Havel se vrátil na Hrad! Premiéra dokumentu s VIP hosty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Havel se vrátil na Hrad! Premiéra dokumentu s VIP hosty

Hradní projekce dokumentu o Havlovi: Čaputová s Rizmanem, Bartoška s manželkou Andreou i Kolář s Witowskou (18.3.2024)
Hradní projekce dokumentu o Havlovi: Čaputová s Rizmanem, Bartoška s manželkou Andreou i Kolář s Witowskou (18.3.2024) (Foto: CNC / Pavel Machan, Marek Pátek, David Kundrát)

Václav Havel (†75) se vrátil na Pražský hrad. Velkolepější pondělní premiéru si tvůrci nového dokumentu Tady Havel, slyšíte mě? o konci jeho života ani nemohli přát. Promítání v Jízdárně Pražského hradu navštívil jak český prezidentský pár, tak i ten slovenský. Dorazili ale i s nemocí stále bojující Jiří Bartoška (76) a samozřejmě vdova Dagmar (70).

„S Václavem Havlem jsem začal spolupracovat v roce 2003. Naše vztahy charakterizovala naprostá otevřenost a důvěra,“ vypráví režisér časosběrného snímku Petr Jančárek (64). Ten natočil přes 200 hodin dosud nezveřejněných záběrů, ze kterých složil zhruba hodinu a půl dlouhý film, který měl svoji premiéru v prostorách Jízdárny Pražského hradu. Před samotnou projekcí na hosty čekal raut a film uvedli nejen tvůrci, ale i zpěvák David Koller (63).

„Já Havla obdivoval už od začátku Charty 77. Velmi jsem to prožíval, protože můj bratr jednou přišel zmlácený od policie. A to, že se někdo zastal umělců, nejen Plastiků, ale i dalších, bylo v té době naprosto nemyslitelný,“ zavzpomínal pro Aha! Koller. Film si nenechal ujít ani herec a prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou.

Tady Havel, slyšíte mě?

Unikátní dokument Petra Jančárka vychází z nikdy nepublikovaného materiálu natočeného během posledních let Havlova života. Premiéra by měla být 11. dubna 2024.

Čaputová v Praze: S Pavlem vyrazila na film o Havlovi, potkala i Bartošku, Fialu i studenty před fakultou

Video se připravuje ...

Návštěva Čaputové

Promítání navštívila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50) se svým partnerem Jurajem Rizmanem. Ta jednala během dne s Petrem Pavlem (62) či premiérem Petrem Fialou (59, ODS) a uctila oběti střelby před budovou filozofické fakulty. Aha! pak také odpověděla na otázku, zda si nemyslí, že Slovensko už opustilo hodnoty, které Havel představoval. „Nemyslím si to. Stojím tu jako prezidentka Slovenské republiky, hodnoty Václava Havla sdílím a zdaleka nejsem v politické reprezentaci jediná,“ řekla.



Přečtěte si
laskava
21. 3. 2024 • 10:10

Ale nic, on byl stejná sketa.

Pavel Masek
20. 3. 2024 • 23:42

Co by říkal Havel na to, že ho navštívil kariérní komunistický voják s vojenskou politručkou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.