Vdova po Juraji Jakubiskovi (†84) Deana: Hodinu se loučila s mrtvým mužem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vdova po Juraji Jakubiskovi (†84) Deana: Hodinu se loučila s mrtvým mužem

Manželé Juraj a Deana Jakubiskovi
Manželé Juraj a Deana Jakubiskovi (Karel Kopáč, archiv)

Loučila se s milovaným mužem tam, kde mu transplantací srdce prodloužili život o jedenáct let. Deana Jakubisková (64) přijela do IKEM, když už Juraj Jakubisko (†84) nežil. „Dovolili mi, abych s ním ještě hodinu byla,“ svěřila deníku Aha!. „Rozloučila jsem se s ním, poděkovala mu za krásných čtyřicet let,“ dodala v slzách.

Juraje měla v pátek večer, kdy slavný český Fellini zemřel, doma. Jenže se mu přitížilo a musela ho nechat převézt sanitkou do nemocnice. „Když jsem se mu naposledy dívala do tváře, vypadal krásně. Pokojně a klidně. Jako mladý chlapec, jehož duši celý život měl,“ řekla Deana.

V práci i v soukromí

Odešla kvůli své lásce z angažmá v Národním divadle v Bratislavě a v roce 1993 společně opustili i Slovensko. Žili spolu i pracovali, herečka se stala manželovou producentkou. Připravili spolu velkofilm Báthory i Perinbabu 2, jejíž první provedení je na Slovensku něco jako u nás Tři oříšky pro Popelku. Pokračování Perinbaby ale mělo smůlu. Hodně ho poznamenal covid. Juraj se tak premiéry nedočkal.

Zemřel Juraj Jakubisko (†84): Slovenský Fellini žil 11 let s transplantovaným srdcem

Video se připravuje ...

Rozloučení v kostele

Deana ještě nezná přesnou příčinu manželovy smrti. V posledních dvou letech bojoval s rakovinou, ale prognózy byly příznivé. Před pár dny byl na kontrole. „Vše se dozvím až v pondělí. Pak také po dohodě s dětmi uspořádáme rozloučení. Oba jsme věřící, takže zřejmě v kostele,“ prozradila smutně Jakubisková.

Čtyři České lvy

Rodák z východoslovenského Kojšova vystudoval FAMU a svůj první celovečerní film Kristove roky uvedl v roce 1967. Pak přidal ještě dvě desítky snímků, z nichž ne všechny ale mohl vzápětí představit divákům. Filmy Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni a Do videnia v pekle, priatelia normalizační úřady zakázaly. Sám Jakubisko nemohl většinu sedmdesátých let točit filmy, povolené měl pouze dokumenty. Na plátna kin se vrátil až v roce 1979 filmem Postav dom, zasaď strom. Pravděpodobně nejslavnějším Jakubiskovým filmem je Tisícroční včela z roku 1983 a také Nejasná zpráva o konci světa z roku 1997. Ta byla promítána na více než šedesáti festivalech světa a získala čtyři České lvy. Vrcholem Jakubiskovy režijní kariéry bylo filmové zpracování legendy o čachtické paní Bathory, které se s rozpočtem asi 350 milionů korun zařadilo k nejnákladnějším filmům v Česku i ve střední Evropě. Bathory se stala divácky nejúspěšnějším filmem roku 2008.

Perinbaba a dva světy: První záběry z pokračování slavné pohádky Juraje Jakubiska

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.