Prezident Pavel: Výlet s Dášou do Paříže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Prezident Pavel: Výlet s Dášou do Paříže!

Prezident Petr Pavel se v Paříži setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (20.12.2023)
Prezident Petr Pavel se v Paříži setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (20.12.2023) (ČTK / AP / Christophe Ena)

V obleženích prvních dam vyrazil do Paříže na oficiální návštěvu prezident Petr Pavel (62). S sebou vzal jak manželku Evu (59), tak bývalou první dámu Dagmar Havlovou (70). Český prezident pak včera jednal s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem (45).

Pavlovi se ve Francii dostalo řádného přijetí. Napřed si vyslechl hymnu na nádvoří pařížské Invalidovny, pak už ho přijal v Elysejském paláci Macron. Politici spolu řešili válku na Ukrajině nebo třeba jadernou energetiku.

Cítí vděčnost

„Jsem velice rád, že mám možnost vás tu přivítat. Máme totiž velmi zvláštní vztahy. Díky vašemu zásahu bylo možno zachránit padesátku francouzských vojáků, kteří se během války v Jugoslávii ocitli v pasti,“ ocenil francouzský prezident Pavlův zásah během jeho působení za války v Jugoslávii. „Chci vám teď říci, že jsme velice vděční a že k vám cítíme přátelství. A chci vám to říci tímhle oficiálním způsobem,“ dodal Macron, podle něhož platí nabídka dlouhodobého partnerství ohledně jaderné energie i vysokorychlostních železnic.

Nová lavička

Pavel se včera odpoledne také zúčastnil odhalení nové lavičky Václava Havla (†75). Spolu s ním byla na místě také vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar. Havla ocenil už během dne také Macron, který řekl, že to byl velký myslitel naší země, a připomněl i nedávno zesnulého spisovatele Milana Kunderu (†94). Včerejší lavička ale není první, kterou ve Francii mají. Před tou pařížskou byla už jedna odhalena loni v červnu ve vesničce Bazoches-sur-Guyonne západně od francouzské metropole.

Petr Pavel s Emmanuelem Macronem v Paříži (20.12.2023)

Video se připravuje ...

Vzal s sebou i Danu Drábovou

Prezident Pavel se včera také sešel s vedením projektu malého modulárního reaktoru Nuward konsorcia francouzských společností. Českou hlavu státu tak v delegaci doprovází i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (62).

První dáma měla vlastní program

První dáma Eva včera měla vlastní separátní program. Netrávila tak den s Brigitte Macronovou(70) a ani nedoprovázela manžela Petra Pavla na některé části programu. Třeba do Elysejského paláce nebo společnosti Nuward. Na přivítání v Invalidovně ale byla.

Petr Pavel s první dámou ve Francii: Přílet do Paříže (20.12.2023)

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Josef Mudrák
21. 12. 2023 • 16:28

Tam hráli hymnu i Bébelovi. Akorát, že ten už byl v rakvi.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.