Syn Ladislava Štaidla promluvil: PRAVDA O POSMRTNÉ ŽALOBĚ S GOTTEM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Syn Ladislava Štaidla promluvil: PRAVDA O POSMRTNÉ ŽALOBĚ S GOTTEM!

Ladislav Štaidl
Ladislav Štaidl (Martin Hykl, Tonda Tran, archiv)

To by Karel Gott (†80) koukal, co se kolem jeho hitu Pábitelé děje! Píseň Ladislava Štaidla (†75) nazpíval v roce 1984. A přesně třicet let poté James Bay (32) a Iain Archer (52) uvedli Hold Back the River, která získala nominaci na cenu Grammy pro nejlepší rockovou píseň. Jenže v ní Štaidl poznal své dílo.

Skladatel tedy podal žalobu a spor se v tichosti vleče už osm let. Po Štaidlově smrti v roce 2021 převzal celou kauzu jeho nejstarší syn Jiří Štaidl (48). Na tom, že píseň byla skutečně převzata, se v průběhu let shodla řada odborníků. Mimo jiné dva znalecké posudky a jednomyslně též komise pro otázky tvorby Ochranného svazu autorského. Jenže znalci žalované strany s tím nesouhlasí.

Srpen rozhodne

Muzikantův syn se rozhodně nevzdává. „Probíhající spor, ve kterém na mě po tátově smrti přešla práva a povinnosti procesní strany, není veden o peníze, ale čistě o určení tvůrčího vkladu,“ vysvětluje motivaci. „Snahu ochránit práva původního autora soudní cestou inicioval v roce 2015 jednoznačný závěr komise pro otázky tvorby Ochranného svazu autorského,“ uvedl Jiří Štaidl mladší. Vadí mu přehlíživý postoj anglické strany, která prosazuje extrémně nákladné soudní řízení v Anglii. „Spravedlivě lze ale rozhodnout i zde, v Evropské unii,“ je přesvědčený muzikantův syn. Nyní tedy bude na Městském soudu v Praze, aby v probíhajícím řízení rozhodl. Podle informací deníku Aha! by jednání mělo pokračovat už 29. srpna.

Pavel a Nerudová spolu, Babiš ve frontě. Trenér Sáblíkové v maléru a Artur utrácí miliony

Video se připravuje ...

Teprve podruhé

Advokát Rudolf Leška, který Jiřího Štaidla zastupuje, dodává: „Jde teprve o druhou podobnou kauzu v Česku. V hudebním byznysu se totiž takové záležitosti běžně stávají a řeší se dohodou – skutečnost, že jí žalovaní nebyli schopni, svědčí o jejich nekonciliantním (nevstřícném – pozn. red.) přístupu.“

Leoš Noha čeká dva roky na nové srdce! A slzy Dády pro rodinu Štaidlových

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Jiří Hradec
16. 7. 2023 • 04:23

30 let dokládá "OSA - Ochranný svaz autorský", že vytvořil z hudby prostředí organizovaného zločinu (www­.jirih­radec­.cz). Účastí jeho "Komise pro otázky tvorby" ve věci p. Štaidla je vše znevěrohodněno.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.