Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Historie filmových cen: Český lev zařval už potřicáté!

Český lev 2023
Český lev 2023 (CNC_Marek Pátek, David Kundrát)

Za 30 let se Český lev hodně proměnil. Z Lucerny se přesunul do Rudolfina, soška změnila vzhled, moderátorů jím prošlo bezpočet. Letos už podruhé uváděl slavnostní večer Jiří Havelka (42). 

1993 – Ceny bez nominací, Moderátoři: Roman Holý a Miloš Kohout

Tady to vypuklo! Bylo to poprvé a naposledy, co nebyly předem oznámeny nominace. Rovnou se ohlásili vítězové, vyhráli Bohdalová a Abrhám, nejlepším filmem se stala Šakalí léta.

1994 – Čepek se Lva nedožil, Moderátor: Viktor Preiss

Poprvé se vyhlašovaly vedlejší role, zvítězili Preissová a Lábus. Cenu za mužský výkon dostal Petr Čepek (Lekce Faust), předání se ale nedožil – v říjnu podlehl rakovině, v březnu mu udělili cenu in memoriam.

1995 – Dejdar sám sobě, Moderátor: Martin Dejdar

Když Martin Dejdar kývl na nabídku moderovat třetí ročník Lvů, netušil, že si jednoho prakticky předá sám sobě. Vyhrál za Učitele tance, spolu s ním už podruhé Jiřina Bohdalová za Fany.

1996 – Ceny pobral Kolja, Moderátor: Pavel Zedníček

Čtvrtý ročník ovládl snímek otce a syna Svěrákových. Kolja posbíral šest Lvů, jeho absolutní triumf narušilo jen Zapomenuté světlo a ceny pro Polívku a Žilkovou.

1997 – Zelenka se nedostavil, Moderátor: Bolek Polívka

Hitem se stali Knoflíkáři, nominace měli čtyři. Jenže jejich tvůrce Petr Zelenka se už předem netajil tím, že o sošku nestojí. Na předávání nedorazil a ceny za něj přebíral otec, scenárista Bedřich Zelenka.

1998 – Deset sošek pro Sekala, Moderátor: Ondřej Havelka

Padaly rekordy! Michálkův snímek Je třeba zabít Sekala rozdrtil konkurenci a ovládl deset kategorií. „Mrzí mne, že jsem narušil hegemonii Sekala,“ prohlásil na předávání Miroslav Donutil, který vyhrál za vedlejší roli ve filmu Pasti, pasti, pastičky.

1999 – Lev pro Kodeta, Moderátorka: Halina Pawlowská

Čekalo se, že na úspěch Sekala navážou Hřebejkovy Pelíšky, ty však ze všech nominací proměnily jen tři, a to za plakát, divácky nejúspěšnější film a vedlejší roli pro Jiřího Kodeta. Také moderátorku diváci nevynášeli do nebes, shodli se, že jí víc sedí Banánové rybičky.

2000 – Živý lev na scéně, Moderátoři: Jaroslav Dušek a Martin Zbrožek

Byl to experiment a odvaz. Nejdřív vběhl na pódium Dušek s hořícími vlasy, pak Zbrožek s hasicím přístrojem. Poté na jeviště přišel živý lev a ministr kultury Dostál se ho pokusil předat Věře Chytilové. Publikum se bavilo, a tak dvojici další dva roky zvali znovu.

Český lev 2023: V jubilejním 30. ročníku se utká 32 titulů

Video se připravuje ...

2001 – Čtyři ceny z dvanácti, Moderátoři: Jaroslav Dušek a Martin Zbrožek

Největším favoritem byl snímek Tmavomodrý svět, nominace měl ve dvanácti kategoriích ze třinácti, dostal ale jen čtyři. Živý lev tentokrát nepřišel, moderátoři ale opět perlili.

2002 – Šamil z Dagestánu, Moderátoři: Jaroslav Dušek a Martin Zbrožek

Třetí a poslední výkon moderátorského dua v řadě. Dušek pod svým jménem, Zbrožek v převleku jako Leopold Šamil z Dagestánu. Deset nominací získal Rok ďábla. Petr Zelenka tentokrát přišel, ale nemluvil.

2003 – Triumf Nudy v Brně, Moderátor: Martin Zbrožek

Jedenáct nominací měly Želary, očekávala se vítězná jízda. Jenže sošky dostaly jen dvě, trumfla je Nuda v Brně Vladimíra Morávka. Nuda to byla i pro diváky, Zbrožek zahájil tím, že několik minut stál a nic neříkal. Příští rok si to vynahradil.

2004 – Trapné hulákání, Moderátor: Martin Zbrožek

Poslední ročník moderátora Zbrožka. Tady sklidil velkou kritiku (začínal spuštěním na lanech v kostýmu à la Elvis, poskakoval a hulákal). Dvanáct nominací získal film Horem pádem, proměnil jich pět.

2005 – Jde to i bez masa, Moderátor: Jiří Macháček

Po divokém Zbrožkovi nastoupil elegantní Jiří Macháček, kultivovaný, ve slušivém obleku, s motýlkem. Hlavním favoritem byl film Bohdana Slámy Štěstí, sošek získal sedm. Ročník se zapsal do povědomí i zavedením vegetariánského rautu, který byl ale málokomu po chuti.

Antonie Formanová: Držitelka Českého lva přestala dělat šatnářku!

Video se připravuje ...

2006 – 14 apoštolů, Moderátor: 14 osobností

Měla to být show, jakou Lev neviděl. Když se uvažovalo, jak ceremoniál oživit, přišel nápad mít moderátorů víc. Byl mezi nimi Donutil, Dejdar, Budař či Hanák. Jednou stačilo, vzniklo panoptikum, dál už byl moderátor zase jen jeden.

2007 – Pět verzí scénáře, Moderátor: Jaroslav Dušek

Patnácté výročí a návrat Duška, tentokrát o samotě. Zdeněk Svěrák dostal Lva za scénář k Vratným lahvím, na jejichž konto si o dva roky dříve při ceremoniálu posteskl, že už je zase přepisuje. Popáté.

2008 – Rodinné duo, Moderátoři: Bolek Polívka, Anna Polívková

Nebyl tu jednoznačný favorit. Po třech nominacích získali Tobruk a Hlídač č. 47, nejlepší film vyhráli Karamazovi. Večer oživilo moderátorské »klaunské« duo otce a dcery Polívkových.

2009 – Dvojka pro zasmání, Moderátoři: Bolek Polívka, Pavel Liška

Po Aničce převzal otěže Liška a spolu s Bolkem natočili sérii komických upoutávek, v nichž ho Polívka učil chůzi i gesta, a taky scénky z filmů, které se pak pouštěly v přenosu. Byla to legrace, ceny pak ovládl film Protektor se šesti soškami.

2010 – Umírněný večer, Moderátor: Jan Budař

Třináct nominací získal film Radima Špačka Pouta, proměnil jich pět. Žádný skandál se nekonal, večerem totiž provázel Jan Budař, na kterého se snesla nečekaná vlna chvály.

2011 – Posmrtný Lev pro Havla, Moderátorka: Lucie Bílá

Jeviště ovládla Zlatá slavice, jenže místo ovací se jí dostalo kritiky. Diváci si všimli, že bojovala s nervozitou. Cenu za scénář k Odcházení získal Václav Havel, nedožil se jí, děkovala za něj jeho žena Dagmar.

2012 – Konec Lucerny, Moderátor: Jan Budař

Povolán byl znovu Budař, podruhé úspěch nezopakoval. Navíc šlo o poslední udílení cen v Lucerně. Ze Lvů musel odejít zakladatel Petr Vachler, od příště se bude předávat v Rudolfinu. Devět cen získal Ondříčkův film Ve stínu.

2013 – Uhlazená elegance, Moderátor: Marek Eben

Změnilo se místo i vzhled sošky, do Rudolfina byl povolán důstojný Marek Eben. Byl milý, slušný, mnohým chyběla výstřednost. Jedenáct cen ze 14 nominací získal Hořící keř.

2014 – Falešný Carrey, Moderátorka: Lucie Výborná

Ročník proslavený nepovedeným fórkem. Na jevišti se objevil komik Jim Carrey, vystřelil konfety a odešel. Organizátoři tvrdili, že je to opravdu on. Až později se ukázalo, že to byl Kazmův žertík. Nejvíce byl vidět film Fair Play s 15 nominacemi, ani jednu neproměnil.

2015 – Jsou střepy štěstí? Moderátorka: Lucie Výborná

Nejvíc nominací měl film Ztraceni v Mnichově, více sošek ale dostaly Kobry a užovky. Marek Daniel, který si skleněnou sošku odnesl za Kancelář Blaník, se postaral o pozdvižení, když mu asi po čtvrthodině upadla a rozbila se na kusy.

2016 – Vše pobral Masaryk, Moderátorka: Adela Vinczeová

„Sledujete udílení cen filmu Masaryk. Pardon, Český lev,“ žertovala slovenská moderátorka poté, co tento snímek sbíral jednoho Lva za druhým. Trefně, dostal jich celkem dvanáct.

2017 – Vede Bába z ledu, Moderátorka: Adela Vinczeová

Bodovala Bába z ledu s patnácti nominacemi, odnesla si cen šest, mezi nimi i oba hlavní představitelé Zuzana Kronerová a Pavel Nový.

Václav Neužil v zajetí fanoušků Zátopka! Dokonce dostal osobní dárek

Video se připravuje ...

2018 – Toman bez sošky, Moderátor: Václav Kopta

Tři roky po sobě se moderátorem večera stal Václav Kopta. Očekával se jasný triumf filmu Toman se 13 nominacemi, ale neklaplo to, cenu nezískal ani jednu. Vyhrálo Všechno bude.

2019 – Strmý pád ze schodů, Moderátor: Václav Kopta

Hlavním favoritem byli Vlastníci s 12 nominacemi, nejvíc sošek ale dostalo Nabarvené ptáče. O skandál se postaral partner Jana Ciny, herec Petr Vančura, kterému při ochodu z Rudolfina na schodech ujela noha a vzal to dolů po hlavě.

2020 – Sedmý Lev pro Trojana, Moderátor: Václav Kopta

Stáli tu proti sobě dva – Šarlatán a Krajina ve stínu. Ta z 15 nominací proměnila šest, film vyhrál Šarlatán a hlavní role přinesla už sedmého Lva Ivanu Trojanovi. Protože šlo o dobu covidu, přenos se odehrál bez diváků a policie pak prošetřovala, proč mnozí neměli roušky.

2021 – Hvězdou byl Zátopek, Moderátor: Jiří Havelka

Přímý přenos uváděl už loni, letos si to zopakoval. Želízkem v ohni byl Zátopek, ze třinácti nominací si sošek odnesl osm. Třináct jich měla Okupace, sošky získala tři.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.