To myslí Žilková s Kordulou vážně? Léčba jako ze středověku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

To myslí Žilková s Kordulou vážně? Léčba jako ze středověku

Život bez koní si dcera Žilkové nedokáže představit.
Život bez koní si dcera Žilkové nedokáže představit. (archiv Blesku, profimedia.cz)

Poslední měsíce prožívala Veronika Žilková (62) strach o koně nejmladší dcery Korduly (18). Vážně se zranil a chvíli to vypadalo na nejhorší možný scénář. Teď ušlechtilé zvíře léčí neortodoxní léčebnou metodou – pijavicemi!

V září 2022 pořídila herečka své dceři Kordule Cornelii K, klisnu, které obě říkají Kordy. Mimochodem, tak říkají doma i Kordule. Mladá jezdkyně se s ní okamžitě sžila a po pár trénincích už se představila na parkurových závodech Českého skokového poháru. Z padesáti závodníků se umístila dvakrát na desátém a jednou na devatenáctém místě. Kordule to s kobylkou náramně šlo, jenže rok nato přišla rána  zvíře se zranilo!

Krásná Kordula a Žilková na vražedných podpatcích: Měla by si vydělat na mole

Video se připravuje ...

„Kordy má zranění na šíji, v září to vypadalo, že ji budeme muset možná utratit,“ prozradila Veronika Žilková. „Ale koníček se z toho dostal. Teď se modlíme, aby zabrala alternativní metoda, ke které jsme přistoupili na základě doporučení kliniky – a to je přikládání pijavic. Pijavice se běžně používají u lidí právě na léčbu burzitidy, onemocnění, které mají lidé ve svých kloubech,“ dodala pro Showtime herečka s tím, že se zdravotní stav koně zatím stále zlepšuje.

Péče je na mámě

Kordula tedy na Cornelii nemůže jezdit, ošetřovat ji chodí zejména Veronika. „Kordy je ve škole, protože letos maturuje, tak nesmí vůbec chybět. Možná tomu osud tak chtěl, aby měly holky pauzu a Kordula odmaturovala. Pak doufám, že se vrátí zpátky na závodiště,“ uvedla s nadějí Žilková.

Velká láska

Přestože by nejmladší dcera Žilkové mohla z fleku brázdit přehlídková mola, raději tráví volný čas v sedle. Život bez koní si Kordula nedokáže představit. Jezdí už od pěti let a jezdecký talent rozhodně nezapře. Nadějnou jezdkyni, která momentálně studuje Střední školu jezdectví a dostihového sportu, tak čeká jistě ještě mnoho úspěchů.

Proč pijavice?

Hirudoterapie, jak se léčbě přikládáním pijavic říká, se u koní využívá zejména po úrazech nebo při artróze. Cílem není vysávání krve, velmi důležité jsou sliny, které pijavice při zakousnutí vylučují. Jejich sliny totiž obsahují mnoho léčebných látek (hlavní je hirudin), které mají mimo jiné protizánětlivé, antibakteriální, zklidňující účinky a urychlují tak léčbu.

Veronika Žilková: O Polívkovi i novém filmu s Kozubem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.