Režisér Jan Hřebejk (56): ZÁKAZ NATÁČENÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Režisér Jan Hřebejk (56): ZÁKAZ NATÁČENÍ

Režisér Jan Hřebejk
Režisér Jan Hřebejk (Mária Rušinová)

Přes rok připravoval režisér Jan Hřebejk (56) se scenáristou Petrem Jarchovským seriál o tzv. bílé mafii. Ústředím motivem byly dvě korupční kauzy, které otřásaly zdravotnictvím – bývalého ministra Davida Ratha a bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Jenže právníci jim to zatrhli…

Mělo jít o seriál podle knih novináře Radka Kedroně Sněžím! Bílá mafie a Operace Rath, které podrobně mapovaly dvě unikátní kauzy. Jenže v seriálu by se musely objevit skutečné žijící postavy, což se ukázalo jako neúměrná komplikace. „Je veliký problém, jak zpracovávat hranou kinematografií látek, které jsou dokumentární, kde vystupují skutečný postavy, když to není adorantská věc,“ vysvětloval před pár dny Hřebejk v rozhlasovém pořadu Host Lucie Výborné. I když přípravám věnoval několik měsíců, ukázalo se, že s kontroverzními postavami jako jsou Rath a Dbalý, je problém. Potvrdilo jim to právní oddělení České televize, které po divácky úspěšném seriálu Podezření o obviněné zdravotní sestřičce (v hlavní roli Českým lvem oceněnou Klárou Melíškovou) řešilo problémy.

Prostor KVIFF X: Rozhovor s Janem Hřebejkem

Video se připravuje ...

„Museli se zavázat, že ho nebudou spojovat se skutečným případem. Pak scenárista projektu někde v Polsku na festivalu na přímou otázku případ zmínil a byly s tím právní tahanice,“ líčil režisér. Obavy z žalob byly silnější, vnitřní cenzura zafungovala. Škoda, gauneři by pranýř zasloužili. „Problém je, že v knížkách figurují nejen pravomocně odsouzený postavy, jako Rath a Dbalý, ale i postavy nepravomocně odsouzený, osvobozený, jejich rodinní příslušníci,“ dodal. „Někdo řekne – to jste mohli natočit, že to jako nejsou oni. Ale třeba u Ratha šlo i o politický souvislosti,“ vysvětloval Hřebejk, proč vše nakonec muselo k ledu.

Na materiálu lákalo Jana Hřebejka hlavně propojení dvou kauz. „Obě dvě knihy spojují vyšetřovatelé. Kriminální policie je stáhla odněkud ze severních Čech. Šlo o dva mladý lidi, který jsou neskonale chudší, než ti proti kterým vystartovali. Proti tak mocný figuře, jako byl středočeský hejtman,“ vyprávěl zaníceně režisér. „Najednou ho dva policisti doběhli. Tohle se mi líbilo, protože to přinášelo řadu tragikomických, nebo i komických situací.“ Objevil tu řadu scén, které filmařům nabízely humor i dramatičnost v jednom. „Vyšetřovatelé někam vylákají Ratha, aby umístili do jeho domu odposlouchávací zařízení. On jede na koncert do Rudolfina, oni vlezou do baráku a začne sněžit. Koncert ale odpadne, on se vrací, oni koukají z oken a kolem je nasněženo, takže z toho baráku nemůžou ani vylézt. A to je jedna věc za druhou, vyloženě komediální scény,“ dodal.

Hřebejk na pohřbu Zaoralové: Čerpám díky ní naději, že život lze zakončit velkým dílem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
dejavu26
11. 9. 2023 • 09:59

Jestli chce pan Hřebejk zakončit velkým dílem, měl by se vykašlat na tyhle negativní figury, užili jsme si jich do bezvědomí v novinách, ale Hřebejk by měl natočit něco o pozitivní postavě českých dějin. A že jsou pozitivní postavy nudné, jak se vymlouvají filmaři? Opak je pravdou! Je to jen klišé a neschopnost scénáristů a režisérů si něco o nich přečíst. Třeba takový doktor Rudolf Jedlička měl úžasně dramatický život a stihl toho velkou spoustu. Nebo doktorka Kálalová!
Už mám plné zuby adorace nejrůznějších feťáků, prostitutek, zlodějů a jiných šmejdů.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.