Po třech týdnech doma: Zemana propustili z nemocnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Po třech týdnech doma: Zemana propustili z nemocnice

O Zemana se po hospitalizaci v Motole stará lékařský personál kliniky Respimed, docházet bude na kontroly do Motola (3.4.2024)
O Zemana se po hospitalizaci v Motole stará lékařský personál kliniky Respimed, docházet bude na kontroly do Motola (3.4.2024) (Foto Blesk - Martin Přibyl, Jiří Koťátko)

Po třech týdnech byl z motolské nemocnice včera propuštěn exprezident Miloš Zeman (79). Podle lékařů byl sice po operaci kvůli nedokrvení nohy v kritickém stavu, už se ale natolik zlepšil, že se mohl konečně vrátit domů.

Podle vedoucí lékařského konzilia Lucie Valentové Bartákové jsou exprezidentovy laboratorní nálezy příznivé, a tak mohl včera odpoledne opustit motolskou nemocnici. „Pan prezident je schopen chůze v chodítku se zlepšující se kondicí, byla nastavena léčba a plán péče pro následující období,“ řekla. Konzilium také poděkovalo Zemanově manželce Ivaně (58) za spolupráci při poskytování informací veřejnosti. „I když je pacient nadále křehký, tak jsme spokojeni,“ sdělil přednosta interní kliniky Radek Keil.

Tiskovka po propuštění Miloše Zemana z Motola: Exprezidenta čeká rehabilitace, je schopen chůze v chodítku

Video se připravuje ...

Musí rehabilitovat

Zeman se v březnu podrobil neplánované operaci. „V průběhu hybridního výkonu absolvoval plastiku tepny, odstranění krevní sraženiny, zprůchodnění tepenného řečiště a pro rozvíjející se otok končetiny dvě fasciotomie bérce (naříznutí krytů svalů – pozn. red.),“ uvedli včera lékaři, proč musel Zeman být 20 dní ve špitále. „Předpokládám, že jeho kondice a síla se mu budou postupně navracet,“ míní lékařka Valentová Bartáková. Podle ní ale rychlost zotavení záleží na individuálním režimu každého pacienta a na tom, jak bude probíhat domácí péče. „Naším cílem je, aby se vrátil k možnostem chůze jako doposud,“ sdělil lékař Pavel Kolář. A dodal, že Zeman musí rehabilitovat.

Chce pracovat

Zeman se chtěl před slovenskými prezidentskými volbami vypravit k našim sousedům, lékaři mu to však nedoporučili. „Pan prezident nikam nepojede. Měl by zatím alespoň tři dny zůstat doma,“ řekl novinářům lékař Pavel Kolář. I tak si ale exprezident úplný odpočinek podle svých slov nenaordinuje. „Děkuji za podporu a přání brzkého uzdravení. V příštích dnech už budu trochu pracovat a radovat se z toho, že jsem se svojí rodinou,“ řekl Zeman exkluzivně Aha!.

Dorazí Bohdalová?

Za Zemanem by se ráda do Lán brzy vypravila herečka a exprezidentova blízká kamarádka Jiřina Bohdalová (93). „Už jsem mu přála brzké uzdravení telefonicky a ráda ho také navštívím,” řekla Aha! herečka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.