Starosti v Brně: Válka politiků kvůli Polívkovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Starosti v Brně: Válka politiků kvůli Polívkovi

Kvůli havarijnímu stavu budovy, kde dosud působilo Divadlo Bolka Polívku, se musí soubor přestěhovat. Národní divadlo Brno se s ním ale nechce dělit o Reudutu.
Kvůli havarijnímu stavu budovy, kde dosud působilo Divadlo Bolka Polívku, se musí soubor přestěhovat. Národní divadlo Brno se s ním ale nechce dělit o Reudutu.  (Foto Blesk - Markéta Malá a archiv divadla)

Dům v Brně, kde dosud sídlilo Divadlo Bolka Polívky, se musí opravit a teď se vyhrotil spor o jeho budoucnost. Rozhádali se kvůli němu divadelníci (Aha! informovalo), nyní přikládají pod kotel i politici.

Obecní dům na Jakubském náměstí, kde Polívkův soubor dosud působil, praská a město ho začne opravovat. Magistrát proto navrhl, aby se divadlo podělilo na dva roky o historickou Redutu na Zelném trhu. Plán magistrátu, aby zde soukromý soubor nejslavnějšího brněnského herce odehrál příští dvě sezony, se ale vůbec nelíbí opozici. Tam totiž nyní sídlí soubory Národního divadla Brno (NdB), zřizovaného městem.

Kam s Divadlem Bolka Polívky? Vyjadřuje se opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno).

Video se připravuje ...

Na jeho nesouhlas plán okamžitě tvrdě narazil. A přisadila si i opozice. „Souběh dvou tak rozdílných divadel je nemožný. Ty dva soubory nemohou vedle sebe fungovat,“ řekl Aha! bývalý náměstek primátora a vystudovaný muzikolog Matěj Hollan (Žít Brno), který je dnes opozičním politikem. Vládnoucí ODS podle něj Polívku protežuje, herec figuroval před loňskými komunálními volbami v kampani ODS vedle primátorky Vaňkové (ODS). „Na městem nezřizované divadlo dostal šest milionů korun, což je až dvacetinásobek oproti ostatním. A pak je mu nabídnuta Reduta,“ uvažoval Hollan. Nerudovskou otázku »kam s ním«, v tomto případě tedy »kam s Bolkem«, bude proto dnes řešit brněnské zastupitelstvo.

Bolek Polívka. Osobitý klaun i nadaný herec na nekončící vlně popularity

Video se připravuje ...

Vedení znejistělo

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) včera dala od deklarovaného nápadu přestěhovat Bolka do Reduty opatrně ruce pryč. „Vhodné náhradní prostory pro Divadlo Bolka Polívky stále hledáme. Žádné definitivní rozhodnutí ještě nepadlo,“ vzkázala včera.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.