EXKLUZIVNÍ FOTO! Václav Havel: Sbírá síly na venkově! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

EXKLUZIVNÍ FOTO! Václav Havel: Sbírá síly na venkově!

Exprezident jen na pár minut vyjde ven, aby se ohřál na sluníčku. Jakmile ale slunce zahalí mraky, už je zpátky v chalupě.
Exprezident jen na pár minut vyjde ven, aby se ohřál na sluníčku. Jakmile ale slunce zahalí mraky, už je zpátky v chalupě. (Aha! – David Kundrát, Martin Hykl)

Bývalý prezident Václav Havel (74) se v poslední době potýkal se samými nepříjemnostmi. Nejdříve si kvůli zánětu dýchacích cest pobyl dva týdny v nemocnici, aby se vykurýroval na premiéru svého filmu Odcházení. A jen necelý týden poté mu byl doporučen klid a odpočinek. Síly sbírá na svojí legendární chalupě na Hrádečku u Trutnova.

Tam ho za totality navštěvovali političtí i osobní přátelé a vznikla tam i Charta 77. Není divu, že chalupu kdysi Havel prohlásil za svůj »existenciální domov«. Za domácího ho tam mají i lidé, kteří na Hrádečku bydlí. „Vašku, jsi tam?“ volal familiérně směrem k jeho oknu Havlův soused, když štrachal po zahradě.

Exprezident se však na dvoře objevil jen jednou, to když zrovna vyšlo sluníčko. Ohřál se na lavičce, kde telefonoval, jakmile ale nebe zakryly mraky, schoval se do chalupy.

Reportéři Aha! si na místě všimli i ochranky, která snad nejznámějšího českého občana nepřetržitě hlídá. S auty se bodyguardi usídlili ve srubu, odkud prý za totality Havla a jeho kamarády šmírovali »estébáci«…

Havel údajně kromě odpočinku na chalupě i pracuje a čte recenze své filmové prvotiny Odcházení, v níž si kromě Josefa Abrháma (71) zahrála i Havlova manželka Dagmar (58). Kritici sice film většinou chválili, diváky ale příliš nelákal – o víkendu byl jen sedmým nejnavštěvovanějším a vidělo ho pouhých 24 tisíc lidí.

Havlova tajemnice: Mrzelo ho, že musel zrušit program!

O tom, jak se Havel posledních několik dnů má, a to jak zdravotně, tak i pracovně, pověděla Aha! jeho dlouholetá tajemnice Sabina Tančevová.

Jak se pan exprezident má po zdravotní stránce

?„Je samozřejmě unavený, a tak si lépe odpočine na venkově než v uspěchaném městě. Je vyčerpaný nejen kvůli nemoci, ale i kvůli shonu okolo filmu a náročnému programu v kanceláři. Opravdu měl spoustu schůzek a rozhovorů.“

Jak na Hrádečku tráví volné chvíle?

„Václav Havel především odpočívá, ale také trochu pracuje a vyřizuje agendu, kterou mu z kanceláře posíláme. Jde o udělení různých souhlasů spojených například s autorskými právy či s poskytnutím záštit. Samozřejmě nebyl rád, když musel zrušit program. Vždy ho mrzí, když nemůže splnit své závazky.“

Jezdí za ním lékař?

„Ano, kontroluje zdravotní stav pana Havla a pomáhá mu rehabilitovat.“

Kdo další k němu má přístup, kdo ho smí navštěvovat?

„Návštěvy jsou velmi, velmi výjimečné. Kromě rodiny ho ale občas navštíví pracovní kolegové a přátelé.“



Přečtěte si
pelagie
6. 4. 2011 • 22:03

odpočívejte v klidu a nabírejte nové síly

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.