Vzdor režiséra Janáka: Němci tmavé pleti do české pohádky nepatří | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vzdor režiséra Janáka: Němci tmavé pleti do české pohádky nepatří

Režisér Karel Janák
Režisér Karel Janák (Česká Televize)

Diverzita co do obsazení je ve filmech žádaná čím dál více, pohádky nevyjímaje. V současné době by své zastoupení ve snímcích menšiny měly mít. Jsou ovšem případy, kdy režie a scénář tomuto požadavku na ruku nejdou. Že je někdy složité dělat kompromisy a po jak tenkém ledě se v takových případech chodí, ví i režisér komedií a pohádek Karel Janák.

Když se spojí česká a německá produkce pro vznik hrané pohádky, dopadá to většinou dobře. Vzpomeňme si například na Tři oříšky pro Popelku. Dnešní domluva se zahraničními partnery se ale od těch dřívějších podstatně liší. Výběr herců je totiž čím dál tím víc delikátní, což ne vždy musí nutně sedět režisérovi, který má o hercích a postavách jako takových svou představu.

Jak si nevzít princeznu je už třetí štědrovečerní pohádkou režiséra Karla Janáka

Video se připravuje ...

„Poprosili jsme německé partnery o nějaké tipy, jaké herce by rádi obsadili na krále nebo královnu, a přišlo nám asi deset návrhů. A všichni to byli Afroněmci. Prostě Němci tmavé pleti. A k tomu nám ještě napsali, že doufají, že sdílíme jejich smysl pro diverzitu,“ vzpomíná Karel Janák na natáčení výpravné pohádky Jak si nevzít princeznu.

Jedna věc je být korektní, druhá věc je kontext, do nějž musí všechny prvky zapadnout, a to včetně obsazení. Vysvětlit kolegům z Německa, že tak rozmanité obsazení do české pohádky nezapadá, byl pro Karla Janáka oříšek. „Nakonec nám tedy se skřípáním zubů nabídli i jiné herce,“ zakončil své vyprávění režisér v Show Jana Krause.

Premiéra jen čtyři dny po pohřbu: Myslím, že mi to teprve dojde, říká Romana Goščíková

Video se připravuje ...

Jako režisér s cílem tvořit kvalitní filmové počiny ale Karel Janák ví, že s dobou se jít musí. Vlastnosti u současných pohádkových hlavních hrdinů se oproti minulým dobám výrazně změnily. Jak by měl nyní vypadat ideální princ? „Přehnaně krásní nejsou moc zajímaví. Musí být zajímavý a sympatický,“ cituje Janáka web iDnes.cz. Mnohem větší zásah do povahy ovšem zaznamenávají ženské hrdinky. Ty již dávno nečekají na svého prince, mnohdy je to totiž právě naopak. „Princezna už by dneska neměla být taková ta puťka, která jen sedí a čeká, až ji zachrání princ, ale musí to být taková ta holka, která se sama aktivně zapojí do hry. A kolikrát už by dneska měla zachraňovat toho prince,“ vysvětlil Karel Janák.



Přečtěte si
gray35
28. 1. 2023 • 20:01

V nějakém anglickém, nebo americkém filmu hrála Annu Boleynovou, popravenou druhou ženu anglického krále Jindřicha VIII afroameričanka. Už se těším, jak třeba v nějakém příštím filmu bude Luise Armstronga hrát třeba čínan nebo japonec. Pro nový film Babička od B.Němcové bych do hlavní role navrhoval např. Whoopi Goldbergovou

Uživatel_5166824
28. 1. 2023 • 10:45

není osamocený, takhle myslí snad každý soudný člověk...jak by se asi Afričanům líbilo, kdyby Mandelu hrál nějaký albín...všechno má své meze

Uživatel_5357732
27. 1. 2023 • 16:07

Je to správný krok režiséra.

pravlast
27. 1. 2023 • 15:56

Kdesi ve světě už měla afričanka hrát snad královnu Viktorii,takže objektivně skvělý rasismus.

AHel
27. 1. 2023 • 12:37

Děkuji Vám pane režisére Janáku, že máte zdravý selský rozum a tyto věci říkáte nahlas i když osamoceně. Nicméně velké množství lidí si myslí to samé a z řady důvodů raději mlčí, jsou slaboši a já patřím mezi ně. Jsem ráda, že jste.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.