Libuška Šafránková (†68): Co po ní zůstalo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Libuška Šafránková (†68): Co po ní zůstalo!

Poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou ve Šlapanicích.
Poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou ve Šlapanicích. (Blesk)

Ačkoliv je Libuše Šafránková (†68) brněnskou rodačkou, její životní příběh je spojen s nedalekými Šlapanicemi. Zde prožila své dětství i mládí a navštěvovala místní školu. Ve městě, kde minulý pátek byla uložena do rodinné hrobky, by nyní rádi otevřeli muzeum věnované nezapomenutelné Popelce.

Spolu se svou mladší sestrou Miroslavou (63) stála také na prknech šlapanického ochotnického divadla, na jevišti místní sokolovny. Divadlo Libuši Šafránkovou zcela uchvátilo. Vystudovala brněnskou konzervatoř a věnovala se mu už během studií. Její otec Miroslav Šafránek (†56) byl učitelem hudby, podle pamětníků především Libuši v herectví podporoval.

Poslední rozloučení s Libuškou Šafránkovou v jejích rodných Šlapanicích

Video se připravuje ...

Otec jí miloval

„K herectví dopomohl Libušce její tatínek, který se dobře znal s režisérem Antonínem Moskalykem, jenž ve Šlapanicích také bydlel. I proto ji obsadil už v roce 1971 do role Barunky ve filmu Babička s Jarmilou Kurandovou. Myslím si, že pro Libušku měl tatínek zřejmě větší slabost než pro její sestru Miroslavu,“ tvrdí jeden ze šlapanických občanů.

Výzva pro lidi

Připomenout si Libuši Šafránkovou se nyní rozhodlo šlapanické muzeum. „Nenajdete i vy ve svých fotoalbech či ve své paměti vzpomínky na šlapanická léta Libuše Šafránkové? Zavzpomínejte na ni a sdílejte je s námi! Pomozte muzeu zachytit její neobyčejný příběh,“ stojí ve výzvě, která byla zveřejněná už 11. června.

S tatínkem na kole

„S Libuškou jsem se potkal v životě jen jednou. Můj táta ale u nich opravoval elektriku. Otec Libušky brázdil Šlapanicemi na kole pořád. V létě, v zimě, za jakéhokoliv počasí. Vzadu za sedadlem měl nosič a na něm vozíval v igelitu zabalený bochník chleba. Říkali jsme s nadsázkou, že na kole snad i umřel. Její máma byla taková korpulentnější žena. Libušky je škoda, odešla ještě poměrně mladá,“ zavzpomínal na rodinu Šafránkovu jeden z místních občanů. I proto na parte herečky rodina vybrala dojemnou fotku Libušky jako malé na kole s tatínkem.

Poslední cesta Libuše Šafránkové (†68): Potlesk při vynášení rakve

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
8. 7. 2021 • 21:35

Panebože, muzeum?
Co tam bude?
Fotky a kolo jejího táty ?Šlapanice fakt nemají kam dávat peníze,anebo si myslí se jim to vrátí zpátky?
Za chvíli bude mít své muzeum i trpaslík u plotu, i když - Knížákovi trpaslíci něco do sebe měli a myslím muzeum někde je

mbmb
7. 7. 2021 • 17:14

Konečně je to částečně ok Neboť fotky hazete bez popisu v jednom chumlu a je vám to suma fuk

mbmb
7. 7. 2021 • 12:27

Zůstaly róby z Cannes !!! V redakci pod drogami demence máte opravdový chaos

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.