Odvrácená tvář předlistopadových trháků: Herci si kradli role | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Odvrácená tvář předlistopadových trháků: Herci si kradli role

Libuše Šafránková (67) s Josefem Abrhámem hráli manželský pár několikrát, i ve skutečnosti už byli svoji.
Libuše Šafránková (67) s Josefem Abrhámem hráli manželský pár několikrát, i ve skutečnosti už byli svoji. (Bontonfilm, Česká televize)

Během totality nebylo jednoduché získat hlavní roli ve filmu či seriálu. Mezi herci tak panovala velká rivalita a stávalo se, že už domluvenou roli jim vyfoukl někdo jiný. Tuto hořkou pilulku musela spolknout například Jana Hlaváčková (85) nebo Petr Nárožný (85).

Před zlomovým rokem 1989 byl nejznámějším režisérem Jiří Sequens (†85), kterého proslavily například snímky Třicet případů majora Zemana nebo Pěnička a Paraplíčko. Jeho syn Jiří pro CNN Prima News prozradil, že tehdy se herci jeho tatínkovi dvořili a nosili mu dary, a to jen proto, aby dostali roli. Nejaktivnější byla dle jeho slov herečka Stella Zázvorková, kterou bral Jiří Sequens mladší dokonce jako svou tetu. Ta se taky bohužel jako první otočila zády, když se po roce 1989 změnily poměry. „Mnozí z nich se s ním přestali vídat, dokonce ho přestali zdravit, na ulici přecházeli na druhý chodník. Tohle tátu hodně zklamalo,“ svěřil se režisérův syn.

Vrchní, prchni! Zajímavosti, chyby a vystřižené záběry české filmové klasiky

Video se připravuje ...

Velké drama se tehdy odehrálo při natáčení legendárního seriálu Žena za pultem. Scénář k němu tehdy napsal Jaroslav Dietl a byl vytvořený speciálně pro herečku Janu Hlaváčovou. Kvůli tehdejšímu režimu byla ale do hlavní role místo ní obsazena komunistická aktivistka Jiřina Švorcová. „Nedalo se nic dělat. Vzpomínám si, že byl děsně naštvaný. Do toho scénáře se zamiloval a psal ho opravdu s velkým nadšením,“ vzpomíná v knize Žena za pultem Dietlova manželka Magdalena.

Nepříjemnou zkušenost z tamějších dob má i Petr Nárožný. Ten měl ztvárňovat roli Dalibora Vrány v komedii Vrchní, prchni! Přislíbil mu to sám scénárista Zdeněk Svěrák, ale nakonec se jeho kolega, režisér Ladislav Smoljak rozhodl, že Nárožný se pro tu roli vůbec nehodí. Měl o Daliboru Vránovi jasnou představu a té odpovídal jedině Josef Abrhám.

Jana Hlaváčová – 30 let první dámou Národního divadla

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Celebrity-chachacha
4. 10. 2023 • 19:35

Kdo je Jana Hlaváčková ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.