Hlas Gotta vytvořený umělou inteligencí: Rozporuplné reakce přátel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hlas Gotta vytvořený umělou inteligencí: Rozporuplné reakce přátel

Karel Gott (†80) by měl radost.
Karel Gott (†80) by měl radost. (Foto Aha! – David Kundrát, ara)

Průkopnický počin Českého rozhlasu, který dokázal umělou inteligencí vytvořit hlas Karla Gotta (†80), na premiéře v předvečer Slavíkových pátečních narozenin vyvolal rozporuplné reakce! Co na projekt Gott navždy říká vdova Ivana Gottová (47) a zpěvákovi přátelé?

Udělala dobře, nebo ne? Ivana Gottová projekt manželovy autobiografie Má cesta za štěstím, již zčásti načetl herec Igor Bareš (57) a zčásti umělá inteligence, osobně podpořila, a tak nemohla chybět ani na premiéře. „Na vás, příznivcích, mu velmi záleželo a rád vás překvapoval. Ráda bych si vás za něj právě dnes dovolila překvapit i já,“ uvedla vdova po Slavíkovi na sociální síti. „Pevně věřím, že přijmete pozitivně jeho hlas vytvořený umělou inteligencí pro Český rozhlas,“ dodala.

Dárek a památka

„Mně osobně přijde možnost slyšet ještě jednou hlas našeho milovaného Karla, byť za pomoci umělé inteligence, jako krásná památka a dárek pro nás všechny. Nejen pro jeho obdivovatele, ale i pro nás, jeho rodinu,“ uvedla Gottová s tím, že kromě každodenního letního vysílání na ČRo Dvojce na podzim vyjde autobiografie i jako audiokniha.

Sidovský a Absolonová vzpomínali na Gotta! Karel Ivanu podváděl!

Video se připravuje ...

Zpocené ruce

V publiku v rozhlasovém studiu S1 pak nechyběli Gottovi přátelé a spolupracovníci, ne všichni ale měli na na výsledek stejný názor. „Pro mě to bylo dokonalý, a to říkám jako člověk, který s ním strávil čtyřicet let na jevišti. Ještě teď mám zpocené ruce. Hodilo mě to někam, kde jsem už nečekal, že se ocitnu. Sevřelo mi to srdce,“ řekl deníku Aha! saxofonista Felix Slováček (80). Zpěvák Josef Zíma (91) ale naopak kroutil hlavou. „Pro mě je to atrakce. Raději slyším Karla Gotta tak, jak si ho pamatuji. Pro mě je důležitá přirozenost. Nijak zvlášť mě to nedojalo,“ krčil rameny.

Mráz po zádech

Obavy z pokroku pak přiznal bývalý Gottův kapelník Pavel Větrovec (73). „Trochu mi běhal mráz po zádech. Připadá mi, že to je hrozně zneužitelné. Ten pokrok je tak dokonalý, že v tom jsou i ty lidské chybičky. Jsem rozpačitý, musím si to nechat rozležet v hlavě,“ dumal. Jitka Zelenková (73) naopak pokroku fandí. „Umělá inteligence je pro lidi strašák. Ale to bysme se museli bát všeho nového. Strach provázel všechny vynálezy. Je to udělané dobře a bez chyb. Osobně si ale myslím, že zpěv takhle udělat nepůjde,“ přemýšlí zpěvačka.

Zelenková o umělém hlasu Gotta: Je to krok dopředu, zpěv to ale nezvládne!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Evikzmercedesa
16. 7. 2023 • 21:01

ten hlas sem v tv slysela, aby si ten hlas podobnej jen na 50%. dikce hlasu, frazování....nádech pri mluvenia jine detaily tam nebyly

Martin Kos
15. 7. 2023 • 07:15

Já myslím, že Národní vdova Ivana nechá vyrobit Karla celého a nechá ho obživnout , každý jednou zapomene a ona nepotřebuje aby se zapomnělo.Z čeho by žila.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.