Pohádkové rozloučení Jakubiska (†84): Perinbaba má druhý díl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pohádkové rozloučení Jakubiska (†84): Perinbaba má druhý díl

Jakubisko nakreslil také svou ženu Deanu Horváthovou.
Jakubisko nakreslil také svou ženu Deanu Horváthovou.  (Foto Aha! – Karel Kopáč, David Malík)

Konečně je tu pokračování legendární Perinbaby! „Přicházím s novým příběhem, pohádkou 21. století,“ tvrdil režisér Juraj Jakubisko (†84) o snímku Perinbaba a dva světy, který bude mít premiéru 7. prosince.

Bude to poslední film Juraje Jakubiska (†84), který zemřel letos 24. února, a zároveň jeho rozloučení s diváky. „Juraj celý film dodělal, stále se k němu vracel a vylepšoval ho, dohlížel na náročné trikové sekvence, nechtěl nám ho tu nechat nedokončený,“ říká manželka Deana Horváthová-Jakubisková (65). „Je to film pro všechny, kdo umí snít, je to Jurajova zhmotněná bohatá fantazie,“ dodává.

„V příběhu jsou hlavní fantazie, humor a poezie. Hlavní hrdina Lukáš, syn Jakuba a Alžběty, se vydá do světa hledat štěstí a lásku,“ říkal o svém filmu sám režisér Jakubisko.

Perinbaba a dva světy: První záběry z pokračování slavné pohádky Juraje Jakubiska

Video se připravuje ...

Titulní píseň, která nese symbolický název Slovenská, napsal Meky Žbirka (†69). Jedná se o poslední písničku, která vznikla ještě před zpěvákovou smrtí. Lucia Šoralová (46) se skupinou Nerez zase do filmu nahráli lidovou píseň Páslo dievča pávy. Šoralové partner Ondřej Soukup, který skládal k filmu hudbu, z Jakubiska a neustálých změn prý málem zešílel. Kdykoli totiž měl hudbu hotovou, režisér přišel s další verzí střihu, kterých nakonec bylo 200!

Zemřel Juraj Jakubisko (†84): Slovenský Fellini žil 11 let s transplantovaným srdcem

Video se připravuje ...

Pozoruhodné rekvizity

Pro pohádku Jakubisko vymyslel dokonce i několik rekvizit. Mezi ně patří ovoce s názvem čeriny. „I když ho otočíte, vždy má tvar srdce, symbol lásky. Ovoce je čistě vynálezem Juraje, nejedná se o spojení konkrétních druhů ovoce. Je sladké jako svatební koláče,“ vysvětlila Deana. Mezi další pozoruhodné věci, které Jakubisko pro pohádky vymyslel, patří také housle se skládacím krkem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.