Pohřeb Juraje Jakubiska (†84): Tajemný syn podpíral zdrcenou matku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohřeb Juraje Jakubiska (†84): Tajemný syn podpíral zdrcenou matku

Pohřeb režiséra Juraje Jakubiska - vdova Deana a syn Jorik
Pohřeb režiséra Juraje Jakubiska - vdova Deana a syn Jorik (CNC_Marek Pátek, Martin Hykl)

Zůstal jí po odchodu manžela jako jediná opora. Právě syn Jorik (37) doprovázel mámu Deanu Jakubiskovou (64) na poslední rozloučení s otcem Jurajem Jakubiskem (†84) do Chrámu svatého Víta. I Jorik patřil do šťastného roku 1985 českého Felliniho. Oženil se s Deanou, natočil slavnou Perinbabu a přivítal na svět syna.

Už se jménem byly potíže, protože ho úřady nechtěly zapsat. Ale kam s tím na Deanu! Ta když se pro něco rozhodne, není radno jí stát v cestě.

Jorik v máminých stopách

Máma herečka a producentka, otec režisér. Přes všechny tyto rodinné atributy se Jorik nechal postavit před kameru jako dítě jen jednou. Ve filmu Casanova si neochotně vydělal na nové kolo. „Jorik má rád nové technologie. Vystudoval na Univerzitě Karlově nová média. Mám přísně zakázáno říkat víc,“ bránila se vždy Deana.

Václav Klaus na pohřbu Jakubiska

Video se připravuje ...

Kdo je fanda do deskových her, ví, že bavily i Jorika a pořádal festivaly. Dnes je stejně jako Deana filmový producent. Držel uplakanou maminku v náručí při dojemných slovech exprezidenta Václava Klause (81), objímal ji, když přijímala kondolence od přátel. Jorik je podobou celý táta.

Môj Bože

Písničku z velkofilmu Bathory Môj Bože zpívala Katarína Knechtová (41) Jurajovi na jeho slavných pětasedmdesátinách. Režisér slavil ve velkém stylu v Obecním domě, kam přišel Karel Gott (†80) i Václav Klaus (81). Měl věru co zapíjet – úspěšnou transplantaci a návrat na plac. Katarína přišla slovenský hit Jurajkovi zazpívat i nyní na poslední cestu.

Rozloučit se přišli všichni hvězdní režiséři a režisérka

Patřil mezi nejuznávanější režiséry, a jak řekl ve svém smutečním projevu bývalý prezident Václav Klaus (81): „Nikdo z nás mu nesahá ani po kotníky. To se i jako nadsázka řekne jen málokdy a málokomu.“ Však také nechyběli čtyři čeští režiséři, kteří se s ním přišli rozloučit do svatovítského chrámu na Pražském hradě.

Jan Hřebejk (55) dorazil s hudebním skladatelem Zdeňkem Mertou (71). Velkého kamaráda, režiséra a kameramana F. A. Brabce (68) doprovázela manželka. „Na mě působil svým klidem a empatií k lidem. Ten klid, taková ta veselá nálada a pokora k dílu, to k němu patřilo,“ dodal kameraman, který s Jakubiskem spolupracoval na velkofilmu Bathory.

Václav Upír Krejčí na pohřbu Jakubiska

Video se připravuje ...

Zcela sám se do katedrály přišel poklonit i režisér Zdeněk Troška (69) a nejen poslední vzpomínku, ale i přímluvy v průběhu mše přečetl režisér Jiří Strach (49), jehož doprovázela manželka. Za ženy v režii zdrcené vdově velice důvěrně kondolovala Irena Pavlásková (63).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.