Temná stránka herectví: Šafránková napospas mrazu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Temná stránka herectví: Šafránková napospas mrazu

Libuše Šafránková
Libuše Šafránková (archiv Blesku)

Minus 21 stupňů! I v takových mrazech se natáčela naše nejkrásnější a ve světě nejúspěšnější vánoční pohádka Tři oříšky pro Popelku. Přestože Popelka Libuše Šafránková (†68) s princem Pavlem Trávníčkem (71) mrzli na place v tenoučkých kostýmech, režisér Václav Vorlíček (†88) se více bál o kamery!

Na Švihově, kde se natáčely scény na statku, nebyl sníh, a tak se štáb musel denně přemísťovat do několik desítek kilometrů vzdálených, sněhem pokrytých exteriérů u Železné Rudy. Podle vzpomínek režiséra Vorlíčka to psychicky i fyzicky nejvíce odnášel kameraman Josef Illík (†86).

Trailer na norskou pohádku Tři přání pro Popelku

Video se připravuje ...

„Předtím už natočil tolik filmů, že určitě některé točil v zimě a měl s tím zkušenosti, takže věděl, jaká opatření jsou pro kameru potřebná. Například, že musí nejdál sto metrů od placu, kde se točí, stát vytopený autobus, aby tam odnesli kameru ohřát,“ vzpomínal režisér.

Vorlíček si ale v nejhorších snech nedokázal představit, co je na Šumavě čeká. „Když jsme používali třeba handku na jízdy, kdy Trávníček seděl Illíkovi na břiše a ten ho točil, jak rajtuje a přitom pomrkává po Popelce, tak potřebovala kamera okamžitě do tepla, aby nezamrzla. Poněvadž kamera je poháněná baterií a ta se ve velkém mraze rychle vybíjí, tak jsme měli v autobuse nabíječku,“ vysvětlil režisér. „Tam dobíjeli jednu baterii a na druhou jsme točili. Po dvaceti minutách byla baterie prázdná, tak museli přinést zas nabitou. A takto se točilo po kouskách.“  A byla to opravdu zdlouhavá práce, kterou nemohli podcenit. „Kamera se musela ohřát a hlavně vysušit, aby se v ní náhodou nesrazily páry a objektiv se nezamlžil. To by byl doopravdy malér, protože by se muselo dovnitř kamery a vysušovat,“ prozradil v jednom z rozhovorů režisér Vorlíček.

Připomeňte si nejslavnější role Libuše Šafránkové

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.