Popelka oslavila padesátku: Vznikla náhodou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Popelka oslavila padesátku: Vznikla náhodou!

Pohádka Tři oříšky pro Popelku
Pohádka Tři oříšky pro Popelku (Foto: Dirk Sukow/BILD, archiv Blesku)

Jak už to u velkých děl bývá, vznikají jaksi náhodou, někdy se také rodí po mnoha peripetiích a za svízelných okolností. Jako ikonická a nesmrtelná pohádka Tři oříšky pro Popelku (1973). Tam se to (ne)sešlo všechno. Například režisér Václav Vorlíček (†88) ji původně ani točit neměl, měli tam hrát jiní herci, mluvilo se o letní pohádce, zkrátka všechno mělo být jinak.

Dnes je Popelce padesát (premiéru měla v listopadu 1973) a nezestárla ani o rok, pořád ji diváci milují a reprízy mají obrovskou sledovanost. „Ano, původně ji měl točit Jiří Menzel, ale látku mi přenechal, protože si představoval vyšší rozpočet. O koprodukci nestál, takže prostě neměl zájem,“ líčil Václav Vorlíček v knize Pane, vy jste režisér od publicisty Petra Macka.

NĚMCI PŘINESLI 3 MILIONY

Kdoví, jak by to dopadlo. Menzel byl fenomenální v adaptacích Hrabala nebo Vančury, avšak na pohádky a komedie byl prostě Vorlíček, o tom netřeba debatovat. „Měli jsme na to čtyři miliony a možná ještě nějaké drobné. Ale napadla nás koprodukce s Němci a ti přidali další milion marek, východoněmeckých, což byly tehdy další tři miliony,“ upozornil Vorlíček.

Stačilo mu už jen mírně vylepšit scénář Františka Pavlíčka o několik dobrých vtipů a vychytávek a mohlo se točit. Vlastně, pardon, pod scénářem je podepsána dramaturgyně Bohumila Zelenková, neboť Pavlíček měl po osmašedesátém stopku a pracoval jako dělník. „Později mi moc děkoval, že jsem natočil krásnou pohádku, a chtěl se se mnou dělit o honorář za práva na scénář, že jsem významně přispěl,“ vzpomínal režisér.

Tři oříšky pro Popelku – kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

Video se připravuje ...

PRVNÍ VOLBOU BYLA PREISSOVÁ

Němci dodali pár herců, skvostný zámek s vodní scenérií Moritzburg, ateliéry v Babelsbergu a točilo se. „V ateliéru se vystavěl celý taneční sál, protože ten zámecký byl strašně tmavý. Pak chtěli Němci čekat do jara, až vše rozkvete a budeme pokračovat. Řekl jsem jim, že to musí být zimní pohádka. Jednak to má kouzlo. A pak, co kdyby nám někdo otěhotněl, nedejbože zemřel.“ Pochopili to a dali Vorlíčkovi zelenou ve všem.

Mimochodem, původní adeptkou na Popelku byla Jana Preissová, osvědčená kráska už od Menzlova Rozmarného léta. „No jo, ale Jana při pracovní schůzce zjistila, že bude během natáčení v šestém měsíci těhotenství.“ Ostatně Dana Hlaváčová byla při natáčení také v radostném očekávání a bříško tak musela skrývat pod splývavými šaty.

Reflex podcast: Srovnání české a norské verze filmové Popelky

Video se připravuje ...

Vtípků mě Vorlíček plný rukáv, jako kouzelník karty je tahal přímo na place. Třeba scénu, když Droběna Helena Růžičková poponese při tanci prince Pavla Trávníčka. „My jsme Helenu a Honzu Libíčka dopsali do scénáře na poslední chvíli. A vyplatilo se, oni ten film koření jako nikdo. A že Droběna prince ponese jako pírko, jsme si s Helenou domluvili tajně, aby to Pavel nevěděl. Jeho údiv a vykulení byly pak opravdové.“

VÍTE, ŽE…

…Pavla Trávníčka našel Vorlíček v absolventském snímku Jaroslava Soukupa (Discopříběh, Policie Modrava)? Připomínal mu Delona, a tak upustil od záměru mít prince Jana Hrušínského. Jednou z možností byl i Jaroslav Drbohlav, který pak hrál Vítka.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (26. 11. 2023)

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.