Tajemství vánočního poselství: T. G. Masaryk před 90 lety založil tradici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tajemství vánočního poselství: T. G. Masaryk před 90 lety založil tradici

Průlomové prezidentovo poselství z 19. prosince 1933.
Průlomové prezidentovo poselství z 19. prosince 1933. (Foto Aha! – K. Kopáč, reprofoto, Profimedia)

Mluvit k národu přes rozhlas už si vyzkoušel, technologickým novinkám však první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (1850 – 1937) nijak zvlášť nepropadl. Jak to dopadlo, když jeho první vánoční poselství pronesené před 90 lety natáčely i kamery?

Při zhlédnutí historicky prvního Masarykova vánočního poselství z 19. prosince 1933 by si dnešní divák mohl pomyslet cosi o uspávačích hadů. Několikaminutový projev prezident rozvláčně četl z papíru a kamerám společnosti Fox Film, které tuto událost zachycovaly jak pro diváky Filmového týdeníku, tak pro ty ve Spojených státech amerických, pohled téměř vůbec nevěnoval...

Mravní problém

„Naše děti se již připravují na svátky vánoční, i vzpomínám svého dětství, když jsem se spolužáky v naší vesnici koledoval od domu k domu: Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle,“ začal prezident v úvodu. „Nerozčilujme se otázkami hospodářskými a politickými – problém dneška není jen hospodářský a politický, nýbrž především mravní; v celém veřejném životě, v hospodářském a politickém, musíme se vzdát vší násilnosti,“ nabádala dále 1. československá hlava státu.

Varoval před válkou

A zadoufal také, že se nebude opakovat válka. „Od té doby minula léta a léta zkušeností, zvláště také politických. Prožil jsem zejména světovou válku a uvědomil jsem si, co válka a bojovný militarismus, vedoucí k válce, znamená,“ pronesl. „Je to projev v době vrcholící hospodářské krize a projev má dávat naději do budoucna. Masaryk často ve svých projevech apeloval na humanitu a varoval před válkou a násilím,“ připomíná historik Michal Stehlík.

Muž 19. století

Tímto vystoupením Masaryk zadělal na tradici prezidentských vánočních poselství, kterou ale podle Stehlíka systematičtěji rozvinul až jeho nástupce Edvard Beneš (1884 – 1948). Zároveň jde prý o ukázku toho, jak se masmédia začala stávat pro politiky důležitým nástrojem. Jenže v případě Masaryka šlo o první a zároveň i poslední obrazový přenos jeho vánočních poselství. „Masaryk byl skutečně mužem 19. století. Armáda mu sice v polovině 20. let darovala jeden z prvních rozhlasových přijímačů, ale TGM nebyl příliš mužem techniky. Před automobilem dával přednost kočáru, nikdy například také neletěl letadlem,“ uzavírá historik Stehlík.

Díky filmařům

Přesto Masaryk práci tehdejších filmařů na závěr ocenil: „Děkuji Fox Filmu, že mně svou velikou organizací poskytl příležitost občanům republiky, Spojených států a občanům ostatních států přát šťastné a veselé svátky.“

Pavel na Nový rok

Zatímco prezident Miloš Zeman (79) si pro svá vánoční poselství vyhradil 26. prosinec, jeho nástupce Petr Pavel (62) bude mít projev na Nový rok. První lednový den pro projevy zpravidla volili i předchozí čeští a českoslovenští prezidenti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.