Návrat režiséra Hřebejka: Rokenrol vyměnil za vraždy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Návrat režiséra Hřebejka: Rokenrol vyměnil za vraždy!

Režisér Jan Hřebejk.
Režisér Jan Hřebejk. (Foto ČT, ara)

Hudební festival v Ostravě a osudová čistička odpadních vod v Praze. Obojí jako hlavní aktéři dnešní epizody Místo zločinu Ostrava. Do lokality natáčení svého filmového debutu Šakalí léta se po 27 letech vrátil Jan Hřebejk. Místo rokenrolu se však vraždilo.

Nejasná smrt mladé dívky zavede ostravskou mord partu na netypické místo, a to na oblíbený festival Colours of Ostrava.

Sex před fanoušky

Seriálové scény se točily za plného provozu, a to i ta, při které Jan Komínek (25) simuloval sexuální scénu s Evou Hacurovou (26), jež ztvárnila oběť neznámého vraha. Oba mladí herci se u tohoto pikantního natáčení náramně bavili a nemohli se přestat smát.

Pankáčské natáčení

Pro tvůrce však fantastická kulisa ostravského kulturního fenoménu představovala i komplikace. „Znamenalo to natáčet zhruba třetinu dílu dokumentárně, punkáčsky mezi 50 tisíci diváky, na řadě technicky komplikovaných míst. Ale vznikl tím zároveň dokument s pozoruhodnou atmosférou,” svěřil Aha! režisér a doplnil ho producent seriálu Martin Froyda: „Bylo to opravdu náročné, museli jsme všechny záběry na festivalu zvládnout natočit během dvou dní a nemohli jsme většinu připravit předem, jelikož nikdo dopředu netušil, jaká bude realita. Myslím si, že i natočení televizní detektivky v rámci takového velkého festivalu je světovým unikátem.”

Rokenrol a odpadní vody

Jana Hřebejka velmi potěšilo, že si mohl zavzpomínat i na své filmové začátky. Druhou lokalitu znal totiž velmi důvěrně. Jen v ní tehdy místo hlasů ostravských vyšetřovatelů zněly zvuky rokenrolu. „Použili jsme další jedinečné místo, Ekologické muzeum v bývalé čističce odpadních vod v pražské Bubenči. Tam jsem natáčel před 27 lety první scény Šakalích let,” usmíval se Hřebejk.

Vražda za zvuků hudby

Dvě důvěrné kamarádky se vydaly na hudební festival. Aneta, silná holka do světa, a Jana, útlá dívenka uzavřená spíše do sebe. Přijely se jen pobavit, Anetu však najdou mrtvou. Spadla z výšky a stopy neukazují na nehodu. Ostravská kriminálka vyráží do akce, padají první podezření. Chaos, který sebou nese atmosféra hudebního festivalu v bývalém průmyslovém areálu, komplikuje vyšetřování ostravským kriminalistům. Ti se musejí vrátit až na začátek příběhu a pátrat hluboko v minulosti. Nacházejí však překvapivé řešení. Již dnes ve 20.10 hodin na ČT1.

Moje svoboda: Jan Hřebejk v rozhovoru pro Reflex

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.