Náhlý skon synovce Stelly Zázvorkové (†83): CO BUDE S DĚDICTVÍM? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Náhlý skon synovce Stelly Zázvorkové (†83): CO BUDE S DĚDICTVÍM?

Stella Zázvorková
Stella Zázvorková (Archiv Blesku)

Transplantace jater se nedočkal. Synovec herečky Stelly Zázvorkové (†83) a už postupně třetí architekt v rodině Jan Zázvorka nejmladší (†65), autor filmových scén např. ze snímků Mission Impossible či Bathory, zemřel 21. února. Selhala mu játra, na jejichž výměnu už delší dobu čekal.

Byl stejně jako jeho slavná příbuzná požitkář. Miloval dobré jídlo a pití, ale vážná nemoc mu v posledních letech všechno kulinářské potěšení vzala. Zhubl téměř 30 kilo, držel dietu, ale až do posledních chvil pracoval. Před dvěma lety třeba dělal rekonstrukci Památníku na Žižkově, který byl dílem jeho dědečka Jana Zázvorky nejstaršího (†79).

Poslední telefonát

„Jsem v šoku,“ svěřila deníku Aha! Honzova dlouholetá kamarádka a spolupracovnice Renata Kupsová (69). „Ještě pět dní před smrtí jsem s Honzou telefonovala. Plánovali jsme letos dovolenou u moře a také další cestu do Německa za jeho společníkem Tobiasem,“ dodala. Navíc je nyní sama po operaci v nemocnici zatím upoutaná na lůžko. Právě Renata se vedle firemních věcí také starala o Stellu Zázvorkovou, když jí po osmdesátce náhle začaly docházet síly. Vozila ji po doktorech, nakupovala, dělala jí společnici.

Přerušená tradice

Jan ve třetí slavné generaci známého klanu porušil rodinnou tradici a nezplodil syna Jana, který by byl architekt. Bývalá žena je kostymérka a jediná dcera Lucie (36) se také pohybuje u filmu. Bydlí ve vyhlášeném bytě, kam chodíval na kachnu Jan Werich (†75), Miroslav Horníček (†84) a další velikáni k tátově tetě Stelle do pražských Dejvic.

Tajemství manželství Stelly Zázvorkové (†83): Kopecký ji prohrál v šachách! Musela jít s cizím mužem!

Video se připravuje ...

Po smrti tetičky skočil z balkonu!

Mezi synovcem Janem a tetičkou Stellou bylo velmi silné pouto. Hereččina dcera Jana Kopecká (†15), kterou měla s Milošem Kopeckým (†73), spáchala sebevraždu, pustila si plyn, a žádné jiné děti pak už Stella neměla. Proto byl Honza jako její syn a jediný pokračovatel slavného rodu. I on svou tetu miloval. Když ji 21. května 2005 našel v jejím bytě bez známek života, byl to pro něho takový šok, že vyskočil v panice z prvního patra z balkonu dolů na trávník. Vůbec nepřemýšlel, jak je to nebezpečné, že je architekt a ne kaskadér. Dopadl tak nešťastně, že si na třikrát zlomil kotník a skončil v motolské nemocnici na operačním stole. „Myslel jsem, že tady s námi bude pořád. Vůbec jsem nepočítal s tím, že může zemřít,“ vysvětloval tehdy lékařům. O všechno, co souviselo se Stelliným úmrtím, se musela postarat právě Renata Kupsová s rodinnou kamarádkou novinářkou. „Vzpomínám si, jak bylo těžké hledat v bytě Stellinu občanku, vybírat oblečení na poslední cestu. Pořád jsem ji tam všude viděla,“ přiznala Renata. Na pohřeb tety do strašnického krematoria přivezli Jana na invalidním vozíku.

Co bude s chalupou?

Stella vlastnila s bratrem Janem chalupu v jihočeském Borotíně. Dům je v dobrém stavu a poměrně rozlehlý. I když měla herečka od studií francouzského lycea kamarádky po celém světě a díky tomu, že mluvila asi šesti jazyky, je čile navštěvovala, tady vždy dobíjela baterky. Chalupu ještě za života přepsala na synovce Honzu s tím, aby hlavně zůstala v rodině. Snad o tomto přání jeho dcera Lucie ví...

Jan Zázvorka st. (†79)

Honzův dědeček vystudoval architekturu u legendárního Jana Kotěry. Označovali ho podle jeho stylu za puristu. Proslavil se monumentálním Památníkem na Žižkově a nedalekým Armádním muzeem. Projektoval také nádraží Praha-Smíchov.

Jan Zázvorka ml. (†77)

Janův otec a Stellin bratr zasvětil život filmu. Jako filmový architekt byl na Barrandově 40 let a podílel se na tom nejlepším, co tehdy vzniklo od pohádek po oblíbené seriály – Císařův pekař a Pekařův císař, Chalupáři, Byl jednou jeden dům, Utrpení mladého Boháčka, Byl jednou jeden král, F. L. Věk.

Jan Zázvorka nejml. (†65)

Z větší části pracoval v Německu, kde měl i svou firmu a vůbec byl žádaný v cizině (Mission Impossible, Hellboy). Doma se podílel třeba na filmech Chobotničky z II. patra, 2Bobule, Slunce, seno, jahody, Bathory, Kouř, Lev s bílou hřívou. Miloval cestování, ženy a filmy.

Výročí smrti Stelly Zázvorkové: Připomeňte se její život a role!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.