Šíleně smutná princezna slaví 55 let od premiéry: Smrt při natáčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Šíleně smutná princezna slaví 55 let od premiéry: Smrt při natáčení!

Tragédie během natáčení pohádky Šíleně smutná princezna: Představitel krále Dobromysla Rudolf Deyl ml. zemřel na rakovinu!
Tragédie během natáčení pohádky Šíleně smutná princezna: Představitel krále Dobromysla Rudolf Deyl ml. zemřel na rakovinu! (ara, archiv Blesku)

Tři miliony diváků na film vyrazily do kin po celé republice, tleskali, písničky žádali na koncertech! Taková byla atmosféra před 55 lety, kdy měla Šíleně smutná princezna s Helenou Vondráčkovou (75) a Václavem Neckářem (79) premiéru. Dodnes patří k nejoblíbenějším.

„Znám jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva. Má vrátka na pět západů a mně se o ní zdává...“ zní slova první písničky z filmu, který využil popularitu Heleny Vondráčkové, Václava Neckáře i dalších hvězd, a premiéru měl 7. června 1968.

Šíleně smutná princezna – poslední filmová pohádka Bořivoje Zemana

Video se připravuje ...

Stále v divácích vyvolává smích, nadšení i dojetí. Šíleně smutnou princeznu natočil režisér Bořivoj Zeman (†79), odborník na pohádky, jenž stvořil i Pyšnou princeznu (1952) či vyprávění Byl jednou jeden král (1954). Příběh princezny Heleny a prince Václava, potomků rodů králů Dobromysla (Bohuš Záhorský, †74) a Jindřicha (Jaroslav Marvan, †72), kteří se chvíli nechtějí a pak milují, se stal hitem právem.

Velkou měrou se o to zasloužil tehdy teprve 17letý muzikant Jan Hammer (75), když složil hudbu pro písně z filmu – Slza z tváře padá, Miluju a maluju a další. „Svoji první skutečnou nahrávací smlouvu jsem přitom dostal až v roce 1974 v Americe,“ řekl autor, díky jemuž si i po více než půlstoletí rádi zanotujeme: „Kujme pikle, kujme pikle, obvyklé i neobvyklé...“

Václav Neckář: Po operaci prostaty vystoupil na Česko-Slovenském plese

Video se připravuje ...

Smrt při natáčení a šaty pro Kemra

Natáčení provázel smutek, když zemřel Rudolf Deyl ml. (†55), původně obsazený do role Dobromysla. Vše se muselo přetočit, zůstal v jediném záběru z dálky na nádvoří zámku, kam přijeli nápadníci. Mezi unikáty patří černé šaty rádce Iks (Josef Kemr, †72). Neoblékl totiž kostým Vondráčkové, švadleny mu ušily vlastní, které jsou dodnes raritou fundusu Barrandov Studia.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.