Okázalý pohřeb Jakubiska (†84): Hádka kvůli Klausově řeči | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Okázalý pohřeb Jakubiska (†84): Hádka kvůli Klausově řeči

Pohřeb režiséra Juraje Jakubiska - Václav Klaus
Pohřeb režiséra Juraje Jakubiska - Václav Klaus (reprofoto)

Není snad honosnějšího místa pro pohřeb, než je svatovítská katedrála na Pražském hradě. Právě tam se s režisérem Jurajem Jakubiskem (†84) přišli v sobotu rozloučit jeho blízcí i přátelé a kolegové. Rodina přitom kvůli filmu Bathory čelí exekuci, kvůli níž před časem musela prodat i vilu.

Důmyslné zdobení kolem rakve připomínalo Jakubiska a jeho tvorbu. Děti a vnuci pro něj nechali vytvořit kameru z bílých květů, z druhé strany připomínala jeho vášeň pro kreslení obrovská barevná paleta se štětci. Mezi záplavou věnců a květin nechyběl ani režisérův oblíbený klobouk.

Václav Klaus na pohřbu Jakubiska: První smuteční proslov v katedrále od smrti Havla!

Video se připravuje ...

Chrám se v sobotu po poledni zaplnil známými tvářemi, přišli přední režiséři jako F. A. Brabec (68), Jiří Strach (49), Zdeněk Troška (69), Jan Hřebejk (55) či Irena Pavlásková (63). V první řadě usedla vdova Deana (64), syn Jorik (37) a dcera Janette (49) s vnuky Tomášem a Michalem.

Bojoval s rakovinou

Juraj Jakubisko zemřel minulý pátek při převozu sanitkou do pražského IKEM. Třináct měsíců tajně bojoval s rakovinou jazyka! Mezitím stihl dotočil pohádku Perinbaba 2.

Řeč od Klause

Závěrečná slova pronesl dlouholetý přítel a exprezident Václav Klaus (81), s nímž se poznal už na Slovensku díky Občanskému fóru. „Juraj Jakubisko byl velký člověk, úžasný filmař a dobrý přítel. Zdá se mi, že není nutné pomáhat si známým výrokem, že byl Fellinim Východu, je to výrok velmi nepřesný. Žádným opakováním Felliniho nebyl, byl sám sebou, byl Jurajem Jakubiskem. On sám, jeho specifický humor a jeho černý klobouk – je úžasné, že tady nechybí – nám budou chybět. Juraji, nezapomeneme na tebe!“

Václav Upír Krejčí na pohřbu Jakubiska: Ve skryté kameře mu provedl hroznou věc!

Video se připravuje ...

Proč kopl do mrtvých?

Exprezident Klaus nezapomněl v katedrále zmínit, že Jakubisko nikdy nenatočil žádné Kdo hledá zlaté dno*, které režíroval Jiří Menzel (†82). „Opravdu málokoho asi napadne, aby si jako řečník nad rakví významného umělce Juraje Jakubiska kopl do jeho významnějších mrtvých kolegů (Menzela, ale i Formana, Němce, Passera)... Neměl jsem tam chodit,“ napsal na Twitteru Jan Hřebejk.
* Snímek Kdo hledá zlaté dno pojednává o stavbě přehrady a Jiří Menzel se díky tomu, že jej natočil, mohl vrátit ke své práci po pětiletém zákazu.

 



Přečtěte si
VLASTA Tillová
6. 3. 2023 • 09:55

Klaus opravdu nezklame, je to ubožák.

j.p.toman
6. 3. 2023 • 08:26

U Klause se člověk nemůže ničemu divit. Buran každým coulem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.