Šakalí léta slaví 30 let: 10 věcí, které jste o filmu nevěděli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Šakalí léta slaví 30 let: 10 věcí, které jste o filmu nevěděli

Šakalí léta s Martinem Dejdarem
Šakalí léta s Martinem Dejdarem (Archiv Blesku)

Účes »na Elvise«, kostkované sako a píseň Na kolena. To se vybaví skoro každému, když se řekne film Šakalí léta. Ten letos v prosinci oslavil už třicáté narozeniny! Co jste o filmu nevěděli?

Na originální muzikálovou komedii situovanou do pražských Dejvic a konce 50. let chodily davy a získala dokonce Českého lva za nejlepší film roku 1993. U příležitosti kulatého výročí oblíbeného snímku se konalo v dejvickém hotelu Grand hotelu International, který se v Šakalích létech taky objevil, slavnostní promítání filmu. Po letech se tu opět sešli tvůrci společně s hlavními herci.

1. Hřebejkův debut

Jedná se o první celovečerní film tehdy šestadvacetiletého Jana Hřebejka (56).

2. Jiný tatínek

Roli tatínka, policisty, měl původně hrát Petr Nárožný (85). Režisér Jan Hřebejk (56) se ale nakonec rozhodl pro Josefa Abrháma (†82).

3. Budoucí hvězda v komparzu

Film je známý svými tanečními scénami. Málokdo ale ví, že v komparzu tancovala tehdy teprve patnáctiletá herečka Lenka Krobotová (46).

4. »Dřevo« Geislerová (47) jen mluví

Bejbinu měla původně hrát Anna Geislerová (47), ale vzhledem k tomu, že by nezvládala náročné taneční scény, byla vybrána na základě konkurzu Sylva Tománková (49). Geislerová tedy Tománkovou alespoň nadabovala.

Martin Dejdar - Šakalí léta

Video se připravuje ...

5. Režisér na plátně

Těsně před tím, než začne ve fimu píseň »Na kolena«, se záběrem mihne režisér Jan Hřebejk (56).

6. Za herce zpívaly hvězdy

Martina Dejdara (58), alias Bejby mrzelo, že úspěšné songy nemohl zpívat sám, ale pouze hýbal ústy do zpěvu Jana Kalouska (62). Také za Jakuba Špalka (55), který hrál Edu zpíval Ivan Hlas (69) a za Jitku Asterovou (64), ztvárňující Miladu, zpívala Leona Machálková (56) a Anna K. (58).

7. O natáčení rozhodla písnička

Autoři už v roce 1991 požádali Ivana Hlase, aby jim složil k filmu písničky. Natočení demosnímku písničky Na kolena uhradil spolužák Hřebejka z katedry produkce Jakub Mejdřický. Když si skladbu vyslechl Jiří Ježek ze společnosti Space Films, přestože měl na stole téměř třicet jiných scénářů, okamžitě se rozhodl pro Šakalí léta.

8. Konec filmu měl být jiný

Scénárista Petr Jarchovský (57) přiznal, že ještě v průběhu natáčení původně plánoval jiný konec, který se však s ohledem na nákladné efekty nepodařilo realizovat. Některé scény tak musely být následně přetáčeny.

9. Jistá role jen pro Kšandu

Tvůrci filmu hledali neherce v tanečních skupinách, zásadní podmínkou totiž bylo zvládnout taneční scény. Jedinou výjimkou byl herec Jan Semotán (44), alias Kšanda, který měl od začátku roli jistou. Režisér Jan Hřebejk si totiž neuměl představit nikoho lepšího.

10. Role z kamarádství

Roli Peterky starsího si zahrál syn básníka Františka Halase (†48) Jan Halas (†64), povoláním publicista, novinář a rozhlasový redaktor. K roli se dostal přes své přátelství s autorem předlohy Petrem Šabachem (†66).

Prostor KVIFF X: Rozhovor s Janem Hřebejkem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.