Poslední rozloučení s Jakubiskem (†84): Sám zve na svůj pohřeb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Poslední rozloučení s Jakubiskem (†84): Sám zve na svůj pohřeb!

Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko (ara)

Nejen rodina se dnes loučí s Jurajem Jakubiskem (†84). Na poslední rozloučení do pražského chrámu sv. Víta zve přitom sám Fellini Východu, jak se slovenskému režisérovi přezdívalo. Na parte, které je stejně originální jako jeho filmy, je totiž jeho autoportrét.

Smuteční oznámení tak připomíná, že byl nejen geniální režisér, ale také ceněný výtvarník. Tvůrce filmů Tisícročná včela, Sedím na konári a je mi dobre či Bathory měl za sebou mnoho výstav snových grafik.

Zázračné oči

Když kreslil sám sebe, vždy věnoval pozornost očím. I po desítkách let, kdy se mladík s okouzleným pohledem měnil ve stárnoucího muže, neztrácely nic z chlapecké dychtivosti. „V Jakubiskových filmech se iracionální, zázračné a pohádkové objevuje stejně přirozeně jako život sám, ale ne všichni z nás mají Jakubiskovy oči, které umožňují vnímat to zázračné, neočekávané a fantastické, dokonce v jednoduchém každodenním životě,“ řekl o Jurajovi sám italský mistr filmu Federico Fellini (†73). Byli jako rodní bratři.

Zemřel Juraj Jakubisko (†84): Slovenský Fellini žil 11 let s transplantovaným srdcem

Video se připravuje ...

Rozloučí se Klaus

Fellini předešel Jakubiska do filmařského nebe o 30 let. V chrámu svatého Víta se tak dnes od 13 hodin musejí rozloučit jiné osobnosti blízké ojedinělému autorovi. Mši bude celebrovat kardinál Dominik Duka (79), slova nad rakví pronese bývalý prezident Václav Klaus (81), který patří k rodinným přátelům. „Už v druhé polovině šedesátých let jsme věděli, že se zrodilo něco mimořádného,“ upozornil Klaus. „Byl pyšný i na své malířství a nejen jeho obrázky, ale i malované deníky jsou zcela mimořádné,“ vysekl poklonu také Jurajovu malířskému umění.

Věřil snům a v lásku

Jakubiskův autoportrét doplňuje na smutečním oznámení režisérovo životní motto, jež ve 13 slovech vystihuje jeho pojetí světa: „Když věříš snům, splní se ti, když věříš v lásku, najde si tě...“

Jediný na světě

Jakubisko dokázal jako tvůrce i po 20 letech navázat a dovést myšlenku do zdárného konce. Když mu bolševici v roce 1970 zastavili natáčení filmu Nashledanou v pekle, přátelé, dokončil ho s pokorou a pochopením v roce 1990. „Jsem možná jediný režisér na světě, který točil jeden film dvacet let,“ říkal Juraj s úsměvem.

Putin zakázal Blesk! Okamura překonal rekord ve sněmovně. A Jakubisko tajil rakovinu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.