Co mají společného Jak se budí princezny a Pelíšky? Hvězdu jménem Stella | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Co mají společného Jak se budí princezny a Pelíšky? Hvězdu jménem Stella

Stella Zázvorková
Stella Zázvorková (Archiv Blesku)

Na první pohled to vypadá, že pohádka Jak se budí princezny (1977) a kultovní film Pelíšky (1999) nemají kromě spánku nic společného. To ale není tak úplně pravda... Kromě toho, že si bez nich neumíme představit televizní Vánoce, je důležitým spojníkem i legendární herečka Stella Zázvorková (†83). Bez ní by to zkrátka nebylo ono!

Od chůvy po královnu Stella se proslavila jako jedna z největších českých ženských komiků 20. století. Její herecká škála byla ale podstatně širší – od chůvy v Šíleně smutné princezně přes starostlivou maminku Majerovou v seriálu Arabela až třeba po královnu Anežku právě v pohádce Jak se budí princezny. Režisér Václav Vorlíček (†88), který ji rád obsazoval do svých komedií (Jak utopit Dr. Mráčka, Což takhle dát si špenát), udělal výjimku a ve filmové verzi Šípkové Růženky jí relativně vážnou roli královny a matky dvou dospělých princů – Jaroslava (Jan Hrušínský, 68) a Jiřího (Jan Kraus, 70). Oba dva se jí při natáčení dost natrápili.

Zlomená noha

Herci byli ubytovaní v hotelu v Telči. Představitelka princezny Růženky Marie Horáková (63) měla pokoj mezi Hrušínským a Krausem. Oba Janové se tehdy dohodli, že ji překvapí a že k ní do pokoje vlezou po římse. Jenže ta se i s Hrušínským utrhla, takže princ Jaroslav proletěl skleněnou tabulí až do hotelové restaurace a zlomil si stehenní kost! Když se po rekonvalescenci vrátil k natáčení, v šatně narazil na Jiřího Sováka (†79), který ho vítal slovy: „My jsme taky chlastali a padali, ale nikdy ne tak z vysoka!“ Je pravda, že Stella zdatně konkurovala Sovákovi při proslulých pařbách s Vladimírem Menšíkem (†58), který v této pohádce ztvárnil sluhu Matěje. Tato role mu byla psaná tak říkajíc na tělo.

5 TOP hlášek

„Neokusuj, stejně nekoupíš!”

„Samý kytky! Kdyby tak někdo hodil jitrnici...“

„Já měl v dětství všechny známé nemoci. A navíc ještě jednu úplně neznámou!“

„Ještě, že nechtějí, abych dělal orla! To bych se ve vzduchu neudržel!”

„Půl tuctu stráží, abych se nepíchla, a půl tuctu švadlen, abych se vdala!“

Jak se budí princezny vysílá TV Nova na Štědrý den v 18.25 hod. a 25. 12. v 16.10. hod.

Výročí smrti Stelly Zázvorkové: Připomeňte se její život a role!

Video se připravuje ...

A skláři nebudou mít co žrát...

Mohlo by se zdát, že ve vánoční filmové klasice Pelíšky Stella u štědrovečerní tabule jen přizvukuje svým filmovým synům Bolku Polívkovi (74) a Miroslavu Donutilovi (72). Opak je ale pravdou! S grácií a humorem sobě vlastním je dokázala převálcovat...

Hláška z hlavy

Většinu scénáře z pera Petra Jarchovského (57) měla perfektně naučenou. Když ale natáčeli scénu, v níž poprvé vidí plastové skleničky od »soudruhů z NDR«, Zázvorková zcela spontánně prohlásila: „Zázrak... A skláři nebudou mít co žrát!“ Režisér Jan Hřebejk (56) na to po čase vzpomínal s tím, že je Stella touto hláškou odbourala. „Ona to prostě vysekla a to tak sedlo.... Byla dokonalá,“ vysekl jí poklonu.

Matko, nes*r!

Ve filmu je ale vidět i sama »odbouraná« Zázvorková. Nejvíc ji dostalo, když Polívka řekl dnes již klasickou větu: „Matko, nes*r!“ Mezi »mladými« jí bylo dobře, jako kdysi s Menšíkem a Sovákem. Stella byla prostě rozená kominda. „Miluju smích, toužím ho slyšet z publika, jedná se o určitou formu narkotika. To je můj balzám, elixír mládí,“ tvrdila herečka, kterou milovali a dodnes milují filmoví a televizní diváci všech generací.

Vánoce u Wericha

Stella Zázvorková patřila spolu s kolegyní Jaroslavou Adamovou (†87) k jediným dvěma ženám, které směly chodit na Štědrý den na šoulet k Janu Werichovi (†75). „Pozvěte taky toho chlapa Zázvorkovou!“ říkával s gustem Werich. Je fakt, že obě herečky byly mimořádně inteligentní, uměly si ze sebe udělat legraci a navíc měly i »mužský přístup« k drbům – samy je nešířily a pokud se jim někdo svěřil, mohl si být jistý, že tajemství udrží!

Malá a kulatá

Křestní jméno Zázvorkové pochází z latinského slova »stella« čili hvězda. Jmenovala se tak i hrdinka francouzského románu, který v těhotenství četla hereččina maminka. Přála si, aby její dcera byla stejně krásná... »Malá a kulatá« Stella její očekávání nenaplnila, i když po herecké stránce byla hvězdou první velikosti!

5 TOP hlášek

„Mami, to máme zase rajskou? – Co vidíš? – Kuře. – Tak vidíš!“

„Objevil se nám tady takový nešvar...“

„A komu tím prospějete, co?“

„Proletáři všech zemí, vyližte si p*del!“

„Mě by jen zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu?“

Film Pelíšky uvidíte klasicky na Štědrý večer ve 22 hod. na ČT1.

Uzlinka z Pelíšků po 25 letech! Jak vzpomíná na natáčení?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.