malvazinkách.

8. srpna 2011: Švorcová zemřela.



Přečtěte si
zaj-po
11. 8. 2011 • 14:12

NAPROSTO SOUHLASÍM.JANA HÖGROVÁ---POLÁKOVÁ.+++***.

zaj-po
11. 8. 2011 • 14:10

NAPROSTO SOUHLASÍM S VÁMI A S VAŠIM PŘÍSTUPEM K PANÍ JIŘINCE.VĚŘÍM TAKÉ , ŽE I KDYŽ BYLA SVÝM PŘESVĚDČENÍM KOMUNISTKA ,,,SPÍŠE BYCH ŘEKLA BYLA PRO SOCIALISMUS S LIDSKOU TVÁŘÍ ABY NEEXISTOVALI MEZI LIDMI TAK OBROVSKÉ ŽIVOTNÍ FINANČNÍ A SOCIÁLNÍ ROZDÍLY ,,,TAK SE OPRAVDU V PEKLE ŠKVAŘIT NEBUDE ,,,NEBOŤ NEBESKÝ BŮH JE SPRAVEDLIVÝ ,,,A ONA NEBYLA SVÝM VYZNÁNÍM PROTI NEBESKÉMU BOHU,,,NEBYLA LHÁŘKA A NEBYLA NEMRAVNÁ JAKO MNOHO JEJICH KOLEGYŇ.BYLA TO VELMI KRÁSNÁ , VZDĚLANÁ , KULTIVOVANÁ ŽENA S DOBROU VIZÍ A NIKDY NEPŘEVLÉKLA KABÁT JAKO MNOZÍ JINÍ. BEZCHARAKTERNÍM LIDEM BYLA A JE PANÍ JIŘINKA TRNEM V OKU. AVŠAK ,,,ČEST JEJÍ PAMÁTCE,,,JANA HÖGROVÁ---POLÁKOVÁ.+++***.

verajc
10. 8. 2011 • 12:49

Skvělý příspěvek, pravdivý.Pravdu někdo nerad slyší a proto ty sprosté,vulgární příspěvky.Ti ubožáci jí nesahjí ani po kotníky.Skvělá herečka s rovnou nepokřivenou páteří.Neměla to v životě jednoduché.čest její památce .

pohadkamaje
9. 8. 2011 • 23:08

Kdo ji zradil, ty krávo nebeská?

pohadkamaje
9. 8. 2011 • 23:08

Soudružko, jdi si pobečet na stranickou schůzi!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.