Zesnulá Jana Hlaváčová (†85): V ŽIVOTĚ POCHOVALA DVA MUŽE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zesnulá Jana Hlaváčová (†85): V ŽIVOTĚ POCHOVALA DVA MUŽE

Nejsmutnější rozhovor s Janou Hlaváčovou: Jsem už ležák a k ničemu! Myšlenky na smrt?
Nejsmutnější rozhovor s Janou Hlaváčovou: Jsem už ležák a k ničemu! Myšlenky na smrt? (Martin Pekárek, archiv )

Dlouho statečně bojovala s Parkinsonovou chorobou i psychickými problémy, obklopena rodinou zemřela v sobotu před půlnocí herecká legenda Jana Hlaváčová ve věku nedožitých 86 let. Svého manželka Luďka Munzara (†85) přežila téměř o pět let.

Odchod milované herečky potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. „Krátce před půlnocí ze soboty na neděli zemřela,“ řekl. Představitelku sestry Toničky z Básníků nebo Jarči Krbcové ze seriálu Chalupáři dlouhá léta sužovala Parkinsonova choroba, která ji připravila o část kariéry. Naposledy hrála před 12 lety. Od roku 2013 se Hlaváčová téměř neobjevovala na veřejnosti, začaly ji sužovat deprese a úzkosti. Její už tak kolísavý zdravotní stav pak v roce 2019 těžce podryla smrt manžela Luďka Munzara (†85), se kterým žila 54 let. „Nemám chuť chodit ven. Nechci. Stejně jako už nemám chuť s nikým mluvit. Zaprvé se mi občas komunikuje velmi těžce a zadruhé jsem se toho v životě namluvila až až,“ tvrdila smutně. „Bylo to moc hezké, ale bylo toho dost, jak se říká,“ prohlásila.

Za Karla bych dejchala

K filmu pak přičichla již v průběhu studií na vysoké škole, debutovala v často reprízované komedii Kam čert nemůže (1959) po boku Miroslava Horníčka. Známe ji i jako královnu v pohádce Třetí princ nebo zdravotní sestru Toničku z Kleinových Básníků. „Kájo, musíš,“ podporovala oddaně Karla Gotta zpívajícího (z rádia v ordinaci) hit To musím zvládnout sám. „Já bych za něj i dejchala,“ sdělila ještě doktorovi Šafránkovi (Pavel Kříž). Vždy skvělá a nezapomenutelná.

Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla

Video se připravuje ...

Dvě dcery se dvěma tatínky

S druhým manželem Luďkem Munzarem se Jana Hlaváčová seznámila v Národním divadle, ale byli zprvu kamarádi, chodit spolu začali později. Munzar byl totiž ženatý s loutkoherečkou Naděždou Musílkovou (91), manželství se ale nakonec rozpadlo. Hlaváčová byla vdaná za herce Jiřího Michného (†33), který v roce 1969 zemřel na následky roztroušené sklerózy. Spolu měli dceru Terezu (58), městskou policistku v Kutné Hoře, kterou si Munzar vzal za vlastní. A společně pak také dceru Barboru (52), která se narodila v roce 1971.

Jiří Strach: Být s ní na place bylo za odměnu

„Nikdy jsem nepotkal něžnější hereckou a lidskou duši. Tolik krásnou, tolik vnímavou, tolik empatickou, tolik mateřskou,“ napsal režisér Jiří Strach. „Provázela mě celou mou filmařskou cestou. Být s ní na place bylo za odměnu. Byla mi vždy dotekem byvších uměleckých světů, kde ještě vládla pokora, nepředstíraná a obyčejná lidskost a slušnost, dokonale ovládnuté řemeslo. Měla takřka nekonečný a nevyčerpatelný herecký rozsah. Hvězda, která uměla přijmout i malou roli,“ vyznal se ještě Jiří Strach.

Nepodepsali s Munzarem Antichartu

„Drželi jsme se s Janou za ruce doma před televizí a brečeli,“ popsal pro Reflex Luděk Munzar na chvíle, kdy většina uměleckého světa podepisovala v roce 1977 tzv. Antichartu. S manželkou Janou Hlaváčovou ale nikam nešli. Ač byli tehdy hvězdami Národního divadla a režimu na podpisech hodně záleželo, nakonec z toho průšvih ani nebyl. „Do Národního, kde byly na sedadlech lístečky se jmény, kdo si má kam sednout, jsme prostě nešli. Mysleli jsme, že dostaneme výpověď, ale ono nic. Člověk sice někdy musí dělat kompromisy, ale tohle byla jasná situace, kdy kompromis nebyl možný,“ přidala vzpomínka Jana Hlaváčová. (mich)

Skvělý debut

Kam čert nemůže Jedna taková dost trhlá holka... Janě Hlaváčové bylo jednadvacet let a byla čerstvě zamilovaná do herce Jiřího Michného, který na prázdniny odjel do Slatiňan natáčet film Smrt v sedle. A ona s ním. Měla oči jen pro něho a sama na svoji první filmovou roli stále teprve čekala. „Najednou se tam zničehonic objevil pan Podskalský. A stěžoval si, že za čtrnáct dní začíná točit film Kam čert nemůže a nemá hlavní představitelku. Herečka mu vážně onemocněla,“ vzpomínala Hlaváčová. „Byl v hrozném presu, úplně zoufalý. Tak se mu maskérka zmínila o mně. Řekla mu: je tady jedna taková dost trhlá holka, zkus ji,“ dodala. Do týdne přišlo pozvání na »kamerovky«. Uspěla a byla úžasná. A film jí otevřel další dveře. „V mé kariéře to byl zlomový okamžik, za který jsem panu režisérovi Podskalskému vděčná,“ dodala. Zatímco on byl laskavý a maximálně jí pomáhal, kameraman byl zoufalý. „Vyžadoval po mně, abych chodila po značkách. A já do té doby vůbec netušila, co to je. No užil si se mnou,“ prozradila mám před lety Jana Hlaváčová.

Jana Hlaváčová: Divadelní hvězda, která rezignovala na život

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.