Zeman nemá zdaleka vyhráno: Drsný ortel lékařů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zeman nemá zdaleka vyhráno: Drsný ortel lékařů!

Ivana Zemanová s Vladimír Krulišem v FN Motol
Ivana Zemanová s Vladimír Krulišem v FN Motol (Blesk:Alexandr Malachovsky)

V dohledné době by mohl být exprezident Miloš Zeman (79) přeložen z jednotky intenzivní péče (JIP) na běžné oddělení. Lékaři však jeho stav nadále označují za závažný. Hrozí totiž stále, že by se u něj znova mohla objevit trombóza.

Členové lékařského konzilia, které se v Motole o Zemana stará, včera médiím referovali o vývoji jeho zdravotního stavu. V nemocnici minulý čtvrtek exprezident prodělal operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy.

Jak je na tom Miloš Zeman? Lékaři o zdravotním stavu exprezidenta

Video se připravuje ...

„Noha byla opravdu těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin, šlo o velmi závažný nález,“ řekl včera přednosta Kliniky zobrazovacích metod FN v Motole Miloslav Roček. Kvůli operaci musel být exprezident několik hodin v umělém spánku a napojený na plicní ventilaci. Z obav, že se může trombóza opakovat, lékaři také přizpůsobují další Zemanovu léčbu.

„Určitě se tento stav může opakovat. Chirurgicky jsme odstranili sraženiny, ale není vyloučené, že může v budoucnu hrozit další trombóza,“ uvedl přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie Radovan Fiala. Lékaři včera ujišťovali, že Zemanův stav je příznivý. „Je při vědomí, orientován, spolupracuje s lékaři a ostatním zdravotnickým personálem, zahájil rehabilitaci, je schopen ujít pár kroků s oporou chodítka,“ uvedli.

Ivana Zemana odchází z návštěvy manžela v Motole

Video se připravuje ...

Zároveň odmítli spekulovat o možné délce hospitalizace, stav exprezidenta je prý stále vážný. „Jde přece jen o křehkého pacienta,“ zmínil přednosta Interní kliniky Radan Keil s tím, že hraje roli Zemanův věk a předešlé choroby. Během včerejška lékaři plánovali exprezidenta přeložit z kardiovaskulární kliniky, kde byl v uplynulých dnech na JIP, na interní kliniku. V prvních dnech i tam bude na JIP, poté lékaři plánují jeho přesun na standardní oddělení. O dalším vývoji bude Motol informovat znovu v pondělí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.